Hukuki açıdan menkul kıymet yatırım ortaklıkları ve borsada işlem gören yatırım fonları
Legal aspect of securities investment trusts and exchange-traded funds
- Tez No: 996839
- Danışmanlar: PROF. DR. BURAK ADIGÜZEL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Ticaret hukuku, Commercial law
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
Özet
Menkul kıymet yatırım ortaklıkları ve borsa yatırım fonları (BYF), yatırımcı güveninin sağlanması ve sermaye piyasalarının kurumsallaşması açısından önemli bir rol oynamaktadır. Menkul kıymet yatırım ortaklıkları, anonim ortaklık statüsünde olup sermaye piyasası araçlarından oluşan portföyleri pay karşılığında yatırımcılara sunarak ortaklık ilişkisi kurar. BYF'ler ise borsada işlem gören, yüksek likiditeye ve anlık değerleme özelliğine sahip yatırım fonlardır. Bu fonlar geleneksel fonlardan farklı olarak, menkul kıymetlerle klasik fonlar arasında geçiş niteliği taşır. Bu tez çalışmasında, öncelikle menkul kıymet yatırım ortaklıkları ve BYF'lerin tarihsel gelişimi, hukuki dayanakları, kuruluş süreçleri, portföy yönetimi ilkeleri ve yatırımcı ilişkileri detaylı şekilde ele alınmıştır. 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu (SerPK) başta olmak üzere, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) düzenlemeleri temel alınarak değerlendirilmeler yapılmıştır. Hukukumuzda yeni sayılabilecek bir yapı olan değişken sermayeli yatırım ortaklıkları hakkında literatürde yer alan kaynaklar çerçevesinde incelemelerde bulunulmuştur. BYF'lerle ilgili olarak“katılma payı”kavramı öğretide yer alan görüşler doğrultusunda açıklanmaya çalışılmıştır. Ayrıca BYF'ler açısından sona erme konusu, karşılaştırmalı hukuk yöntemiyle Avrupa Birliği'nin Undertakings for Collective Investment in Transferable Securities (UCITS) ve Alternative Investment Fund Managers (AIFMD) direktifleri, ABD'deki Investment Company Act (1940, ICA), Almanya'daki Kapitalanlagegesetzbuch (KAGB) ve İsviçre'deki Collective Investment Schemes Act (CISA) gibi uluslararası düzenlemeler ışığında ele alınarak, Türk hukuk sistemine ilişkin benzerlikler ve farklılıkları ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
Securities Investment Trusts and Exchange-Traded Funds (ETFs) play a significant role in fostering investor confidence and contributing to the institutionalization of capital markets. Securities investment trusts operate as joint-stock companies and establish a shareholder relationship with investors by offering portfolios composed of capital market instruments in exchange for shares. ETFs, on the other hand, are investment funds that are traded on stock exchanges, offering high liquidity and real-time valuation features. Unlike traditional funds, ETFs serve as a transitional instrument between conventional investment funds and securities. In this thesis study, the historical development, legal grouds, establishment procedures, portfolio management principles, and investor relations of securities investment trusts and ETFs are examined in detail. Evaluations are made primarily based on the Capital Markets Law No. 6362 and the regulations of the Capital Markets Board (CMB). Within the framework of sources found in the literature, examination have been conducted regarding variable capital investment trust, which are relatively new structure in Turkish legal system. Regarding ETFs, the concept of“participation shares”is explained in accordance with scholarly opinions in legal doctrine. In addition, the issue of termination with respect to ETFs is discussed through a comparative legal approach, taking into consideration international frameworks such as the European Union's Undertakings for Collective Investment in Transferable Securities (UCITS) and Alternative Investment Fund Managers Directive (AIFMD), the United States' Investment Company Act of 1940 (ICA), Germany's Kapitalanlagegesetzbuch (KAGB), and Switzerland's Collective Investment Schemes Act (CISA), thereby identifying similarities and differences with the Turkish legal system.