Siyah çayın deniz yoluyla taşınması esnasındaki risklerin hata modları ve etki analizi (FMEA) ve kural tabanlı bayes ağları ile değerlendirilmesi
Assessment of risks during maritime transport of black tea using Failure Modes and Effects Analysis (FMEA) and rule-based Bayesian networks
  1. Tez No: 996723
  2. Yazar: SAİTCAN BÜYÜK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET KAPTAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Denizcilik, Marine
  6. Anahtar Kelimeler: Bayesian ve nonbayesian yöntemler, FMEA, Bayesian and nonbayesian methods, Failure Mode and Effects Analysis
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Siyah çay, yüksek higroskopik özellikleri nedeniyle deniz taşımacılığı süresince çevresel parametrelerdeki dalgalanmalara karşı duyarlıdır ve bu durum, ürünün kimyasal ve duyusal bileşenlerinde ciddi bozulmalara yol açabilmektedir. Bu çalışma, siyah çayın deniz yoluyla taşınması sırasında ortaya çıkabilecek potansiyel riskleri sistematik bir yaklaşımla analiz ederek, literatürdeki metodolojik boşluğu doldurmayı hedeflemektedir. Bu amaçla, Hata Modları ve Etki Analizi (FMEA) ile kural tabanlı Bayes Ağları (BN) entegre edilerek, karmaşık nedensel ilişkilerin nicel olarak modellenmesi sağlanmıştır. Uzman görüşleri ve güncel literatürden elde edilen veriler kullanılarak BN modeli için koşullu olasılık tabloları geliştirilmiştir. Model sonuçları, siyah çayın kalite kaybına en fazla katkıda bulunan risk faktörlerinin sırasıyla konteyner içi bağıl nem miktarının uygunsuzluğu (RF 4.3), önerilen havalandırma koşullarının sağlanmaması (RF 4.1), konteynerin yapısal hasarlarından kaynaklanan su sızıntıları (RF 2.2) ve dış ortam bağıl nem seviyelerinin uygunsuzluğu (RF 4.2) olduğunu göstermiştir. Elde edilen bulgular, deniz taşımacılığı operasyonlarında aktif nem yönetimi, konteyner bütünlüğünün düzenli denetimi ve çevresel parametrelerin gerçek zamanlı izlenmesi gibi önleyici stratejilerin kritik önem taşıdığını ortaya koymaktadır. Bu yaklaşım, higroskopik gıda ürünleri için risk tabanlı lojistik planlamada uygulanabilir bir çerçeve sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Black tea, due to its high hygroscopic properties, is sensitive to fluctuations in environmental parameters during maritime transport, which can lead to serious deterioration in the product's chemical and sensory components. This study aims to fill a methodological gap in the literature by analyzing the potential risks that may arise during the maritime transport of black tea with a systematic approach. For this purpose, Failure Modes and Effects Analysis (FMEA) and rule-based Bayesian Networks (BN) were integrated to quantitatively model complex causal relationships. Conditional probability tables for the BN model were developed using expert opinions and data from current literature. The model results indicated that the risk factors contributing most to the quality loss of black tea are, respectively, the inappropriateness of the in-container relative humidity (RF 4.3), failure to provide recommended ventilation conditions (RF 4.1), water leakages from structural damages of the container (RF 2.2), and the inappropriateness of external relative humidity levels (RF 4.2). The findings reveal the critical importance of preventive strategies such as active humidity management, regular inspection of container integrity, and real-time monitoring of environmental parameters in maritime transport operations. This approach presents a viable framework for risk-based logistics planning for hygroscopic food products.