Türk hukukunda sat ve geri kirala sözleşmeleri
Sale and lease-back agreements under Turkish law
  1. Tez No: 996846
  2. Yazar: SEFA BERAT KARABAĞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BURAK ADIGÜZEL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Satış Sözleşmesi, Kiralama Sözleşmesi, Finansal Kiralama, Sat ve Geri Kirala, Sales Agreement, Lease Agreement, Financial Leasing, Sale and Lease-Back
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
Özet
TÜRK HUKUKUNDA SAT VE GERİ KİRALA SÖZLEŞMELERİ Sefa Berat KARABAĞ Erciyes Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü Doktora, Şubat 2026 Danışman: Prof. Dr. Burak ADIGÜZEL ÖZET Modern ekonomik sistemlerde işletmelerin sürdürülebilirliği yalnızca üretim kabiliyetiyle değil, aynı zamanda alternatif finansman modellerine erişimiyle de doğrudan ilişkilidir. Bu bağlamda“sat ve geri kirala”(sale and lease-back) sözleşmesi, işletmelere mülkiyetini devrettikleri bir mal varlığını kiralayarak kullanmaya devam etme imkânı sunar. Çalışmanın amacı, bu sözleşmenin Türk hukukundaki yerini belirlemek, taraflar açısından doğurduğu hakları ve yükümlülükleri ortaya koymak ve uygulamada karşılaşılan sorunlara çözüm önerileri getirmektir. İlk kez 6361 sayılı Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman Şirketleri Kanunu'nda açıkça düzenlenen bu sözleşme modeli, özellikle ekonomik daralma dönemlerinde likidite temini ve nakit akışı yönetimi bakımından önem arz eder. Ancak Türk Borçlar Kanunu, Türk Ticaret Kanunu ve vergi mevzuatıyla olan etkileşimi birçok uygulama sorununu da beraberinde getirir. Çalışmada, söz konusu sözleşmenin kurulması, tarafları, tarafların hakları ve borçları, sona ermesi ve özel hukuki durumlar ele alınarak ilgili mevzuat, yargı kararları ve doktrin ışığında analiz gerçekleştirilmiştir. Ayrıca sat ve geri kirala sözleşmesinin benzer hukuki kurumlarla karşılaştırılarak hukuki değerlendirmeler yapılmıştır. Sat ve geri kirala sözleşmesinin Türk hukuku açısından yeni bir sözleşme türü olması, hakkındaki yargı kararlarının ve hukuki çalışmalarının az sayıda olması sonucunu doğurmaktadır. Ancak ekonomik ve vergisel avantajlar sebebiyle sat ve geri kirala yöntemi ile yapılan finansal kiralama sözleşmelerinin sayısının artacağı kaçınılmaz bir gerçektir. Bu da beraberinde karmaşık hukuki problemleri getirecektir. Çalışmamızda da ortaya çıkma ihmali olan hukuki problemlere çözüm önerileri getirilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
SALE AND LEASE-BACK AGREEMENTS UNDER TURKISH LAW Sefa Berat KARABAĞ Erciyes University, Graduate School of Social Sciences PhD Thesis, February 2026 Supervisor: Prof. Dr. Burak ADIGÜZEL ABSTRACT In modern economic systems, the sustainability of businesses is directly linked not only to their production capabilities but also to their access to alternative financing models. In this context, the“sale and lease-back”contract provides companies with the opportunity to continue using an asset by leasing it after transferring its ownership. The aim of this study is to determine the place of this contract in Turkish law, to reveal the rights and obligations it creates for the parties, and to offer solutions to the problems encountered in practice. This contract model, which was explicitly regulated for the first time in Law No. 6361 on Financial Leasing, Factoring and Financing Companies, is particularly significant for ensuring liquidity and managing cash flow during times of economic contraction. However, its interaction with the Turkish Code of Obligations, the Turkish Commercial Code, and tax legislation leads to several practical issues. This study analyzes the formation of the contract, its parties, their rights and obligations, termination, and specific legal conditions considering relevant legislation, judicial decisions, and doctrinal opinions. Furthermore, the“sale and lease-back”contract is compared with similar legal institutions, and legal evaluations are made. The fact that the“sale and lease-back”contract is a relatively new type of contract under Turkish law results in a limited number of judicial decisions and academic studies. However, due to its economic and fiscal advantages, the number of financial leasing agreements made through the sale and lease-back method is bound to increase. This will inevitably bring about complex legal issues. In this study, potential legal problems are identified, and solution proposals are offered.