P4C temelli etkinliklerin öğrencilerin üst düzey okuma becerisi ve demokratik tutumuna etkisi
The effect of P4C based activities on students higher level reading skills and democratic attitudes
- Tez No: 996810
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEVİL AKSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Demokratik tutum, Okuma Becerisi, P4C, Democratic attitude, Reading Skills, P4C
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, P4C (Çocuklar için Felsefe) temelli etkinliklerin ortaokul öğrencilerinin üst düzey okuma becerileri ve demokratik tutumları üzerindeki etkisini incelemektir. Karma yöntemle yürütülen çalışmada deney ve kontrol gruplarına ön test, son test ve izleme testleri uygulanmış; nitel veriler deney grubuyla yapılan odak grup görüşmelerinden elde edilmiştir. Nicel bulgular, uygulama öncesinde grupların denk olduğunu göstermiştir. Uygulama sonrasında P4C etkinliklerinin deney grubundaki öğrencilerin özellikle eleştirel okuma ve ileri okuma farkındalığı düzeylerinde anlamlı ve kalıcı bir artış sağladığı belirlenmiştir. Ancak problem çözme ve demokratik tutum boyutlarında kısa vadede anlamlı bir değişim görülmemiştir. Nitel sonuçlar, P4C etkinliklerinin öğrencilerin metinleri daha derinlemesine sorgulamalarını, farklı bakış açıları geliştirmelerini ve tartışmalara aktif katılımlarını desteklediğini ortaya koymuştur. Öğrenciler ayrıca bu uygulamaların saygıya dayalı ve demokratik bir tartışma ortamı sunduğunu ifade etmişlerdir. Sonuç olarak, P4C temelli etkinliklerin üst düzey okuma becerilerinin geliştirilmesinde etkili olduğu, demokratik tutum üzerindeki etkilerin ise daha uzun süreli uygulamalarla güçlenebileceği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the effects of P4C (Philosophy for Children)–based activities on middle school students' higher-order reading skills and democratic attitudes. Conducted using a mixed-methods design, the study involved experimental and control groups, with pre-tests, post-tests, and follow-up tests administered; qualitative data were collected through focus group interviews with students in the experimental group. Quantitative findings indicated that the groups were equivalent prior to the intervention. Following the implementation, P4C-based activities led to a significant and lasting improvement in the experimental group's levels of critical reading and advanced reading awareness. However, no statistically significant short-term change was observed in problem-solving skills or democratic attitudes. Qualitative results revealed that P4C activities supported students in engaging with texts more deeply, developing multiple perspectives, and participating actively in discussions. Students also stated that these activities provided a respectful and democratic discussion environment. In conclusion, the study demonstrates that P4C-based activities are effective in developing higher-order reading skills, while their impact on democratic attitudes may be strengthened through longer-term and more systematic implementations.