Anacamptis laxiflora tohumlarının simbiyotik çimlenmesinde çoklu fungus uygulamalarının etkisi
Effect of multiple fungus applications on symbiotic germination of anacamptis laxiflora seeds
- Tez No: 996989
- Danışmanlar: PROF. DR. YASEMİN ÖZDENER KÖMPE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Botanik, Biology, Botany
- Anahtar Kelimeler: Orchidaceae, Simbiyotik kültür, Orchidaceae, Symbiotic culture
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Botanik Bilim Dalı
Özet
Türkiye florasında doğal olarak yaşayan karasal orkide türü olan Anacamptis laxiflora'nın in vitro şartlarda simbiyotik çimlenme ve gelişme süreci, tekli ve ikili mikorizal fungus uygulamaları ile karşılaştırmalı olarak yorumlanmıştır. Araştırmanın hedefi farklı mikorizal uygulamaların tohum çimlenme, protokorm oluşumu ve fide gelişimi üzerindeki etkilerini ortaya koymak ve simbiyotik başarının fungal çeşitliliğe bağlı olarak ne şekilde değiştiğini incelemektir. Çalışmada kullanılan mikorizal fungus izolatları, Anacamptis laxiflora ve Orchis provincialis türlerinden bölümümüzde daha önceki araştırmalarda, izole edilerek moleküler olarak tanımlanmış numunelerden seçilmiştir. İnokülasyon uygulamaları sonrası çimlenme durumları mikroskobik olarak izlenmiş; çimlenmiş tohumlar sayılmış ve gelişim düzeyleri belirli aralıklarla özenle kaydedilmiştir. Bulgular, ikili fungus uygulamalarının her zaman çimlenmeyi desteklemediği, bazı uygulamalarının çimlenmeyi baskılayıcı yönde etkiler yarattığını ortaya koymuştur. Çiftli deneylerde, AL11-AL5 ve AL11-AL2 ikili uygulamalarının çimlenme ve gelişme başarısı tekli uygulamalara göre düşük bulunmuş; bu gruplarda protokorm oluşumu ile birlikte fide gelişimi de gözlenmiştir. Buna karşın AL5-AL6 ve AL11-AL6 gibi uygulamalarda daha düşük gelişim kaydedilmiştir. Elde edilen bulgular, simbiyotik çimlenmenin yalnızca tercih edilen mantar türüne değil, bununla birlikte mantarlar arası etkileşimin niteliğine de bağlı olduğunu göstermektedir. Bu çalışma, A. laxiflora'nın sürdürülebilir üretimi ve doğal hayatına yeniden kazandırılması süreçlerinde ikili mikorizal uygulamaların etkilerini ortaya koyarak, koruma biyolojisi ve biyoteknolojik alandaki çalışmalara dikkate değer katkılar sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
The symbiotic germination and development process of Anacamptis laxiflora, a terrestrial orchid species living naturally in the flora of Turkey, under in vitro conditions was interpreted comparatively with single and dual mycorrhizal fungal treatments. The aim of the study was to reveal the effects of different mycorrhizal treatments on seed germination, protocorm formation and seedling development and to examine how symbiotic success varies depending on fungal diversity. The mycorrhizal fungi isolates used in the study were selected from samples isolated and molecularly identified from Anacamptis laxiflora and Orchis provincialis species in previous studies in our department. After inoculation treatments, germination was monitored microscopically; germinated seeds were counted and developmental stages were carefully recorded at regular intervals. The results revealed that dual fungal treatments did not always promote germination and some of the treatments had suppressive effects on germination. In paired experiments, the germination and growth success of the AL11-AL5 and AL11-AL2 dual applications were found to be lower compared to single applications protocorm formation and seedling development were observed in these groups. In contrast, AL5-AL6 and AL11-AL6 treatments showed lower growth. The findings suggest that symbiotic germination depends not only on the preferred fungal species but also on the nature of the interaction between the fungi. This study makes a notable contribution to conservation biology and biotechnological studies by demonstrating the effects of dual mycorrhizal treatments in the sustainable production and reintroduction of A. laxiflora into the wild.