Deniz taşımacılığında kriz anlarında iletişim ve karar destek sistemlerinin etkinliği
The effectiveness of communication and decision support systems during crisis moments in maritime transportation
- Tez No: 996854
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YAŞAR ÖZVAROL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Denizcilik, Marine
- Anahtar Kelimeler: Deniz taşımacılığı, kriz yönetimi, iletişim sistemleri, karar destek sistemleri, erken uyarı sistemleri, Maritime transportation, crisis management, communication systems, decision support systems, early warning systems
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Denizcilik İşletmeleri Yönetimi Ana Bilim Dalı
Özet
ÖZET Deniz taşımacılığı, küresel ticaretin en kritik unsurlarından ve dünya ekonomisinin sürekliliği açısından stratejik öneme sahip bir sektördür. Ancak sektör, jeopolitik gerilimler, çevresel riskler, teknolojik arızalar, sağlık krizleri ve güvenlik tehditleri gibi çok boyutlu krizlere açık bir yapıya sahiptir. Bu krizler, özellikle belirsizlik ve zaman baskısının yüksek olduğu durumlarda, etkili iletişim altyapıları ve doğru karar alma mekanizmalarının önemini daha da artırmaktadır. Bu çalışmanın amacı, deniz taşımacılığı sektöründe kriz anlarında iletişim sistemleri ile karar destek sistemlerinin rolünü bütüncül bir yaklaşımla ele almak ve kriz yönetimi süreçlerine olan katkılarını literatür temelinde analiz etmektir. Literatürde kriz yönetimi, iletişim altyapıları ve karar destek sistemleri çoğunlukla ayrı başlıklar altında ele alınmakta; bu üç unsurun birlikte değerlendirildiği bütüncül çalışmalara rastlanmamaktadır. Bu nedenle bu tez, söz konusu boşluğu doldurmayı amaçlamaktadır. Araştırma yöntemi olarak sistematik literatür taraması yaklaşımı benimsenmiştir. Bu kapsamda uluslararası akademik makaleler, raporlar, resmi kurum yayınları ve sektörel analizler incelenmiş; deniz taşımacılığında karşılaşılan kriz türleri, kriz yönetim aşamaları, erken uyarı sistemleri, iletişim teknolojileri ve karar destek modelleri analitik bir çerçevede değerlendirilmiştir. Çalışma bulguları, kriz anlarında iletişim sistemlerinin bilgi akışının sürekliliğini sağlamada kritik rol üstlendiğini; karar destek sistemlerinin ise belirsizlik altında hızlı ve rasyonel karar alınmasına katkı sunduğunu göstermektedir. Özellikle dijitalleşme, yapay zekâ ve veri analitiği temelli sistemlerin entegrasyonu, deniz taşımacılığı sektörünün krizlere karşı dayanıklılığını artıran temel unsurlar arasında yer almaktadır. Sonuç olarak bu tez, deniz taşımacılığında kriz yönetiminin yalnızca operasyonel bir zorunluluk değil; iletişim ve karar destek sistemleriyle bütünleşik, stratejik bir yönetim alanı olduğunu ortaya koymaktadır. Çalışmanın, literatürde kriz–iletişim–karar destek sistemleri etkileşimini birlikte ele alan sınırlı sayıdaki çalışmaya teorik katkı sağlaması ve gelecekte yapılacak uygulamalı araştırmalar için kavramsal bir çerçeve sunması beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Maritime transport is one of the most critical elements of global trade and a sector of strategic importance for the continuity of the world economy. However, the sector is vulnerable to multi-dimensional crises such as geopolitical tensions, environmental risks, technological failures, health crises, and security threats. These crises, especially in situations of high uncertainty and time pressure, further increase the importance of effective communication infrastructures and correct decision-making mechanisms. The aim of this study is to address the role of communication systems and decision support systems in crisis situations in the maritime transport sector with a holistic approach and to analyze their contributions to crisis management processes based on the literature. In the literature, crisis management, communication infrastructures, and decision support systems are mostly discussed under separate headings; holistic studies that evaluate these three elements together are not encountered. Therefore, this thesis aims to fill this gap. A systematic literature review approach was adopted as the research method. In this context, international academic articles, reports, official institution publications, and sectoral analyses were examined; The types of crises encountered in maritime transportation, crisis management stages, early warning systems, communication technologies, and decision support models have been evaluated within an analytical framework. The study findings show that communication systems play a critical role in ensuring the continuity of information flow during crises; and decision support systems contribute to making quick and rational decisions under uncertainty. In particular, the integration of digitalization, artificial intelligence, and data analytics-based systems is among the key elements that increase the resilience of the maritime transportation sector against crises. In conclusion, this thesis reveals that crisis management in maritime transportation is not only an operational necessity but also a strategic management area integrated with communication and decision support systems. It is expected that the study will provide a theoretical contribution to the limited number of studies in the literature that address the interaction of crisis, communication, and decision support systems together, and will offer a conceptual framework for future applied research.