Kalıcı konsol fore kazık sistemlerinin sonlu elemanlar yöntemi ile analizleri
Analyses of permanent cantilever pile system with finite element method
  1. Tez No: 996988
  2. Yazar: ZAHİT ÇOBAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA MERT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Derin kazı, Fore kazık, Kazı problemleri, Deep excavation, Bored pile, Excavation problems
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Bilim Dalı
Özet
İnşaat sektöründeki teknolojinin gelişmesiyle beraber geçmişte yapımı mümkün olmayan yapıların tasarım ve uygulama imkanı ortaya çıkmıştır. Özellikle kazı destek yapılarındaki ilerlemeler hem kazı derinliğinin artmasında hem de güvenli bir imalat sürecinin yürütülmesinde büyük bir önem taşımaktadır. Günümüzde geoteknik mühendisliğinin ele aldığı temel konulardan biri de derin kazılar için kazı destek yapılarının tasarlanmasıdır. Yapılan çalışmada, İstanbul ili Esenyurt ilçesinde farklı bölgelerden alınan sondaj verileri ve zemin etüt raporları kullanılarak bir vaka analizi gerçekleştirilmiştir. Elde edilen veriler ve literatürde yer edinmiş dönüşüm bağıntıları yardımıyla zemin formu idealize edilmiştir. Kazı destek yapısı olarak kalıcı konsol fore kazık tasarımı yapılmıştır. Başlangıç aşamasında tek sıra fore kazığa ait parametre hesaplamaları ve ön boyutlandırma yapılmıştır. Analizler süresince farklı derinlikler göz önünde bulundurularak tek sıra fore kazık için 120cm, çift sıra fore kazıklar için 65cm ve 80cm çapındaki modeller incelenmiştir. Derinlik olarak ise 18 metre ile 25 metre arasında her çap için ayrı ayrı analizler gerçekleştirilmiştir. Bahse konu olan kazı destek yapısı, sonlu elemanlar yöntemiyle stabilite ve yer değiştirme problemlerini çözebilen PLAXIS (Finite Element for Soil and Rock Analysis) yazılımı yardımıyla analiz edilmiştir. Analizler hem statik hem de dinamik durum dikkate alınarak yapılmış olup Kazı Destek Yapıları Uygulama ve Tasarım Esasları'ndaki (KDYY) maddeler göz önünde bulundurulmuştur. Analizler sonucunda güvenlik şartlarını optimum seviyede sağlayan farklı modeller üzerinde 5 farklı betonarme kesit hesabı ve maliyet analizi yapılmıştır. Yapılan çalışma sonucunda elde edilen veriler hem güvenlik ve uygulanabilirlik hem de maliyet raporlarına göre irdelenmiştir. Bu irdelemeler neticesinde asgari güvenlik şartlarını sağlayan ve maliyeti diğerlerine göre uygun olan model veya modellerin kullanılması önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
With advancements in construction technology, designing and constructing structures that were previously impossible have become feasible. Especially progress in excavation support structures has significantly contributed to increasing excavation depths and ensuring a safe construction process. Today, one of the fundamental topics in geotechnical engineering is the design of excavation support structures for deep excavations. In this study, a case analysis was conducted using borehole data and soil investigation reports collected from various areas in the Esenyurt district of Istanbul. Soil conditions were idealized using collected data and established correlations from the literature. Initially, preliminary dimensioning and parameter calculations for a single-row bored pile were performed. Throughout the analyses, different pile diameters were considered: 120 cm for single-row piles, and 65 cm and 80 cm for double-row piles. Analyses were individually conducted for excavation depths ranging between 18 and 25 meters for each pile diameter. The proposed excavation support structure was analyzed using PLAXIS (Finite Element for Soil and Rock Analysis) software, capable of solving stability and deformation problems through finite element methods. As a result, five different reinforced concrete cross-section designs and corresponding cost analyses were performed on models that optimally meet safety criteria. The resulting data were evaluated in terms of safety, applicability, and cost effectiveness. Based on these evaluations, models meeting minimum safety standards and offering cost advantages compared to others were recommended.