Resim sanatında acı imgesinin görselleştirilmesi
In painting art visualization of the image of pain
  1. Tez No: 996978
  2. Yazar: UĞUR ZANA BİRLİK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ABİDİN MÜSLÜM BAYSAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Batı resim sanatı, Güzel sanatlar, Güzel sanatlar akademisi, Resim sanatı, Sanat tarihi, Western painting art, Fine arts, Fine arts academy, Painting art, Art history
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Şırnak Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Ana Bilim Dalı
Özet
Resim sanatı, insanlık tarihi boyunca sanatçıların duygu ve düşüncelerini aktarmada önemli bir araç olmuştur. Başlangıçta estetik kaygılardan çok, dinsel mesajların görselleştirilmesi amacıyla kullanılan sanat, özellikle Orta Çağ'da Hristiyan ikonografisinde, Hz. İsa tasvirleri gibi acı temalı imgelerle yoğun bir şekilde kendini göstermiştir. Bu acı imgesi Orta Çağ Rönesans'ından Sanayi Devrimi'ne, Fransız Devrimi'nden bilgi ve iletişim teknolojilerindeki gelişime kadar uzanan süreçte, sanat anlayışı da sürekli bir değişim geçirmiştir. Bu tarihsel gelişmelerle birlikte, sanatçılar yalnızca estetik üreticiler değil, aynı zamanda yaşadıkları dönemin tanıkları ve hafızaları hâline gelmişlerdir. Sanatçılar, içinde bulundukları çağın bireysel ve toplumsal acılarını ya bizzat deneyimleyerek ya da gözlemleyerek resimlerinde görselleştirmiştir. Acının sanatta temsili, yalnızca bireysel travmaların değil; savaş, göç, yoksulluk ve adaletsizlik gibi kolektif acıların da ifade alanı olmuştur. Resim sanatında acının görselleştirilmesi, sanatçıların duygusal derinliği aktarmak ve izleyiciyle empatik bir bağ kurmak amacıyla kullandıkları güçlü bir anlatım biçimidir. Renk kullanımı, kompozisyon düzeni, figüratif detaylar ve simgesel öğeler aracılığıyla sanatçılar, izleyiciyi acının estetik boyutunun ötesine geçerek derinlemesine bir sorgulama alanına davet eder. Bu bağlamda acı imgesi, sadece estetik bir tema değil; insanlık durumunun, içsel çatışmaların ve toplumsal eleştirilerin yoğunlaştığı bir ifade biçimi olarak öne çıkar. Resim sanatında acı hem bireysel hem de kolektif hafızayı görünür kılarken, sanatın düşünsel ve duygusal etki gücünü artırarak anlam yaratımında temel bir rol üstlenir.
Özet (Çeviri)
Painting has been a significant tool for the emotional and transformational experiences of humankind throughout history. Used more for the visualization of religious messages than for enduring aesthetic concerns, art was particularly prevalent in Christian iconography during the Middle Ages, often featuring images of suffering, such as depictions of Jesus. This imagery of suffering has undergone a constant transformation in the understanding of art, extending from the Renaissance to the Industrial Revolution, from the French Revolution to the development of information and communication technologies. With these historical developments, artists not only served aesthetic purposes but also became witnesses and remembrancers of their times. Artists visualized the individual and social suffering of their time in their paintings, either by experiencing it firsthand or by observing it. The representation of suffering in art has become a medium of expression not only for individual traumas but also for collective suffering such as war, migration, poverty, and injustice. The visualization of suffering in painting is a powerful form of expression employed by artists to convey emotional depth and establish an empathetic connection with the viewer. Through the use of color, compositional order, figurative details, and symbolic elements, artists invite the viewer to go beyond the aesthetic dimension of suffering and into a deeper realm of inquiry. In this context, the image of suffering emerges not merely as an aesthetic theme, but as a form of expression intensifying the human condition, internal conflicts, and social critiques. In painting, pain makes visible both individual and collective memory, amplifying art's intellectual and emotional impact and playing a fundamental role in the creation of meaning.