Fruktoz ile nonalkolik karaciğer yağlanması oluşturulan sıçanlarda rheum ribes L. bitki ekstraktının bazı biyokimyasal parametreler üzerine etkisi
The effect of rheum ribes L. extracts on the some biochemical parameters of rats fructose induced nonalcoholic fatty liver
  1. Tez No: 997082
  2. Yazar: RAMAZAN TOLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET GÜVENÇ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Rheum ribes, Fruktoz, AOYKH, Lipofilik vitamin, Yağ asidi profili, Rheum ribes, Fructose, NAFLD, Lipophilic vitamin, Fatty acid profile
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Adıyaman Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, yüksek fruktoz alımına bağlı deneysel olarak oluşturulan non-alkolik karaciğer yağlanması (NAFLD) modeli kullanılarak, Rheum ribes L. (ışkın) bitkisinin hepatoprotektif ve antioksidan potansiyeli araştırılmıştır. Sprague Dawley türü erkek sıçanlar; Kontrol grubu, fruktoz grubu, Rheum ribes grubu, fruktoz + Rheum ribes hergün grubu ve fruktoz + Rheum ribes gün aşırı grubu olmak üzere beş gruba ayrılarak deneysel düzenek kurulmuştur. Sekiz hafta süresince fruktoz uygulamasıyla NAFLD indüklenmiş, ardından ilgili gruplara Rheum ribes L. ekstraktı verilmiştir. Çalışma sonunda hayvanlardan alınan serum ve doku örneklerinde kolesterol, AST, ALT, MDA düzeyleri, lipofilik vitaminler (A, E, K2) ve yağ asidi profilleri değerlendirilmiştir. Fruktoz uygulanan gruplarda serum kolesterol düzeylerinde anlamlı bir farklılık saptanmamıştır (p>0,05); buna karşılık, AST (p<0,001) ve ALT (p<0,001) düzeylerinde belirgin yükselme olduğu, MDA seviyelerinin hem serumda hem de dokuda anlamlı şekilde arttığı (p<0,001) tespit edilmiştir. Lipofilik vitaminler arasında yalnızca A vitamini düzeylerindeki değişimin istatistiksel olarak anlamlı olduğu (p=0,001), fruktoz grubunda belirgin azalma, Rheum ribes uygulaması ile ise kısmi toparlanma sağlandığı görülmüştür. E ve K2 vitaminlerinde ise anlamlı bir değişiklik gözlenmemiştir (p>0,05). Yağ asidi analizlerinde ise palmitik, stearik, oleik, linoleik ve linolenik asitlerde anlamlı farklılıklar saptanmıştır (p<0,001). Elde edilen veriler, Rheum ribes L. bitkisinin NAFLD'nin önlenmesinde ve oksidatif stresin azaltılmasında terapötik potansiyel taşıdığını ve gelecekte yapılacak farmakolojik çalışmalarda doğal destekleyici ajan olarak değerlendirilebileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, the hepatoprotective and antioxidant potential of Rheum ribes L. (ışkın) was investigated using an experimentally induced non-alcoholic fatty liver disease (NAFLD) model caused by high fructose intake. Male Sprague Dawley rats were divided into five groups: Control group, Fructose group, Rheum ribes group, Fructose + Rheum ribes (daily) group, and Fructose + Rheum ribes (every other day) group. NAFLD was induced by fructose administration for eight weeks, after which the relevant groups received Rheum ribes L. extract. At the end of the experiment, serum and tissue samples were collected, and cholesterol, AST, ALT, and MDA levels, lipophilic vitamins (A, E, K2), and fatty acid profiles were evaluated. No significant difference was found in serum cholesterol levels among the fructose-treated groups (p>0,05); however, a marked increase was observed in AST (p<0,001) and ALT (p<0,001) levels, and MDA concentrations were significantly elevated both in serum and tissue (p<0,001). Among lipophilic vitamins, only vitamin A showed a statistically significant change (p=0,001), with a pronounced decrease in the fructose group and a partial recovery following Rheum ribes administration. No significant difference was detected in vitamins E and K2 (p>0,05). Fatty acid analysis revealed significant alterations in palmitic, stearic, oleic, linoleic, and linolenic acids (p<0,001). The findings indicate that Rheum ribes L. possesses therapeutic potential in preventing NAFLD and mitigating oxidative stress, suggesting its possible use as a natural supportive agent in future pharmacological studies.