Öğretmen perspektifinden sosyal hayat dersi öğretim programı: Kars ili örneği
Social life course curricula from the teacher's perspective: Kars province example
- Tez No: 996757
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞULE FIRAT DURDUKOCA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Program değerlendirme, Öğretmen görüşleri, Program evaluation, Teacher opinions
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kafkas Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı özel eğitim meslek okullarında okutulmakta olan Sosyal Hayat Dersi Öğretim Programı [SHDÖP] (2022)'nin Bloom'un Programın Öğelerine Dönük Değerlendirme Modeli ile öğretmen görüşlerine göre değerlendirilmesidir. Araştırma 2025-2026 eğitim öğretim yılında Kars ilinde özel eğitim meslek okulunda görev yapan 10 özel eğitim öğretmeni ile yürütülmüştür. Araştırma nitel araştırma desenlerinden durum çalışması deseni ile desenlenmiştir. Veriler yarı yapılandırılmış görüşme formları aracılığıyla yüz yüze görüşmeler yapılarak toplanmıştır. Verilerin analizinde betimsel analiz yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın sonucunda; SHDÖP (2022) ile ilgili öğretmenlerin genel görüşlerinin genel olarak olumsuz olduğu tespit edilmiştir. Öğretmenler; öğrencilerin hazırbulunuşluğu, okulun konumu, sınıflardaki öğrenci sayıları gibi faktörlerin programın istenilen nitelikte uygulanmasını olumsuz yönde etkilediğini ifade etmişlerdir. Sıklıkla öğrencilerin hazırbulunuşluk düzeylerine vurgu yapan öğretmenler, okullarında kayıtlı öğrencilerinin“kendilerince”yanlış tanılamadan kaynaklı olarak bireysel farklılıklarının fazla olduğunu ifade etmişlerdir. Program kazanımlarına ilişkin değerlendirmeler incelendiğinde; öğretmenler kazanımların açık ve anlaşılır olduğunu ancak ölçülebilir olmadığını, programda yer alan hedeflerin kendi okullarındaki öğrencilerin ihtiyaçlarına yönelik olmadığını ifade etmişlerdir. Programın içerik ögesi ile ilgili değerlendirme sonuçları içeriğin soyut olduğunu, içerik sayısının yetersiz olduğunuve içeriklerin aşamalı bir şekilde düzenlenmediğini, içeriklerin öğrencilerin bireysel farklılıkları göz önünde bulundurularak hazırlanmadığını ortaya koymaktadır. Programın eğitim durumları öğesine yönelik öğretmenlerin değerlendirmeleri incelendiğinde, öğretmenler öğrenme-öğretme sürecinde kullanılan ve programda önerilen öğretim tekniklerin öğrenci ve öğretmen merkezli olduğunu, ancak öğrencilerin dikkat süreleri ve öğrenme hızlarına göre ders sürelerinin düzenlenmediği belirtilmişlerdir. Programın sınama durumları öğesine yönelik öğretmen değerlendirmeleri incelendiğinde, öğretmenlerin programda yer alan hedeflerin değerlendirilmesi için önerilen ölçmedeğerlendirme yöntem ve ölçütlerinin hedeflerle uyumlu olduğunu ancak programın sınama durumları kapsamında önerdiği ölçme-değerlendirme tekniklerinin öğrencilerin bireysel farklılıkları dikkate alınarak tasarlanmadığını, EKPSS'ye yönelik çalışan öğrenciler için uygun ölçme ve değerlendirme tekniklerinin programda yer alması gerektiğini ifade ettikleri belirlenmiştir. Araştırmanın sonuçları bir bütün olarak değerlendirildiğinde öğretmenlerin SHDÖP (2022)'nin öğelerine yönelik genel olarak olumsuz değerlendirmelerde bulundukları tespit edilmiştir. Öğretmenler program öğelerinin öğrencilerin bireysel farklılıkları, ihtiyaçları ve hazırbulunuşlukları göz önünde bulundurularak yeniden organize edilmesi, öğretmenlerin program okuryazarlıklarının yüksek olabilmesi için öğretmenlere hizmet içi eğitimlerin düzenlenmesi gerektiği, SHDÖP (2022)'nin daha etkili sonuçlar verebilmesi için okullarda gerekli fiziksel koşuların oluşturulması gerektiği önerilerinde bulunmuşlardır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to evaluate the Social Life Course Curricula (2022) taught in special education vocational schools using Bloom's Program Elements Evaluation Model based on teachers' opinions. The research was conducted with 10 special education teachers working at a special education vocational school in Kars province during the 2025-2026 academic year. The research was designed as a case study, one of the qualitative research designs. Data were collected through face-to-face interviews using semi-structured interview forms. Descriptive analysis was used to analyze the data. The results of the research revealed that teachers' overall views on the Social Life Course Curricula (2022) were generally negative. Teachers stated that factors such as student readiness, school location, and class sizes negatively affected the implementation of the program as desired. Teachers frequently emphasized students' readiness levels and stated that their enrolled students had significant individual differences due to what they considered to be misdiagnosis. When evaluating the program outcomes, teachers stated that the outcomes were clear and understandable but not measurable, and that the goals in the program were not tailored to the needs of the students in their own schools. The evaluation results regarding the program's content reveal that the content is abstract, the number of content items is insufficient, the content is not organized in a stepby- step manner, and the content is not prepared taking into account the individual differences of students. When teachers' evaluations of the program's educational situations element were examined, teachers stated that the teaching techniques used in the learning-teaching process and recommended in the program were studentand teacher-centered, but that lesson times were not organized according to students' attention spans and learning speeds. When teachers' evaluations of the program's testing situations element were examined, teachers stated that the assessment and criteria proposed for assessing the objectives included in the program are consistent with the objectives, but that the assessment techniques proposed within the scope of the program's assessment conditions are not designed taking into account the individual differences of students, and that appropriate assessment and evaluation techniques for students working towards the EKPSS should be included in the program. When the results of the study are evaluated as a whole, it was found that teachers generally made negative assessments of the elements of the Social Life Course Curricula (2022). Teachers suggested that the program elements should be reorganized taking into account students individual differences, needs, and readiness; that in-service training should be organized for teachers to ensure high program literacy; and that the necessary physical conditions should be created in schools for the Social Life Course Curricula to yield more effective results.