Süleymaniye Yazma Eser Kütüphanesi Pertev Paşa Koleksiyonunda bulunan 00002 envanter numaralı Kur'an-ı Kerim'in tezyînî açıdan incelenmesi
Analysis of the Kur'an-i Kerim with inventory number 00002 in the Pertev Pasha Collection of the Süleymaniye Manuscript Library in terms of illumination art
- Tez No: 997111
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN ELİTOK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, El Sanatları, Fine Arts, Crafts
- Anahtar Kelimeler: Bezeme, El sanatları, Handicrafts
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Geleneksel Türk Sanatları Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Geleneksel Türk Sanatları Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmada Süleymaniye Yazma Eser Kütüphanesi Pertev Paşa Koleksiyonunda bulunan 00002 envanter numaralı Kur'an-ı Kerim Tezyînî Açıdan İncelenmiştir. İncelenen eser yazı ve bezeme özellikleri bakımından önemli bir yere sahiptir. Dört bölümden oluşan tezin birinci bölümündeki giriş kısmında amaç, kapsam, yöntemdenbahsedilmiştir. İkinci bölümde hat, tezhip ve cild sanatı hakkında bilgiler yer almaktadır. Üçüncü bölümde ise yazma eserlerin konuları ile birlikte Kur'an-ı Kerim bezemeciliği anlatılmıştır. Dördüncü bölüm katalog kısmı olup Süleymaniye Yazma Eser Kütüphanesi Pertev Paşa Koleksiyonunda Bulunan 00002 Envanter Numaralı Kur'ân-ı Kerîm tezyînî açıdan ele alınarak incelenmiştir. Eserde bulunan bezemeli kısımların her birinin çizimleri yapılmıştır. desen, renk, motif ve üslup açısından değerlendirilen eserin zahriye sayfası günümüz geleneksel yöntemleriyle yeniden uygulanmıştır.
Özet (Çeviri)
This research examines the decorative aspects of the Quran with inventory number 00002, located in the Pertev Pasha Collection of the Süleymaniye Manuscript Library. The examined work holds significant importance in terms of its calligraphy and ornamentation. The thesis, consisting of four sections, begins with an introduction outlining the purpose, scope, and methodology. The second section provides information on calligraphy, illumination, and bookbinding. The third section discusses the ornamentation of the Quran along with the subjects of manuscripts. The fourth section is the catalog, where the Quran with inventory number 00002 from the Pertev Pasha Collection of the Süleymaniye Manuscript Library is examined from a decorative perspective. Drawings of each decorated section of the work have been made. The back cover page of the work, evaluated in terms of design, color, motif, and style, has been recreated using traditional methods.