Turgut Zaim'in resimlerinde kadın imgesi ve toplumsal düzen: Malcolm Barnard'ın kuramı çerçevesinde bir değerlendirme
Turgut Zaim's paintings: The image of women and social order: An assessment within the framework of Malcolm Barnard's theory
- Tez No: 996816
- Danışmanlar: PROF. DR. SEMRA ÇEVİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Türk resim sanatı, Turkish painting art
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ardahan Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Sanat Dalı
Özet
Bu çalışma, Türk resim sanatının özgün temsilcilerinden Turgut Zaim'in kadın imgeli eserlerini, toplumsal düzen perspektifiyle ve Malcolm Barnard'ın görsel kültür kuramı çerçevesinde incelemektedir. Çalışmada, sanatçının Anadolu'nun gündelik yaşamını, üretim ilişkilerini ve kültürel değerlerini kadın figürü üzerinden nasıl görünür kıldığı sorgulanmıştır. Bu kapsamda Köylü Kadınlar, Yufka Açan Kadın, Halı Dokuyan Kadınlar, Beşik ve Yörükler Köyü adlı beş eser ele alınmış; kadın temsillerinin toplumsal düzenin hangi unsurlarını yansıttığı betimsel analiz yöntemiyle değerlendirilmiştir. Görsel kültür kuramı doğrultusunda yapılan çözümleme, Zaim'in kadın imgelerinin sadece sanatsal bir estetik değil, aynı zamanda dönemin sosyo-kültürel yapısını temsil eden birer toplumsal belge niteliği taşıdığını ortaya koymaktadır. Elde edilen bulgular, Turgut Zaim'in kadın figürlerini, üretkenlik, aile içi roller, dayanışma, geleneksel kıyafetler ve kırsal mekân betimlemeleri aracılığıyla Anadolu'nun kültürel belleğini yansıtan güçlü simgeler olarak kurguladığını göstermektedir. Bununla birlikte, eserlerdeki kadın temsilleri modernleşme sürecinin etkilerini de taşımakta; böylece geleneksel yaşamla modern değerlerin kesiştiği bir toplumsal dönüşümün görsel ifadesine dönüşmektedir. Sonuç olarak, Zaim'in kadın imgeleri, yalnızca bireysel bir sanat anlayışının ürünü değil, aynı zamanda dönemin ideolojik yönelimlerini, toplumsal rolleri ve kültürel kimlik inşasını yansıtan çok katmanlı bir görsel anlatıdır.
Özet (Çeviri)
This study examines the works featuring women by Turgut Zaim, one of the original representatives of Turkish painting, from the perspective of social order and within the framework of Malcolm Barnard's theory of visual culture. The study examines how the artist renders visible Anatolian daily life, production relations, and cultural values through the female figure. In this context, five works, titled“Villager Women,”“Woman Rolling Out Yufka,”“Woman Weaving Carpets,”“Cradle,”and“Yörükler Köyü,”are examined, and the elements of the social order reflected by the female representations are evaluated through descriptive analysis. The analysis, conducted in line with visual culture theory, reveals that Zaim's images of women are not only artistic aesthetics but also social documents representing the socio-cultural structure of the period. The findings demonstrate that Turgut Zaim constructed female figures as powerful symbols reflecting Anatolia's cultural memory through depictions of productivity, domestic roles, solidarity, traditional attire, and rural settings. Furthermore, the representations of women in his works also bear the influence of the modernization process, thus becoming visual expressions of a social transformation where traditional life and modern values intersect. Ultimately, Zaim's images of women are not merely the product of an individual artistic approach but also a multilayered visual narrative reflecting the ideological orientations, social roles, and cultural identity construction of the period.