Enerji fiyatlarının tarım sektörü üzerindeki etkisi
The impact of energy prices on the agricultural sector
  1. Tez No: 997032
  2. Yazar: BÜŞRA NUR YOLDAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. PELİN GÖGÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Enerji, Fiyat, Tarım, Energy, Price, Agriculture
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, tarım ekonomisinin tarihsel gelişimini, iktisadi düşünce ekolleri içerisindeki konumunu ve enerji fiyatlarıyla tarım sektörü arasındaki ilişkileri incelemektedir. Literatürde enerji fiyatlarının tarımsal üretim üzerindeki etkisini Türkiye bağlamında ve gıda fiyatları aracılığıyla birlikte inceleyen ampirik çalışmaların yetersiz olması, bu çalışmanın doldurmayı amaçladığı temel boşluğu oluşturmaktadır. Birinci bölümde, tarımın ilkçağlardan günümüze uzanan gelişim süreci ele alınmış; tarım sektörünün makroekonomik düzeydeki önemi ve küresel ölçekteki rolü değerlendirilmiştir. Ayrıca, merkantilizm, fizyokrasi, klasik ve modern iktisadi yaklaşımlar çerçevesinde tarım ekonomisine yönelik farklı bakış açıları analiz edilmiştir. İkinci bölümde enerji kavramı, tarihsel gelişimi ve türleri açıklanmış; enerji ile tarım sektörü arasındaki karşılıklı etkileşim ve enerji fiyatlarının tarımsal sürdürülebilirlik üzerindeki etkileri tartışılmıştır. Üçüncü bölümde ise Türkiye'de enerji fiyatları ile tarım sektörü arasındaki ilişki ampirik yöntemlerle incelenmiştir. Kullanılan veri seti, model ve ekonometrik yöntemler ayrıntılı biçimde sunulmuş, elde edilen bulgular analiz edilmiştir. Sonuç bölümünde, enerji fiyatlarındaki değişimlerin tarımsal üretim üzerindeki etkileri ortaya konmuş ve sürdürülebilir tarımsal kalkınma için politika önerileri geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study examines the historical development of agricultural economics, its position within major economic schools of thought, and the relationship between energy prices and the agricultural sector. The limited number of empirical studies investigating the impact of energy prices on agricultural production in the context of Turkey through the food price channel constitutes the main gap that this study seeks to address. The first chapter explores the evolution of agriculture from ancient times to the present, emphasizing its macroeconomic significance and global role. It further analyzes various perspectives on agricultural economics within mercantilist, physiocratic, classical, and modern economic approaches. The second chapter discusses the concept, types, and historical evolution of energy, focusing on the interaction between energy and agriculture, as well as the impact of energy prices on agricultural sustainability. The third chapter empirically investigates the relationship between energy prices and the agricultural sector in Turkey. The dataset, model, and econometric methods are presented in detail, and the empirical findings are analyzed. The study concludes by outlining the effects of energy price fluctuations on agricultural production and proposing policy recommendations to promote sustainable agricultural development.