Kurumsal iletişimde yapay zekâ uygulamalarının kurum kültürüne etkisi
The impact of artificial intelligence applications in corporate communications on corporate culture
  1. Tez No: 996950
  2. Yazar: ÖZLEM CAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MURAT SEZGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İletişim Bilimleri, Halkla İlişkiler, İşletme, Communication Sciences, Public Relations, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Halkla ilişkiler, Kurum kültürü, Kurumsal iletişim, İnsan-yapay zeka etkileşimi, İç iletişim, Public relations, Corporata communication, Human-artificial intelligence interaction, Internal communication
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uşak Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Ana Bilim Dalı
Özet
Günümüzde kurumlar klasik anlayıştan uzaklaşarak stratejik bir yaklaşıma doğru ilerleme eğilimindedir. Artık kurumlar, sürdürülebilir kalkınma kavramını yetkinlik ve başarı kriterlerinde önemli görmekte ve doğaya zarar vermeyen, toplumsalı teşvik eden kurumsal iletişim faaliyetleriyle, kurumun imajını yükseltmeye paralel olarak sürdürülebilir başarıya ulaşmak için tüm yetkinliklerini aktif olarak kullanmaktadır. Kurumların varlığını sürdürebilmesi için küresel değişimlere ayak uydurması, kurum olarak iletişim araçlarını etkin kullanması, hedefleri doğrultusunda toplumu ilgilendiren konularda iç ve dış hedef kitlelere yönelik eylem planları hazırlaması ve yapay zekâ kullanması büyük önem taşımaktadır. İnsan zekâsını taklit edebilen ve aldığı bilgiler yardımıyla sürekli kendini geliştirebilen makine veya sistemlere yapay zekâ denmektedir. Makine öğrenmesi ve derin öğrenme, yapay zekânın temel unsurlarıdır. Makine öğrenimi yapay zekânın bir alt kümesidir ve derin öğrenme de makine öğreniminin bir alt kümesidir. Yapay zekânın lojistik, sağlık, bilişim, perakende, iletişim ve pazarlama gibi pek çok alanda yaygın bir şekilde kullanıldığı görülmüştür. Bu bağlamda bu çalışmanın amacı kurumsal iletişimde yapay zekâ uygulamalarının kurum kültürüne etkisini araştırmaktır.
Özet (Çeviri)
Today, organizations are moving away from classical approaches and towards a strategic one. Organizations now consider the concept of sustainable development important in their competency and success criteria, and actively utilize all their capabilities to achieve sustainable success by enhancing their image through corporate communication activities that do not harm nature and promote social responsibility. For organizations to survive, it is crucial to adapt to global changes, effectively utilize communication tools, prepare action plans for internal and external target audiences on issues of societal interest in line with their goals, and employ artificial intelligence. Artificial intelligence refers to machines or systems that can mimic human intelligence and continuously improve themselves using the information they receive. Machine learning and deep learning are fundamental elements of artificial intelligence. Machine learning is a subset of artificial intelligence, and deep learning is a subset of machine learning. Artificial intelligence has been widely used in many fields such as logistics, healthcare, information technology, retail, communication, and marketing. In this context, the aim of this study is to investigate the impact of artificial intelligence applications in corporate communication on corporate culture.