Irak Selçuklu Devleti ile Abbasi Halifeliği münasebetleri
The relations between the Iraqi Seljuk State and the Abbasid Caliphate
  1. Tez No: 997105
  2. Yazar: EBRU KÜÇÜKÖLMEZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE DUDU KUŞÇU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Abbasiler, Halifelik, Irak Selçukluları, Selçuklular, Abbasids, Caliphate, Iraq Seljugs, Seljuks
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ortaçağ Tarihi Bilim Dalı
Özet
Büyük Selçuklu Devleti'nin kuruluşu, Türk-İslâm tarihinde yeni bir dönemin başlangıcını teşkil etmiş ve bu süreçle birlikte İslâm dünyasının siyasî hâkimiyeti büyük ölçüde Türklerin kontrolüne geçmiştir. Büyük Selçuklu Devleti'nin bir kolu olarak 1118 yılında teşekkül eden Irak Selçuklu Devleti ise Türk-İslâm tarihinin dikkat çekici siyasî oluşumlarından biri olarak ortaya çıkmıştır. Irak Selçukluları, Büyük Selçuklu mirasını sürdürerek Abbâsî Halifeliği'nin merkezî coğrafyası olan Irak'ta hüküm sürmüş ve bu nedenle halifelikle doğrudan bir etkileşim içerisinde olmuştur. Devletin kuruluş döneminde görülen Selçuklu–Abbâsî iş birliği, zamanla yerini karşılıklı çıkar çatışmalarına bırakmıştır. Abbâsî halifeleri, siyasî otoritelerini koruma ve Türk hâkimiyetindeki bölgelerde etkin bir güç olma amacıyla çoğu zaman Irak Selçuklu sultanlarına karşı mesafeli ve olumsuz bir tutum benimsemişlerdir. Bu durum, iki taraf arasındaki ilişkilerin genel olarak gergin bir seyir izlemesine yol açmıştır. Ayrıca Irak Selçuklu Devleti'nin güçlü bir merkezi otorite oluşturamaması, hanedan içi taht mücadelelerinin sürmesi, atabeglerin artan nüfuzu ve Abbâsî halifelerinin yeniden güç kazanmaya başlaması, devletin zayıflama sürecini hızlandıran başlıca unsurlar olmuştur. Bu tez çalışması, Irak Selçuklu Devleti ile Abbâsî Halifeliği arasındaki ilişkileri devletin kurulduğu 1118 yılından yıkıldığı 1194 yılına kadar incelemektedir. Bu süreçte iki güç arasındaki siyasî, askerî ve dinî ilişkiler; ortaya çıkan anlaşmazlıklar ve iş birliği dönemleri ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
The establishment of the Great Seljuk State marked the beginning of a new era in Turkish-Islamic history, and with this process, the political dominance of the Islamic world came largely under Turkish control. Established in 1118 as a branch of the Great Seljuk Empire, the Iraq Seljuk State emerged as a noteworthy political entity within the history of the Turkic-Islamic world. The Iraq Seljuks, continuing the Great Seljuk legacy, ruled Iraq, the central region of the Abbasid Caliphate, and therefore interacted directly with the caliphate. The Seljuk-Abbasid cooperation seen during the state's founding period gradually gave way to conflicts of interest. The Abbasid caliphs, in order to maintain their political authority and to be an effective power in the regions under Turkish rule, often adopted a distant and negative attitude towards the Iraq Seljuk sultans. This situation led to relations between the two sides generally following a tense trajectory. Moreover, the Iraq Seljuk State's inability to establish a strong central authority, the continuation of dynastic struggles, the growing influence of the atabegs, and the Abbasid caliphs attempts to regain power were among the principal factors that accelerated the weakening of the state. This thesis examines the relations between the Iraq Seljuk State and the Abbasid Caliphate from the establishment of the state in 1118 until its collapse in 1194. In this process, the political, military and religious relations between the two powers, the disagreements that arose and the periods of cooperation were discussed.