Bedri Rahmi Eyüboğlu'nun resimlerindeki yöresel motiflerin ikonografik olarak yorumlanması
Iconographic interpretation of local motifs in Bedri Rahmi Eyüboğlu's paintings
  1. Tez No: 996807
  2. Yazar: KÜBRA AVCI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEMRA ÇEVİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Geometrik motifler, Kadın motifleri, Türk resim sanatı, Türkmen motifi, Geometric motifs, Women motifs, Turkish painting art, Turkoman motif
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ardahan Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Sanat Dalı
Özet
Bedri Rahmi Eyüboğlu Türk ressam, yazar ve şairdir. 1911 yılında Görele'de doğmuş, 21 Eylül 1975'te İstanbul'da vefat etmiştir. Resimlerinde yöresel motifleri sıklıkla kullanarak Anadolu halk kültürünü sanatına yansıtan, halk kültüründe yer alan unsurları özgün bir biçimde eserlerine aktaran önemli bir sanatçıdır. Sanatçının eserlerini yaratırken kullandığı temel öğe ve ilkeler eserin bütününü oluşturacak kuramsal temellere dayansa da, sanatçının bu kavramlara yüklediği anlamlar zaman zaman değişebilmekte ve yeni yorumlara imkân tanımaktadır. Sanat eserlerinin ve sanatçının ilettiği mesajın algılanabilmesi için farklı eleştirel yaklaşımlar bulunmaktadır. Bu yöntemler ışığında hem eseri hem sanatçıyı daha iyi anlamak mümkün olmaktadır. Sanatçının yaşadığı dönem, içinde bulunduğu kültürel, sosyolojik, tarihsel ve ekonomik koşullar ile renk, biçim, leke ve form gibi plastik unsurların birlikte ele alınması önemlidir. Bu çerçevede Panofsky'nin ikonografik yöntemi, sanat eseri incelemelerinde etkili bir çözümleme imkânı sunmaktadır. Bu çalışmada, Bedri Rahmi Eyüboğlu'nun yöresel motifler içeren dokuz eseri, ikonografik yöntem doğrultusunda incelenmiş; sanatçının bu motifleri kullanırken nelerden beslendiği ve hangi anlam katmanlarını oluşturduğu ortaya konulmaya çalışılmıştır. Analizler, Eyüboğlu'nun yöresel motifleri yalnızca dekoratif ögeler olarak değil, kültürel kimliği görünür kılan simgesel bir dil olarak kullandığını işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
Bedri Rahmi Eyüboğlu (1911, Görele – 21 September 1975, Istanbul) is a prominent Turkish painter, writer and poet who frequently incorporated local Anatolian motifs into his paintings. By reflecting elements of folk culture through a modern artistic language, he developed a unique visual expression rooted in cultural memory. Although the fundamental principles and elements used by the artist are theoretically defined, the meanings he attributed to these concepts often transformed and allowed for new interpretations. Understanding an artwork and the message conveyed by the artist requires the use of various critical approaches. In this context, it is essential to consider the cultural, sociological, historical and economic conditions of the period in which the work was produced, together with formal elements such as color, form, stain and composition. Within this framework, Panofsky's iconographic method offers an effective analytical tool for art interpretation. In this study, nine works by Bedri Rahmi Eyüboğlu that include local motifs were examined through the iconographic method. The analyses aim to reveal the sources from which the artist drew inspiration and the layers of meaning he constructed through these motifs. The findings suggest that Eyüboğlu used local motifs not merely as decorative elements, but as a symbolic language that makes cultural identity visible.