Dondurulmuş çözülmüş embriyo transferi yapılan sikluslarda progesteron günü bakılan estradiol seviyesinin gebelik ile ilişkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship between serum estradiol levels measured onthe progesterone administration day and pregnancy outcomes infrozen–thawed embryo transfer cycles
  1. Tez No: 996812
  2. Yazar: MERVE MENTEŞE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜLŞAH İLHAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Dondurulmuş-Çözülmüş Embriyo Transferi, Estradiol, Hormon Replasman Tedavisi, Endometrial Kalınlık, İnfertilite, Kısırlık-kadın, Üreme hormonları, Frozen–Thawed Embryo Transfer, Estradiol, Hormone Replacement Therapy, Endometrial Thickness, Infertility, Infertility-female, Reproductive hormones
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Dondurulmuş-çözülmüş embriyo transferi (DÇET) yapılan hormon replasman (HRT) sikluslarında endometriyumun transformasyon gününde (progesteron başlanan gün) bakılan serum estradiol (E2) seviyesinin gebelik sonuçları ile ilişkisinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Eylül 2023 - Haziran 2024 tarihleri arasında İstanbul Eğitim Araştırma Hastanesi İnfertilite polikliniğinde HRT-DÇET uygulanan 23-40 yaş arası 142 hastanın dosyaları retrospektif olarak incelenmiştir. Hastaların yaş, bazal hormonları (FSH, LH, AMH), antral folikül sayımları (AFC) ve progesteron başlangıç günündeki E2 ile progesteron seviyeleri kaydedilmiş, bu parametrelerin pozitif gebelik oranları ve embriyo günleri ile olan ilişkisi istatistiksel olarak (ROC analizi, Mann Whitney U Testi) değerlendirilmiştir. Bulgular: Katılımcıların yaş ortalaması 31,08±5,37 bulunmuştur. Toplam 142 hastanın 38'inde (%26,8) gebelik pozitiftir. Progesteron günü bakılan Estrodiol (AUC: 0.529, p=0.593) ve Progesteron (AUC: 0.513, p=0.824) parametrelerinin pozitif gebelik üzerinde anlamlı bir ayırt edici etkisi saptanmamıştır. Gebelik sonucu pozitif olan hastalarda transfer edilen embriyo günü (p=0.049) ile endometriyum kalınlığı (p=0.039) değerlerinin, gebelik sonucu negatif olan hastalara göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde daha yüksek olduğu saptanmıştır.30 yaş üstü alt grup analizinde de E2 seviyelerinin gebelik üzerine anlamlı bir etkisi izlenmemiştir (p=0.834). Sonuç: HRT ile hazırlanan DÇET sikluslarında, endometriyum yeterli kalınlığa ulaştığında (≥8 mm) ölçülen serum östradiol ve progesteron düzeyleri klinik gebelik sonuçlarını öngörmemektedir. Tedavi başarısında asıl belirleyici faktörlerin endometriyum kalınlığı ve transfer edilen embriyo günü (blastokist) olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to evaluate the relationship between serum estradiol (E2) levels measured on the day of endometrial transformation (the day progesterone was initiated) and pregnancy outcomes in hormone replacement therapy (HRT) cycles undergoing frozen–thawed embryo transfer (FET). Materials and Methods: The records of 142 patients aged between 23 and 40 years who underwent HRT-FET at the Infertility Clinic of İstanbul Training and Research Hospital between September 2023 and June 2024 were retrospectively reviewed. Patients' age, basal hormone levels (FSH, LH, AMH), antral follicle counts (AFC), and E2 and progesterone levels on the day of progesterone initiation were recorded. The relationships of these parameters with positive pregnancy rates and embryo day were statistically analyzed using ROC analysis and the Mann–Whitney U test. Results: The mean age of the participants was found to be 31.08 ± 5.37 years. Among the total of 142 patients, pregnancy was positive in 38 (26.8%). Estradiol (AUC: 0.529, p=0.593) and progesterone (AUC: 0.513, p=0.824) levels measured on the progesterone initiation day did not show a significant discriminative effect on positive pregnancy outcomes. In patients with positive pregnancy results, embryo day (p=0.049) and endometrial thickness (p=0.039) were found to be significantly higher compared to those with negative pregnancy results. In the subgroup analysis of patients over 30 years of age, E2 levels were also not significantly associated with pregnancy outcomes (p=0.834). Conclusion: In HRT-prepared FET cycles, when the endometrium reaches an adequate thickness (≥8 mm), serum estradiol and progesterone levels measured on the transformation day do not predict clinical pregnancy outcomes. The main determinants of treatment success were identified as endometrial thickness and the day of the transferred embryo (blastocyst).