Genelleştirilmiş riemann lioville integralleri ile s-konveks fonksiyonlar yardımıyla trapezoid tipli eşitsizlikler
Trapezoid-type inequalities via s-convex functions using generalized riemann–liouville integrals"
- Tez No: 997055
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET EYÜP KİRİŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: İntegral eşitsizlikler, Integral inequalities
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
Özet
Konveksliğin tanımı eşitsizlikle ifade edildiğinden Konveks Fonksiyonlar Teorisinde eşitsizliklerin önemli bir yeri vardır.“Neden Matematiksel Eşitsizlikler? ”sorusu için 1978 yılında Richard Bellman tarafından şöyle bir cevap verilmiştir: "Eşitsizlik çalışmak için bazı nedenler vardır. Pratik açıdan bakıldığında, birçok araştırmada bir niceliği diğer bir nicelikle sınırlandırmak karşımıza çıkmaktadır. Klasik Eşitsizlikler de bu şekilde ortaya çıkmış-tır. Teorik açıdan bakıldığında çok basit sorular sorularak tüm temel teoremler oluşturulabilir. Özellikle, Tra-pezoid Tipli eşitsizlikler hakkında yapılan bir çok yeni çalışma bulunmaktadır. Bununla birlikte son zamanlarda cok sık kullanılmakta olan Genelleştirilmiş Conformable İntegralleryardımıyla daha once yapılmış olan akademik calışmlara yeni özellikler eklenerek tezin orjinalliği sağlanacaltır.
Özet (Çeviri)
Since the definition of convexity is expressed with inequality, inequalities have an important place in the Theory of Convex Functions. The question“Why Mathematical Inequalities?”was answered by Richard Bellman in 1978 as follows: "There are some reasons to study inequality. From a practical point of view, it is encountered in many studies to limit one quantity to another quantity. This is how Classical Inequalities emerged. From a theoretical point of view, all the fundamental theorems can be formed by asking very simple questions. In particular, there are many recent studies on Trapezoidal Type inequalities. However, the originality of the thesis will be ensured by adding new features to the previous academic studies with the help of Generalized Conformable Integrals, which have been used very frequently recently.