Küçük ev (Tiny house) konaklama işletmeciliğinin iç ve dış çevre analizi: Antalya örneği
Internal and external environment analysis of tiny house accommodation management: The Antalya example
- Tez No: 996859
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BAYRAM AKAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Antalya, SWOT analizi, Antalya, SWOT analysis
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, Antalya ilinde faaliyet gösteren küçük ev işletmeciliğinin iç ve dış çevre unsurları doğrultusunda değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Araştırma, nitel araştırma yaklaşımı kapsamında yürütülmüş; veri toplama aracı olarak yarı yapılandırılmış görüşme tekniği kullanılmıştır. Antalya'da faaliyet gösteren ve gönüllülük esasına göre seçilen 20 küçük ev işletmecisiyle yüz yüze görüşmeler gerçekleştirilmiştir.Elde edilen veriler, MAXQDA programı kullanılarak kelime bulutu, kodlar, alt kodlar ve temalar oluşturulmuştur.Araştırma sonuçlarına göre, küçük ev işletmeciliğinin güçlü yönleri arasında düşük yatırım maliyeti, hızlı kurulum, çevre dostu ve doğayla uyumlu yapısı, taşınabilirlik ve butik işletme anlayışı öne çıkmaktadır. Zayıf yönler ise yasal belirsizlikler, ruhsat süreçlerindeki güçlükler, altyapı eksiklikleri, off-grid sistemlerin maliyeti ve sınırlı mekân kaynaklı konfor sorunlarıdır. Pandemi sonrası doğa temelli tatil talebinin artması, alternatif turizm eğilimleri, sosyal medya görünürlüğü ve 2024 düzenlemeleri fırsat olarak değerlendirilirken; mevzuat uygulamalarındaki farklılıklar, ruhsatsız işletmeler, idari yaptırım riski, iklimsel faktörler ve büyük ölçekli işletmelerle rekabet sektörün başlıca tehditleri olarak belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aims to evaluate the internal and external environmental factors of tiny house businesses operating in the province of Antalya. The research was conducted within the framework of a qualitative research approach, and semi-structured interviews were used as the data collection method. Face-to-face interviews were carried out with 20 tiny house operators in Antalya, selected on a voluntary basis. The collected data were analyzed using the MAXQDA software, through which word clouds, codes, sub-codes, and themes were generated. According to the research findings, the main strengths of tiny house businesses include low initial investment costs, rapid installation, environmentally friendly and nature-oriented structures, mobility, and a boutique business model. The weaknesses are identified as legal uncertainties, difficulties in licensing procedures, infrastructure deficiencies, high costs of off-grid systems, and comfort limitations resulting from restricted living space. The increasing demand for nature-based tourism in the post-pandemic period, alternative tourism trends, social media visibility, and the 2024 regulatory framework are considered key opportunities. On the other hand, differences in the implementation of legislation, the presence of unlicensed businesses, the risk of administrative sanctions, climatic factors, and competition with large-scale tourism enterprises are identified as the main threats facing the sector.