Yetişkinlerin gözünden Şermin Yaşar'ın eserlerindeki kültür unsurları
Elements of culture in Şermin Yaşar's works from the perspective of adults
- Tez No: 996853
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DEMET DEMİRALP
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Güzel Sanatlar, Turkish Language and Literature, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Kültürel unsurlar, Kısa hikayeler, Cultural elements, Short stories
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Munzur Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kültür ve Sanat Yönetimi Ana Bilim Dalı
Özet
Kültür, her toplum için hayati önem taşıyan bir kavramdır. Bu önemli kavramın gelecek nesiller için korunması, tanıtılması ve aktarılması toplumun devamlılığını sağlamak için elzemdir. Bu çalışmada kültür kavramının aktarıcıları olan yetişkinler, özne olarak yer almaktadırlar. Yetişkinlerin, kültür kavramına bakış açıları ve kültür unsurlarına yönelik algıları Şermin Yaşar'ın“Göçüp Gidenler Koleksiyoncusu, Kalk Yerine Yat, Deli Tarla, Tarihi Hoşça Kal Lokantası ve Gelirken Ekmek Al”isimli eserleri üzerinden ortaya konulmaya çalışılmıştır. Araştırmanın amacı; yetişkinlerin gözünden Şermin Yaşar eserlerindeki kültür unsurlarını belirlemektir. Çalışmada nitel araştırma yöntemi tercih edilmiştir. Çalışma grubu 18-50 yaş aralığında bulunan 15 katılımcıdan oluşmaktadır. Ana materyal olan beş hikâye kitabı katılımcılar tarafından okunmuştur. Yarı yapılandırılmış görüşmelerle elde edilen veriler derinlemesine analiz edilmiştir. Bununla birlikte doküman analizi ile verilerin analizi desteklenmiştir. Elde edilen bulgular,“eserler hakkında katılımcı görüşleri, kültür kavramı ve korunmasına yönelik görüşler, eserlerde kültür unsurlarının varlığına yönelik görüşler, eserlerin kültürü koruma ve aktarmadaki rolüne yönelik görüşler ve çalışmanın katılımcılarda kültür farkındalığı oluşturup oluşturmadığına yönelik görüşler”olmak üzere beş alt tema altında değerlendirilmiştir. Katılımcıların kültür kavramına bilinçli bir şekilde yaklaştıkları, eserlerdeki kültür unsurlarını fark ettikleri görülmüştür. Çalışma sonucunda kültür farkındalığının oluştuğu, genç nesle hitap etmenin sanat ve kültür açısından taşıdığı değer ortaya çıkmıştır. Eserlerde kültür unsurlarının akış içerisine yerleştirilerek, daha çok ve olumlu olarak kullanılmasının kültür aktarımına katkı sağlayacağı yönünde önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Culture is a concept of vital importance for every society. Preserving, promoting, and passing on this important concept to future generations is essential for ensuring the continuity of society. In this study, adults, who are the transmitters of the concept of culture, are the subjects. Adults' perspectives on the concept of culture and their perceptions of cultural elements were examined through Şermin Yaşar's works titled“Göçüp Gidenler Koleksiyoncusu, Kalk Yerine Yat, Deli Tarla, Tarihi Hoşça Kal Lokantası ve Gelirken Ekmek Al.”The aim of the study is to identify cultural elements in Şermin Yaşar's works from the perspective of adults. A qualitative research method was preferred in the study. The study group consisted of 15 participants aged between 18 and 50. Five storybooks, which were the main material, were read by the participants. The data obtained through semi-structured interviews were analyzed in depth. Furthermore, document analysis was used to support the analysis of the data. The five storybooks, which were the main material, were read by the participants. Semi-structured interviews were conducted to understand the participants' perspectives on culture, their levels of perception regarding the cultural elements in the works, and whether or not cultural awareness was formed in the participants. The findings were evaluated under five sub-themes:“participants' views on the works, views on the concept of culture and its preservation, views on the presence of cultural elements in the works, views on the role of the works in preserving and transmitting culture, and views on whether the study created cultural awareness among participants.”It was observed that participants approached the concept of culture consciously and recognized cultural elements in the works. The study revealed that cultural awareness was created and highlighted the value of addressing the younger generation in terms of art and culture. Recommendations were made that incorporating cultural elements into the flow of the works and using them more frequently and positively would contribute to cultural transmission.