Sire selection and mating practices in United States Dairy herd improvement association Holstein herds
Amerika Birleşik Devletleri süt sığırı geliştirme birliği Holstein sürülerinde boğa seçimi ve çiftleştirme uygulamaları
  1. Tez No: 996915
  2. Yazar: ASİYE YILMAZ ADKINSON
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ROBERT WAYNE ADKİNSON
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Damızlık seçimi, Breeding selection
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Louısıana State Unıversıty
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
Özet
Seçim ve çiftleşme uygulamalarını araştırmak için iki milyondan fazla Holstein çiftleşme kaydı kullanıldı. Popülasyon istatistikleri, rastgele olmayan çiftleşme ve seçimi ortaya koydu. Sürü üretim seviyesi, daha yüksek damızlık değerine sahip boğalar ve sperm birimi başına ödenen fiyatla ilişkilendirildi. Yapay tohumlama (AI) boğası mı yoksa doğal çiftleşme boğası mı kullanılacağına dair karar incelendi ve 117.000 gözlemden oluşan bir test veri setinde çiftleşmeleri %2,5'ten daha düşük bir hata oranıyla doğru bir şekilde sınıflandıran bir ayırıcı fonksiyon türetildi. Ayırıcı değişkenler sürü üretim seviyesi, laktasyon sayısı, çiftleşme sayısı, çiftleşme ayı, inek durum kodu ve çiftleşme sırasındaki süt verme gün sayısıydı. Doğal çiftleşme boğaları düveleri ve kuru inekleri çiftleştirmek için kullanıldı, ancak özellikle yüksek verimli süt inekleri için kullanılmadı. Yapay tohumlama boğalarının seçimi, boğa kullanımının dönüştürülmüş sıklığı üzerinde adım adım regresyon kullanılarak incelendi. Yanıtlar, boğanın genetik ve fenotipik özelliklerini temsil eden 17 değişkene göre regresyon edildi. Mallow katsayısı kullanılarak 8 değişkenli bir model seçildi. Değişkenler arasında üretim özelliklerine ilişkin yetiştirme değerleri, nihai skor, somatik hücre skoru ve güvenilirlikler yer almıştır. Yapay dölleme boğası seçiminde başlıca faktörler tip, yağ oranı, net değer ve somatik hücre skoru olmuştur. Yapay dölleme boğaları ile üretim ineklerinin çiftleştirilmesi, her ikisinin de genetik değerlere bağlı olarak eşlerinden bağımsız olarak gruplanma eğiliminde olduğunu göstermiştir. Residual korelasyonları, üretim ve tip özellikleri arasındaki genetik korelasyonları yansıtmıştır; ancak tip ve üretim arasında büyük bir negatif ilişki bulunmuştur. Bu durum, üretim ve tip boğalarının zaman içinde gelişme biçiminden kaynaklanmış olabilir veya üreticilerin ekonomik olarak haklı gösterilebilecek olandan daha fazla üretimden vazgeçmeye istekli olduklarını gösterebilir.
Özet (Çeviri)
Over two million Holstein mating records was used to investigate selection and mating practices. Population statistics revealed non-random mating and selection. Herd production level was associated with higher breeding value sires and price paid per unit of semen. The decision to use an Artificial Insemination (AI) sire or natural service sire was studied and a discriminant function was derived that accurately categorized matings in a test data set of 117,000 observations, with an error rate less than 2.5 percent. Discriminating variables were herd production level, lactation number, service number, breeding month, cow status code, and days in milk at breeding. Natural service bulls were used to breed heifers and dry cows, but not milking cows - especially high producers. Selection of AI bulls was examined using stepwise regression on transformed frequency of bull use. Responses were regressed on 17 variables representing genetic and phenotypic characteristics of the bull. A model with 8 variables was selected using Mallow's coefficient. Variables included breeding values for production traits, final score, somatic cell score, and reliabilities. Major factors in AI sire selection were type, fat merit, net merit dollars, and somatic cell score. Mating of AI bulls and production cows showed that both tended to group independently of mate, based upon genetic values. Residual correlations reflected genetic correlations between production and type traits, except that there was a large negative association between type and production. This could have resulted from the way that production and type bulls have developed over time, or could indicate producers are willing to give up more production for type than was economically justifiable.