Okuma çemberi tekniğinin sözel kelime hazinesinin gelişimine etkisi
The effect of the reading circle technique on the development of verbal vocabulary
- Tez No: 996758
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞULE FIRAT DURDUKOCA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Kelime hazinesi, Okuma, Okuma çemberi, Türkçe öğretimi, İlkokullar, Reading, Literature circle, Turkish teaching, Primary schools
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kafkas Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, okuma çemberi tekniğinin ilkokul öğrencilerinin sözel kelime hazinesi üzerindeki etkisini ve öğrencilerin sürece yönelik görüşlerini incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırma karma yöntemle, gömülü (içe yerleşik desen) ile yürütülmüştür. Araştırmanın çalışma grubu, 2024-2025 eğitim öğretim yılının ikinci döneminde Kars Merkez ilçesinde bir ilkokulda dördüncü sınıfta öğrenim gören yedi öğrenci oluşturmaktadır. Veriler yarı yapılandırılmış görüşme formları ve cloze testler aracılığıyla toplanmıştır. Verilerin analizi, araştırmanın nicel bölümünde betimsel istatistik, nitel bölümünde ise betimsel analiz yöntemi ile analiz edilmiştir. Okuma çemberi oturumlarının sonrasında katılımcıların yapılan görüşmelerde kullandıkları kelime sayılarının ortalamalarına göre azalma olduğu bunun yanı sıra okuma çemberi oturumlarının sonunda katılımcıların başarı yüzdelerinin arttığı bulgulanmıştır. Araştırmanın sonucunda okuma çemberi tekniğinin kelime hazinesine olumlu katkı sağladığı ancak katılımcı öğrencilerin sözel kelime hazinesine nicel olarak katkı sağlamadığı sonucuna ulaşılmıştır. Okuma çemberi sürecinin katılımcı öğrencilerin görüşlerine göre, katılımcı öğrencilerin okumaya yönelik olumlu tutum geliştirmelerini, yeni kelimeler öğrenmelerini sağladığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the effect of the reading circle technique on primary school pupils' verbal vocabulary and their views on the process. The research was conducted using a mixed-method approach, specifically an embedded design. The study group consisted of seven fourth-grade students attending a primary school in Kars Central District during the second term of the 2024-2025 academic year. Data were collected through semi-structured interview forms and cloze tests. Data analysis was performed using descriptive statistics in the quantitative section of the study and descriptive analysis in the qualitative section. It was found that after the reading circle sessions, there was a decrease in the average number of words used by the participants in the interviews, and that the success rates of the participants increased at the end of the reading circle sessions. The study concluded that the reading circle technique had a positive impact on vocabulary acquisition but did not contribute quantitatively to the participants' verbal vocabulary. According to the participants' views, the reading circle process helped them develop a positive attitude towards reading and learn new words.