Sağlık kurumlarında liderlik tarzlarının psikolojik güvenlik algısı aracılığında çalışan sessizlik ve seslilik davranışları üzerindeki etkisi
The effect of leadership styles on employee silence and voice behaviors mediated by psychological safety perception in healthcare organizations
- Tez No: 996977
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞEVKİ BURAK BEKAROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Yönetimi, Sağlık Kurumları Yönetimi, Healthcare Management, Health Care Management
- Anahtar Kelimeler: Liderlik tarzları, psikolojik güvenlik algısı, çalışan sessizlik ve seslilik davranışı, özel hastaneler, yapısal eşitlik modeli yol analizi, Leadership styles, perception of psychological safety, employee silence and voice behaviors, private hospitals, structural equation modeling path analysis
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada, hastane çalışanlarının kendilerini rahat hissedecekleri ve gözlemledikleri hata, endişe veya sorunları dile getirmek üzere konuşmaktan çekinmeyecekleri uygun psikolojik güvenlik ortamını oluşturacak en önemli etkenin, yöneticilerinin liderlik tarzı olduğu temel önermesinden yola çıkılarak, çalışanları bu yönde davranmaya teşvik edici liderlik tarzlarının hangileri olduğunun belirlenmesi amaçlanmaktadır. Gereç ve Yöntem: Örneklem İstanbul'daki iki özel hastanenin 266 klinik ve idari çalışanından oluşmaktadır. Veriler, demografik bilgi formu, liderlik tarzları ölçeği, psikolojik güvenlik algısı ölçeği ve çalışan sessizlik ve seslilik davranışı ölçeğini içeren anket aracılığıyla toplanmıştır. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistikler, açımlayıcı faktör analizi, korelasyon, bağımsız örneklem t-testi ve tek yönlü varyans analizi uygulanmış; değişkenler arasındaki doğrudan ve dolaylı etkiler yapısal eşitlik modeli ile test edilmiş, hipotez testleri yapısal eşitlik modeli yol analiziyle ölçülmüştür. Bulgular: Dönüşümcü liderliğin çalışanların inisiyatif alma ve hoşgörü gösterme davranışlarını doğrudan pozitif etkilediği, bununla birlikte psikolojik güvenlik algısı aracılığında kurum yararına sessizlik ve seslilik davranışlarını da dolaylı pozitif etkilediği sonucuna ulaşılmıştır. Etkileşimci liderliğin inisiyatif alma üzerinde doğrudan pozitif etkisi bulunurken, inisiyatif alma aracılığında çalışanların kurum yararına seslilik ve sessizlik davranışlarında dolaylı pozitif etkisi vardır. Serbest bırakıcı liderlik tarzı ise tam tersi etki yaratarak inisiyatif alma, hoşgörü gösterme, kurum yararına sessizlik davranışlarını doğrudan negatif etkilerken, kendi yararına seslilik ve sessizlik davranışlarını dolaylı pozitif etkilediği görülmüştür. Sonuç: Çalışanların hata bildirimini teşvik edecek ve psikolojik olarak rahat hissedecekleri ortamı yaratmada dönüşümcü ve etkileşimci liderliğin belirleyici olduğu; serbest bırakıcı liderliğin ise çalışanların daha çok kendi yararlarına olacak şekilde ses çıkarmasına veya sessiz kalmasına etki ettiği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aims to determine which leadership styles encourage employees to behave in this manner, based on the fundamental premise that the most important factor in creating an appropriate psychological safety environment where hospital employees feel comfortable and do not hesitate to speak up about errors, concerns, or problems they observe is the leadership style of their managers. Materials and Methods: The sample consists of 266 clinical and administrative staff members from two private hospitals in Istanbul. Data were collected through a questionnaire that included a demographic information form, a leadership styles scale, a psychological safety perception scale, and a employee silence and voice behavior scale. Descriptive statistics, exploratory factor analysis, correlation, independent samples t-test, and one-way analysis of variance were applied in the analysis of the data; direct and indirect effects between variables were tested using a structural equation model, and hypothesis tests were measured using path analysis of the structural equation model. Results: It was concluded that transformational leadership has a direct positive effect on employees' initiative and toleration, as well as an indirect positive effect on silence and voice behaviors for the benefit of the organization through the perception of psychological safety. While transactional leadership has a direct positive effect on initiative, it has an indirect positive effect on employees' self-interested voice and silence behaviors through initiative. On the other hand, laissez-faire leadership has the opposite effect and has a direct negative effect on initiative, toleration, and silence behaviors for the benefit of the organization, while it has an indirect positive effect on self-interested voice and silence behaviors. Conclusion: It has been concluded that transformational and transactional leadership is decisive in creating an environment that encourages employees to report errors and feel psychologically comfortable, while laissez-faire leadership influences employees to speak up or remain silent in ways that are more beneficial to themselves.