Viktor Emil Frankl'da din ve insan
Religion and human in Viktor Emil Frankl
  1. Tez No: 996949
  2. Yazar: GÜLBAHAR GÜLER AKGÜL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RUHATTİN YAZOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Din, Frankl, Viktor Emil, İnsan, Religion, Frankl, Viktor Emil, Human
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
Viktor E. Frankl, 20. yüzyılın başlarında Avusturya'da dünyaya gelmiş, Yahudi kökenli bir nörolog ve psikiyatrdır. Döneminin düşünsel ve bilimsel ortamı içerisinde Sigmund Freud ve Alfred Adler gibi önemli isimlerle yolları kesişmiş, ancak bireysel yaşam deneyimleri ve özgün düşünsel yönelimi onu bu kuramsal yaklaşımların ötesine geçmeye sevk etmiştir. Viktor Emil Frankl'da Din ve İnsan İlişkisini konu edinen bu çalışmada içerik analizi yöntemi kullanılmıştır. Bu çalışmanın amacı Viktor Emil Frankl'ın Din ve İnsan hakkındaki görüşlerine yer vererek din ve insan ilişkisine yeni bir bakış açısı ortaya koymaktır. Viktor Emil Frankl yaşamının ilk döneminde psikolojiye olan ilgisi ile önce Sigmund Freud, ardından Alfred Adler'den etkilenmiş onların görüşlerini benimsemiştir. Ancak II. Dünya Savaşı ile yaşadığı kişisel deneyimleri Freud veya Adler'in ortaya koyduğu görüşlerin insanı mekanik bir boyuta taşıdığını fark ettirmiştir. Zira ölmek üzere olan ya da hayatta sahip olduğu her şeyi kaybeden insanların sağlam bir inançla hayata tutunduklarını gören Frankl, bu insanları yaşama bağlayan bir gücün varlığını fark etmiştir. Bunu 'anlam' kavramı ile tanımlayan Frankl kendi geliştirdiği terapi ile insanın anlam arayışı serüvenini anlatmıştır.
Özet (Çeviri)
Viktor E. Frankl, a neurologist and psychiatrist of Jewish descent, was born in Austria at the beginning of the 20th century. Throughout his life, he engaged with the intellectual and scientific currents of his era, encountering influential figures such as Sigmund Freud and Alfred Adler. Nevertheless, his unique life experiences and original intellectual orientation eventually led him beyond these established theoretical frameworks. This study, which examines the relationship between religion and humanity in Viktor Emil Frankl's thought, employs the method of content analysis. Its aim is to offer a new perspective on the religion-human relationship by presenting Frankl's views on“Religion and Human.”In the early stages of his career, Frankl was initially influenced by the ideas of Sigmund Freud and later Alfred Adler, adopting their psychological perspectives. However, his personal experiences during the Second World War revealed to him that Freud's and Adler's theories tended to reduce the human being to a purely mechanical entity. Observing that individuals who were on the verge of death or had lost everything they possessed still managed to cling to life through a deep sense of faith, Frankl recognized the presence of a force that binds humans to life. He conceptualized this force as“meaning”and, through the development of his own therapeutic approach, sought to articulate the human search for meaning.