Bir kazı evinin dijital dönüşümü: Perge,“buluntu fişi”
Digital transformation of an excavation house: Perge the artifact record sheet
  1. Tez No: 996860
  2. Yazar: HASAN İLHAN KOÇALAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA BULBA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Arkeoloji, Archeology
  6. Anahtar Kelimeler: Deneysel arkeoloji, Dijital arkeolojik veri arşivi, Klasik arkeoloji, Experimental archaeology, Digital archaeological repositories, Classical archeology
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Antalya İli Aksu İlçesi sınırları içerisinde yer alan Perge Antik Kenti kazı evinin kurulduğu tarihten itibaren veri toplama, kayıt altına alma, arşivleme ve akademik olarak yayınlama için dijital ortamların kullanım şekilleriyle birlikte günümüz teknolojisi kullanılarak işlemlerin kolaylaştırılması konusu“Yeni Arkeoloji”kuramı çerçevesinde, disiplinler arası çalışma yapılarak araştırılacak ve ihtiyaç duyulan alanlardan biri olan buluntu fişinin dijital ortama entegrasyonu hedeflenmektedir. Kazı evinin ihtiyaç duyduğu veri toplama ve bilgi yönetim altyapısının aktif hâle getirilmesiyle birlikte, arkeolojik kazı alanında görev yapan uzmanlar tarafından üretilen buluntu verilerinin standartlaştırılmış bir sistem aracılığıyla kayıt altına alınması hedeflenmektedir. Bu kapsamda, sahada oluşturulan buluntu fişlerinin dijital ortama aktarılması, elde edilen verilerin merkezi bir veri yönetim sistemi içerisinde depolanması, düzenlenmesi ve uzun süreli arşivlenmesi amaçlanmaktadır. Kurulması planlanan bu sistem, kazı evi bünyesinde üretilen arkeolojik verilerin farklı kullanıcı grupları tarafından yetki temelli erişimle kullanılabilmesine olanak tanıyacak şekilde tasarlanacaktır. Ayrıca sistem, verilerin farklı platformlar üzerinden erişilebilir olmasını sağlayarak kazı sürecinde üretilen bilginin sürekliliğini, bütünlüğünü ve izlenebilirliğini destekleyecektir. Tezin konusu, günümüz dijital bilgi yönetimi yaklaşımlarının arkeolojik kazı evleri bağlamında uygulanabilirliğini incelemek ve kazı süreçlerinde ihtiyaç duyulan veri toplama, arşivleme ve depo takip faaliyetlerini bütüncül bir sistem çerçevesinde ele almaktır. Bu doğrultuda, kazı evi içerisinde yer alan arşiv ve depo birimlerinin dijital olarak izlenmesini sağlayacak bir sistem modeli önerilmekte ve bu modelin kazı süreçlerine sağlayacağı katkılar değerlendirilmektedir. Geliştirilecek sistem, kazı süresince üretilen verilerin merkezi bir yapı altında toplanmasını, korunmasını ve gerektiğinde farklı araştırma platformlarıyla ilişkilendirilebilmesini hedefleyerek, arkeolojik bilginin sürdürülebilirliğini sağlamaya yönelik bir yaklaşım sunmaktadır. Yapılacak uygulamalar Perge Kazı Evi'nin ihtiyaçlarına göre şekillenecektir. Daha önce benzer çalışmalar yapılmış kazı evleri bu anlamdan incelenecek uygun bulunan özellikler sisteme dahil edilecektir.
Özet (Çeviri)
This study aims to investigate the use of digital environments for data collection, documentation, archiving, and academic dissemination at the excavation house of the ancient city of Perge, located within the borders of Aksu District, Antalya Province, from the date of its establishment to the present. Within the framework of the“New Archaeology”theory, the study adopts an interdisciplinary approach to examine how contemporary technologies can be utilized to facilitate these processes, with a particular focus on the integration of find recording forms into a digital environment. With the activation of the data collection and information management infrastructure required by the excavation house, it is aimed to record the find data produced by specialists working in the archaeological excavation area through a standardized system. In this context, the transfer of find recording forms created in the field into a digital environment, the storage and organization of the collected data within a centralized data management system, and their long-term archiving are among the primary objectives. The system planned to be established will be designed to allow archaeological data produced within the excavation house to be accessed by different user groups through a role-based authorization structure. Additionally, by enabling access to data across multiple platforms, the system aims to support the continuity, integrity, and traceability of the information produced during the excavation process. The subject of the thesis is to examine the applicability of contemporary digital information management approaches within the context of archaeological excavation houses and to address data collection, archiving, and storage tracking activities required during excavation processes within a holistic system framework. In this direction, a system model is proposed to enable the digital monitoring of archival and storage units within the excavation house, and the contributions of this model to excavation processes are evaluated. The system to be developed aims to ensure the sustainability of archaeological knowledge by providing a centralized structure in which data produced during the excavation process can be collected, preserved, and, when necessary, associated with different research platforms. The applications to be developed will be shaped according to the needs of the Perge Excavation House. In this regard, excavation houses where similar studies have previously been conducted will be examined, and appropriate features will be incorporated into the proposed system.