Akut bronşiolit olgularında uygunsuz ADH sendromu gelişim sıklığı
  1. Tez No: 996957
  2. Yazar: NİLAY LEMAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUHAMMET ALİ KANIK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Akut bronşiolit, SIADH, hiponatremi, hastalık şiddeti, Acute bronchiolitis, SIADH, hyponatremia, disease severity
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: İzmir Bayraklı Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Akut bronşiolit süt çocukluğu döneminde sık hastane yatışına neden olan ve klinik seyri değişken bir hastalıktır. Akut bronşiolit sırasında gelişen hiponatreminin önemli bir bölümünün uygunsuz antidiüretik hormon salınımı sendromu (SIADH) ile ilişkili olabileceği düşünülmekle birlikte, bu birlikteliği tüm tanı kriterleriyle değerlendiren çalışma sayısı sınırlıdır. Bu çalışmada, orta ve ağır şiddetli akut bronşiolit tanısı ile hastaneye yatırılan çocuklarda SIADH gelişim sıklığının belirlenmesi ve SIADH'ın klinik özellikler, akut bronşiolit şiddeti ve hastanede yatış süresi ile ilişkilerinin değerlendirilmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Bu prospektif gözlemsel çalışma Aralık 2023–Aralık 2025 tarihleri arasında İzmir Şehir Hastanesi'nde yürütüldü. Çalışmaya 1–24 ay arası, normovolemik ve klinik olarak akut bronşiolit tanısı alan hastalar dahil edildi. SIADH tanısı; serum sodyum düzeyinin <135 mEq/L, serum osmolalitesinin <280 mOsm/kg, idrar sodyumunun >40 mEq/L ve idrar osmolalitesinin >100 mOsm/kg olması ile birlikte hipovolemi bulgularının bulunmaması kriterleri birlikte değerlendirilerek konuldu. Klinik özellikler, laboratuvar parametreleri, solunum viral panel sonuçları, radyolojik bulgular ve hastanede yatış süresi kaydedildi. Bulgular: Çalışmaya toplam 368 orta ve ağır şiddetli akut bronşiolit olgusu dahil edildi. Olguların ortanca yaşı 6 ay (IQR: 3–11) olup %68,5'i ağır şiddetli akut bronşiolit tanısı aldı. Hiponatremi sıklığı %17,9, SIADH gelişim sıklığı %13,3 olarak saptandı; hiponatremik olguların %74,2'si SIADH tanı kriterlerini karşıladı. SIADH gelişimi; beslenmede azalma (p<0,001), düşük oksijen satürasyonu (p<0,001), yoğun bakım yatışı (p<0,001), atelektazi varlığı (p=0,030) ve ağır şiddetli akut bronşiolit (p=0,014) ile anlamlı ilişkili bulundu. Çok değişkenli analizde ağır şiddetli akut bronşiolit, SIADH gelişimi için bağımsız bir belirleyici olarak saptandı (OR: 2,59; %95 GA: 1,15–5,81; p=0,021). Ayrıca hiponatremi ve SIADH varlığı, uzamış hastanede yatış süresi ile ilişkili bulundu (sırasıyla p=0,007 ve p=0,046). Sonuç: Akut bronşiolit olgularında SIADH gelişimi azımsanmayacak sıklıkta olup, hastalığın klinik şiddeti ile yakından ilişkilidir. Bulgularımız, orta ve ağır şiddetli akut bronşiolit olgularında hiponatreminin klinik seyri ve yatış süresini etkileyebilen önemli bir komplikasyon olduğunu ve SIADH'nin erken tanınarak sıvı-elektrolit yönetiminin dikkatle yapılması gerektiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: Acute bronchiolitis is one of the most common causes of hospital admission during infancy and is characterized by a variable clinical course. Although a substantial proportion of hyponatremia developing during acute bronchiolitis is thought to be associated with the syndrome of inappropriate antidiuretic hormone secretion (SIADH), studies evaluating this association using all diagnostic criteria are limited. This study aimed to determine the frequency of SIADH in children hospitalized with moderate to severe acute bronchiolitis and to evaluate the relationships between SIADH and clinical features, disease severity, and length of hospital stay. Methods: This prospective observational study was conducted at Izmir City Hospital between December 2023 and December 2025. Patients aged 1–24 months who were normovolemic and clinically diagnosed with acute bronchiolitis were included. The diagnosis of SIADH was established based on the combined presence of serum sodium <135 mEq/L, serum osmolality <280 mOsm/kg, urine sodium >40 mEq/L, urine osmolality >100 mOsm/kg, and the absence of clinical signs of hypovolemia. Clinical characteristics, laboratory parameters, respiratory viral panel results, radiological findings, and length of hospital stay were recorded. Results: A total of 368 patients with moderate to severe acute bronchiolitis were included in the study. The median age was 6 months (IQR: 3-11), and 68.5% were diagnosed with severe acute bronchiolitis. The prevalence of hyponatremia was 17.9%, and the frequency of SIADH was 13.3%; 74.2% of hyponatremic patients met the diagnostic criteria for SIADH. The development of SIADH was significantly associated with decreased oral intake (p < 0.001), low oxygen saturation (p < 0.001), intensive care unit admission (p < 0.001), presence of atelectasis (p = 0.030), and severe acute bronchiolitis (p = 0.014). In multivariate analysis, severe acute bronchiolitis was identified as an independent predictor of SIADH (OR: 2.59; 95% CI: 1.15–5.81; p = 0.021). Additionally, both hyponatremia and SIADH were associated with prolonged hospital stay (p = 0.007 and p = 0.046, respectively). Conclusion: SIADH occurs at a considerable frequency in patients with acute bronchiolitis and is closely related to disease severity. Our findings indicate that hyponatremia is an important complication that may influence clinical course and length of hospitalization in moderate to severe acute bronchiolitis. Early recognition of SIADH and careful fluid–electrolyte management are therefore essential in these patients.