Polikistik Over Sendromlu (PCOS) IVF uygulanan ve erkek infertilitesine bağlı IVF uygulanan hastaların folikül sıvısında asprosin düzeyleri ve gebelik oranına etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of follicular fluid asprosin concentrations and their impacton pregnancy outcomes in IVF cycles of patients with polycystic ovary syndrome and male factor infertility
- Tez No: 996809
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FEHMİ ÜNAL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Asprosin, Polikistik Over Sendromu, IVF, Folikül Sıvısı, Adipokin, Asprosin, Polycystic Ovary Syndrome, IVF, Follicular Fluid, Adipokine
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada, PCOS tanılı infertil kadınlar ile erkek faktöre bağlı infertil kadınların folikül sıvısındaki asprosin düzeylerinin karşılaştırılması ve gebelik oranına etkisinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Ayrıca asprosinin hormonal parametreler ile ilişkisi araştırılmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 01 Kasım 2024- 01 Nisan 2025 tarihleri arasında, T.C. Sağlık Bilimleri Üniversitesi İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği Tüp Bebek Ünitesi'ne gebelik istemi ile başvuran erkek faktör kaynaklı infertilitesi olan 25 hasta ve PCOS tanılı infertilitesi olan 55 hasta olmak üzere toplam 80 hasta dahil edildi. Hastaların yaşı, vücut kitle indeksi, önceki gebelik öyküleri, bazal hormon seviyeleri kayıt edildi. Hastalara ovulasyon indüksiyonu sonrası oosit pick up (OPU) işlemi yapıldıktan sonra elde edilen folikül sıvısındaki asprosin seviyesi çalışıldı. Hastaların oosit sayısı, M2 oosit sayısı, döllenme olup olmadığı, embriyo transferi gerçekleşip gerleşmediği, β-hCG / FKA pozitifliği ve canlı doğum sonuçları kaydedildi. Ayrıca hormonal parametreler (FSH, LH, AMH, TSH, prolaktin vb.) ile asprosin arasındaki korelasyon analizleri yapıldı. Bulgular:Tüm hasta grubu değerlendirildiğinde, folikül sıvısındaki asprosin düzeyleri ile oosit sayısı, M2 oosit sayısı, embriyo transferi, β-hCG / FKA pozitifliği ve canlı doğum sonuçları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanmadı. FKA pozitifliği ile asprosin düzeyleri arasındaki ayırt edici gücü değerlendirmek amacıyla yapılan ROC analizinde, tüm hastalar, yalnızca PCOS grubu ve PCOS BMI<30 alt grubu için anlamlı bir diskriminatif değer saptanmadı. Sonuç: Çalışmamızda erkek faktör kaynaklı infertil hastalar ve PCOS tanılı infertil hastaların folikül sıvılarındaki asprosin düzeylerini karşılaştıran ender bir çalışma olup, asprosin düzeyi her iki grupta istatistiksel açıdan benzer saptandı. Asprosin düzeyi ile toplam oosit sayısı, M2 oosit sayısı, döllenme varlığı, gebelik durumu arasında bir korelasyon saptamadık. Bunun nedeni örneklem küçüklüğü, asprosinin bimodal etkisi olabilir. Folikül sıvısındaki asprosin düzeyleri, PCOS hastalarında IVF/ICSI sonuçlarını öngörmede tek başına güvenilir bir biyobelirteç olarak görünmemektedir. Bununla birlikte, elde edilen bulgular asprosinin metabolik ve hormonal durumdan etkilenebileceğini ve olası olarak bimodal (çift yönlü) bir etki gösterebileceğini düşündürmektedir. Daha geniş örneklemli ve prospektif çalışmalar, asprosinin üreme tıbbındaki potansiyel rolünü daha net ortaya koyacaktır.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to compare follicular fluid asprosin levels between infertile women diagnosed with Polycystic Ovary Syndrome (PCOS) and women with male factor infertility, and to evaluate its impact on pregnancy rates. Furthermore, the relationship between asprosin and various hormonal parameters was investigated. Materials and Methods: A total of 80 patients were included in the study, consisting of 25 patients with male factor infertility and 55 patients with PCOS-related infertility, who applied to the University of Health Sciences Istanbul Training and Research Hospital, Department of Obstetrics and Gynecology, IVF Unit between November 01, 2024, and April 01, 2025. Patients' age, body mass index (BMI), previous pregnancy history, and basal hormone levels were recorded. Asprosin levels were measured in the follicular fluid obtained after the oocyte pick-up (OPU) procedure following ovulation induction. Data regarding the number of oocytes, number of M2 oocytes, fertilization status, whether embryo transfer was performed, β-hCG / FHR (fetal heart rate) positivity, and live birth outcomes were recorded. Additionally, correlation analyses were performed between hormonal parameters (FSH, LH, AMH, TSH, prolactin, etc.) and asprosin levels. Findings: When the entire patient group was evaluated, no statistically significant correlation was found between follicular fluid asprosin levels and the number of oocytes, M2 oocyte count, embryo transfer, β-hCG / FHR positivity, or live birth outcomes. In the ROC analysis performed to evaluate the predictive power of asprosin levels for FHR positivity, no significant discriminative value was identified for the total patient population, the PCOS group, or the PCOS BMI < 30 subgroup. Conclusion: Our study is one of the rare reports comparing follicular fluid asprosin levels between patients with male factor infertility and those with PCOS-related infertility. We found that asprosin levels were statistically similar in both groups. No correlation was observed between asprosin levels and the total number of oocytes, the number of M2 oocytes, fertilization rates, or pregnancy status. These findings may be attributed to the small sample size or a potential bimodal effect of asprosin. Consequently, follicular fluid asprosin levels do not appear to be a reliable standalone biomarker for predicting IVF/ICSI outcomes in PCOS patients. However, our results suggest that asprosin may be influenced by metabolic and hormonal status and might exhibit a bimodal effect. Larger-scale, prospective studies are needed to further clarify the potential role of asprosin in reproductive medicine.