Romantik ilişki deneyimlerinin meslek seçimi ve kariyer kararlarına yansıması: Fenomenolojik bir araştırma
The reflection of romantic relationship experiences on occupational choice and career decisions: A phenomenological research
  1. Tez No: 997056
  2. Yazar: NAZMİYE KAZKONDU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EDA ÇÜRÜKVELİOĞLU KÖKSAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Kariyer, Meslek seçimi, Career, Vocational choice
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bartın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı, bireylerin meslek seçimi ve kariyer kararı verme süreçleri ile ilişkili olarak romantik ilişkileri nasıl deneyimlediklerini ve anlamlandırdıklarını araştırmaktır. Araştırma, nitel araştırma yöntemlerinden olgubilim (fenomenoloji) deseni çerçevesinde yürütülmüştür. Çalışma grubu, 26-53 yaş aralığında, 11'i kadın ve 8'i erkek olmak üzere 19 katılımcıdan oluşmaktadır. Katılımcılar amaçlı örnekleme yöntemlerinden ölçüt örnekleme, kartopu örnekleme ve maksimum çeşitlilik örneklemesi kullanılarak belirlenmiştir. Veriler yarı yapılandırılmış görüşme formu aracılığıyla toplanmıştır. Veriler, görüşme sorularını esas alan tematik yapı ve kodlar çerçevesinde analiz edilmiştir. Verilerin analizi sonucunda ortaya çıkan dokuz tema; meslek seçiminde etkili olan faktörler, romantik ilişkilerin meslek seçimine etkisi, romantik ilişkilerin kariyer kararlarına etkisi, romantik ilişkilerin meslek seçimine etkisinin memnuniyet durumu üzerindeki yansımaları, romantik ilişkilerin kariyer kararlarına etkisinin memnuniyet durumu üzerindeki yansımaları, romantik ilişkilerin meslek seçimine etkisinde mesleki karar sürecini yeniden değerlendirme, romantik ilişkilerin kariyer kararlarına etkisinde kariyer karar sürecini yeniden değerlendirme, romantik ilişkilerin gelecekteki kariyer kararlarına etkisi, romantik ilişki etkisiyle kariyerinde değişiklik yapmak isteyenlere öneriler şeklindedir. Araştırma sonuçları, romantik ilişkilerin bireylerin meslek seçimi ve özellikle kariyer kararları üzerinde belirleyici bir etkiye sahip olduğunu ortaya koymaktadır. Partnerin destekleyici tutumu meslek seçimi ve kariyer kararlarını olumlu yönde etkilerken, partnerin kısıtlayıcı ve engelleyici tutumu bu kararları olumsuz yönde etkileyebilmektedir. Romantik ilişkilerde özellikle evlilik ve çocuk sahibi olmanın kariyer kararlarında güçlü bir etkiye sahip olduğu görülmüştür. Evlilik ve çocuk sahibi olmanın etkisi, kadın katılımcıların kariyer kararlarında; çocuk bakımı ve ev içi sorumluluklar ile coğrafi yer değişikliği sonucu ortaya çıkan fırsat kayıpları nedeniyle kesintilere yol açarken, erkek katılımcıların kariyer kararlarında ise çocuk bakımında partneri destekleme ve gelir sağlayıcı rolleri üstlenme nedeniyle belirleyici olmaktadır. Romantik ilişki etkisiyle alınan geçmiş kararların yeniden değerlendirilmesi sonucunda, katılımcıların çoğunluğunun önceden verdikleri kariyer kararlarını sürdürme eğiliminde olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to investigate how individuals experience and make sense of romantic relationships in relation to their occupational choice and career decision-making processes. The research was conducted within the framework of phenomenology, one of the qualitative research methods. The working group consists of 19 participants aged between 26 and 53, including 11 women and 8 men. Participants were selected using purposive sampling methods, including criterion sampling, snowball sampling, and maximum diversity sampling. Data were collected using a semi-structured interview form. The data analyzed within the framework of thematic structures and codes based on the interview questions. The analysis of the data revealed nine themes: factors influencing career choice, the impact of romantic relationships on career choice, the impact of romantic relationships on career decisions, the reflection of the impact of romantic relationships on career choice on satisfaction levels, the reflection of the impact of romantic relationships on career decisions on satisfaction levels, reevaluating the professional decision-making process in the impact of romantic relationships on career choice, reevaluating the career decision-making process in the impact of romantic relationships on career decisions, the impact of romantic relationships on future career decisions, and recommendations for those who wish to make changes in their career due to the impact of romantic relationships. Research findings reveal that romantic relationships have a decisive influence on individuals' career choices and, in particular, career decisions. A supportive attitude from a partner positively influences career choices and decisions, while a restrictive and obstructive attitude from a partner can negatively impact these decisions. Romantic relationships, especially marriage and parenthood, have been found to have a strong influence on career decisions. The impact of marriage and having children leads to interruptions in female participants' career decisions due to childcare and household responsibilities, as well as the loss of opportunities resulting from moving to another city, while it determines male participants' career decisions due to supporting their partner in childcare and assuming income-generating roles. As a result of the re-evaluation of past decisions made under the influence of romantic relationships, it was determined that most of the participants tended to continue with the career decisions they had previously made.