Hipotiroidi sıçan modelinde yüksek yağlı diyet ve Akdeniz diyetinin karaciğerin genetik, metabolik ve immünohistolojik parametrelerine etkisinin araştırılması
Investigation of the effects of high fat diet and Mediterranean diet on genetic, metabolic and immunohistological parameters of the liver in a hypothyroidism rat model
  1. Tez No: 997085
  2. Yazar: AYŞE ÇEVİK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KEMAL OZAN LÜLE
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Akdeniz diyeti, hipotiroidi, karaciğer, hypothyroidism, liver, Mediterranean diet
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Hipotiroidinin lipid metabolizması, enerji homeostazı ve inflamatuvar yanıtlar üzerindeki etkileri, metabolik disfonksiyonla ilişkili steatotik karaciğer hastalığı gelişiminde belirleyici olabilmektedir. Bu çalışmada, hipotiroidi modeli oluşturulan sıçanlarda yüksek yağlı diyet ve Akdeniz diyetinin karaciğerin biyokimyasal, genetik ve immünohistolojik parametreleri üzerindeki etkilerinin değerlendirilmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya toplam kırk adet erkek Wistar sıçan dahil edildi ve hayvanlar kontrol, hipotiroidi + standart yem, hipotiroidi + Akdeniz diyeti ve hipotiroidi + yüksek yağlı diyet olmak üzere her biri on hayvan içeren dört gruba ayrıldı. Hipotiroidi, içme suyuna eklenen propiltiyourasil ile 30 gün süreyle indüklendi. Ardından gruplara 4 hafta süreyle ilgili diyetler uygulandı. Deney süresi sonunda serum tiroid hormonları, lipid profili ve karaciğer enzimleri ölçüldü. Karaciğer dokusunda SREBP-1c, PPAR-γ ve AMPK gen ekspresyon analizleri gerçekleştirildi. Doku düzeyinde IL-6, TNF-α, TGF-β ve NF-κB düzeyleri belirlendi. Histopatolojik değerlendirme hematoksilen-eozin boyama ve hepatik stellat hücre skorlaması ile yapıldı. Bulgular: Hipotiroidi uygulanan diyet grupları arasında tiroid hormon düzeyleri açısından anlamlı fark saptanmadı. Lipid profili değerlendirildiğinde, LDL ve trigliserid düzeyleri özellikle hipotiroidi + yüksek yağlı diyet grubunda belirgin artış gösterirken, HDL düzeyi en yüksek hipotiroidi + Akdeniz diyeti grubunda izlendi. Histopatolojik değerlendirmede hipotiroidi + yüksek yağlı diyet grubunda ileri düzey steatoz, inflamasyon ve hepatik stellat hücre aktivasyonu gözlenirken, hipotiroidi + Akdeniz diyeti grubunda karaciğer hasarının kontrol grubuna yakın düzeyde sınırlı kaldığı saptandı. Gen ekspresyon analizlerinde hipotiroidi + yüksek yağlı diyet grubunda SREBP-1c ve PPAR-γ ekspresyonlarının arttığı, AMPK ekspresyonunun ise azaldığı; hipotiroidi + Akdeniz diyeti grubunda bu değişimlerin kontrol düzeylerine yaklaştığı belirlendi. Karaciğer dokusunda IL-6, TNF-α, TGF-β ve NF- κB düzeyleri hipotiroidi + yüksek yağlı diyet grubunda en yüksek seviyeye ulaşırken, hipotiroidi + Akdeniz diyeti grubunda bu inflamatuvar belirteçlerin anlamlı düzeyde baskılandığı gözlendi. Sonuç: Hipotiroidi zemininde yüksek yağlı diyetin karaciğer hasarını, hepatik lipid birikimini ve inflamatuvar yanıtı belirgin biçimde artırdığı, Akdeniz diyetinin ise metabolik, histolojik ve inflamatuvar parametreler açısından koruyucu etki gösterdiği saptandı.
Özet (Çeviri)
Purpose: The effects of hypothyroidism on lipid metabolism, energy homeostasis, and inflammatory responses may play a pivotal role in the development of metabolic dysfunction–associated steatotic liver disease. In this study, we aimed to evaluate the effects of a high-fat diet and the Mediterranean diet on biochemical, genetic, and immunohistological parameters of the liver in a hypothyroid rat model. Materials and Methods: A total of forty male Wistar rats were included in the study and allocated into four groups of ten: control, hypothyroid + standard chow, hypothyroid + Mediterranean diet, and hypothyroid + high-fat diet. Hypothyroidism was induced by administering propylthiouracil in drinking water for 30 days. Subsequently, the respective diets were administered for 4 weeks. At the end of the experimental period, serum thyroid hormones, lipid profile, and liver enzymes were measured. Gene expression analyses of SREBP-1c, PPAR-γ, and AMPK were performed in liver tissue. Tissue levels of IL-6, TNF-α, TGF-β, and NF-κB were determined. Histopathological evaluation was conducted using hematoxylin-eosin staining and hepatic stellate cell scoring. Results: No significant differences in thyroid hormone levels were observed among the hypothyroid diet groups. Regarding the lipid profile, LDL and triglyceride levels were markedly elevated particularly in the hypothyroid + high-fat diet group, while the highest HDL level was observed in the hypothyroid + Mediterranean diet group. Histopathological evaluation revealed advanced steatosis, inflammation, and hepatic stellate cell activation in the hypothyroid + high-fat diet group, while liver injury in the hypothyroid + Mediterranean diet group remained limited to near-control levels. Gene expression analyses demonstrated that SREBP-1c and PPAR-γ expression levels were increased and AMPK expression was decreased in the hypothyroid + high-fat diet group, whereas these alterations were attenuated toward control levels in the hypothyroid + Mediterranean diet group. Hepatic tissue levels of IL-6, TNF-α, TGF-β, and NF-κB reached the highest levels in the hypothyroid + high-fat diet group, while significant suppression of these inflammatory markers was observed in the hypothyroid + Mediterranean diet group. Conclusion: A high-fat diet markedly exacerbated liver injury, hepatic lipid accumulation, and the inflammatory response in the setting of hypothyroidism, whereas the Mediterranean diet demonstrated protective effects at the metabolic, histological, and inflammatory levels.