Uzamış Sarılık Tanılı Hastaların Demografik, Etiyolojik, Klinik ve Laboratuvar Bulgularının Değerlendirilmesi
Evaluation of Demographic, Etiological, Clinical and Laboratory Findings of Patients with Prolonged Jaundice
- Tez No: 996751
- Danışmanlar: PROF. DR. HALİL İBRAHİM ATASOY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Uzamış sarılık, etiyolojik nedenler, vitamin eksikliği, Etyoloji, Hiperbilirubinemi, Sarılık, Prolonged jaundice, etiological causes, vitamin deficiency, Etiology, Hyperbilirubinemia, Jaundice
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Uzamış sarılık term bebekte 14. gün ve preterm bebekte 21. günden sonra devam eden sarılık olarak tanımlanır. Sunulan çalışmada, uzamış sarılığa neden olabilecek etiyolojik faktörleri ve sıklıkları, demografik, klinik ve laboratuvar bulguları, anne ve bebeklerdeki vitamin eksikliklerinin uzamış sarılığa olan etkisinin belirlenmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Eylül 2022 – Aralık 2022 tarihleri arasında Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Tıp Fakültesi, Dahili Bilimler Bölümü, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Polikliniği ile Yenidoğan Polikliniği'ne başvuran ve yenidoğan uzamış sarılığı tanısı almış, term (37 hafta ve üzerinde) ve preterm (37 hafta altında) doğan 37 bebek ve uzamış sarılık tanısı almamış sağlıklı 34 bebek çalışma kapsamında incelendi. Çalışma kapsamındaki bebeklerin anneleri de çalışma kapsamında değerlendirildi. Çalışmaya dahil edilen 71 bebeğin ve annelerinin klinik bilgileri ve laboratuvar değerleri otomasyon sisteminden toplandı. Bulgular: Uzamış sarılık tanılı bebeklerin ortalama gebelik haftası 38.4±1.29 hafta, doğum ağırlığı 3342±441 gr, indirekt bilirubin düzeyi 11.42±3.58 mg/dL bulundu. Bebeklerin 25 (%67.6)'i erkek cinsiyette, 20 (%54.1)'si C/S ile doğmuş, 24 (%70.6)'ü ağırlıklı anne sütü ile beslenmekte idi. Etiyolojik faktörler uzamış sarılık tanılı bebeklerin 13 (%38.24)'ünde anne sütü sarılığı, 9 (%26.47)'unda üriner sistem enfeksiyonu, 7 (%20.59)'sinde G6PD eksikliği, 3 (%8.82)'ünde ABO uygunsuzluğu, 2 (%5.88)'sinde Rh uygunsuzluğu olarak bulundu. 25(OH) vitamin D düzeyi 14.21±7.7 ng/mL ve indirekt bilirubin düzeyi 11.42±3.58 mg/dL olarak saptandı. İndirekt bilirubin ile 25(OH) vitamin D arasında negatif yönde ve anlamlı düzeyde bir ilişki saptandı. Sonuç: Uzamış sarılık neonatal dönemde sık olarak görülen, iyi seyirli ve takip gerektiren bir sorundur. Sıklıkla indirekt hiperbilirubinemi şeklinde görülür ancak ciddi bir hastalığın belirtisi de olabilir. Ayrıntılı öykü, fizik muayene ve laboratuvar testleri ile etiyolojiye yönelik tetkikler yapılmalı; vitamin eksikliklerinin uzamış indirekt hiperbilirubinemi için risk oluşturabileceği akılda tutulmalıdır.
Özet (Çeviri)
Background: Prolonged jaundice is defined as continuing after 14 days in term infants and after 21 days in preterm infants. In the presented study, it was aimed to determine the etiological factors and their frequencies that may cause prolonged jaundice, demographic, clinical and laboratory findings, and the effect of vitamin deficiencies in mothers and infants on prolonged jaundice. Material and Methods: Between September 2022 and December 2022, he applied to Bolu Abant İzzet Baysal University Faculty of Medicine, Internal Sciences Department, Department of Pediatrics, Pediatrics and Diseases Polyclinic and Neonatal Outpatient Clinic and was diagnosed with neonatal prolonged jaundice, term (37 weeks and above) ) and preterm (below 37 weeks) 37 babies and 34 healthy babies who were not diagnosed with prolonged jaundice were included in the study. The mothers of the babies included in the study were also evaluated within the scope of the study. Clinical information and laboratory values of 71 infants and their mothers included in the study were collected from the automation system. Results: The mean gestational week of babies with prolonged jaundice was 38.4±1.29 weeks, birth weight was 3342±441 gr, and indirect bilirubin level was 11.42±3.58 mg/dL. Of the babies, 25 (67.6%) were male, 20 (54.1%) were born with C/S, and 24 (70.6%) were predominantly breastfed. Etiological factors of infants diagnosed with prolonged jaundice were breast milk jaundice in 13 (38.24%), urinary tract infection in 9 (26.47%), G6PD deficiency in 7 (20.59%), ABO incompatibility in 3 (8.82%), Rh incompatibility was found in 2 (5.88%) cases. The 25(OH) vitamin D level was 14.21±7.7 ng/mL and the indirect bilirubin level was 11.42±3.58 mg/dL. A negative and significant correlation was found between indirect bilirubin and 25(OH) vitamin D. Conclusion: Prolonged jaundice is a common problem in the neonatal period, has a good prognosis and requires follow-up. It is often seen as indirect hyperbilirubinemia, but it can also be a symptom of a serious illness. Detailed history, physical examination and laboratory tests and investigations for etiology should be performed; It should be kept in mind that vitamin deficiencies may pose a risk for prolonged indirect hyperbilirubinemia.