Akkuyu nükleer güç santralinin Türkiye elektrik enerjisi piyasası ile enerji sisteminin işleyişi üzerindeki olası etkilerinin kantitatif analizi
Quantitative analysis of the potential effects of the Akkuyu nuclear power plant on Turkey's electricity market and the operation of the energy system
  1. Tez No: 997153
  2. Yazar: ALİ ASLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERCAN İZGİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Enerji, Nükleer Mühendislik, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Energy, Nuclear Engineering, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Elektrik enerji sistemleri, Elektrik piyasası, Enerji arzı, Enerji fiyatları, Enerji piyasası, Karbon emisyonu, Nükleer enerji, Nükleer santraller, Sistem entegrasyonu, Çevresel sürdürülebilirlik, Electrical energy systems, Electric market, Energy supply, Energy prices, Energy market, Carbon emission, Nuclear energy, Nuclear plants, System integration, Sustainable environment
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Enerji Teknolojileri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Enerji Teknolojisi Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışmasında Türkiye'nin enerji arz güvenliği ve 2053 net sıfır emisyon hedefleri için stratejik bir atılım olan Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin (NGS) Türkiye elektrik enerjisi piyasası ve enerji sistemi üzerindeki olası etkileri değerlendirilmiştir. Bu kapsamda santralin devreye alınmasının liyakat sıralaması, piyasa takas fiyatı (PTF), fosil yakıtlı santrallerin üretim payları ve sisteme ait toplam karbon emisyonları üzerindeki olası etkileri kantitatif ve senaryo tabanlı bir yaklaşımla ele alınmıştır. Elektrik enerjisi sisteminin işleyişi üzerindeki etkilere ait nicel analizler, Temmuz 2024 - Temmuz 2025 dönemine ait Enerji Piyasaları İşletme A.Ş. (EPİAŞ) şeffaflık platformu üzerinden edinilen değişken üretim karakteristiğine sahip santrallerin saatlik üretim verileri, gerçek zamanlı saatlik tüketim verileri ile Türkiye Elektrik İletim A.Ş. (TEİAŞ) santral kurulu güç verileri kullanılarak EnergyPLAN programı üzerinden gerçekleştirilmiştir. Elektrik enerjisi piyasası üzerinde PTF'ye yönelik tahmini etki hesaplamaları ise Ocak 2023 - Eylül 2025 dönemine ait EPİAŞ aylık ortalama santral üretim verileri, aylık ortalama tüketim verileri, aylık ortalama doğal gaz fiyatları ve aylık ağırlıklı ortalama PTF verileri kullanılarak Excel tabanlı çoklu regresyon analizi modeli üzerinden gerçekleştirilmiştir. Elde edilen bulgular Akkuyu NGS'nin PTF ile karbon emisyonlarını düşürme ve fosil yakıtlı termik santrallerin yerini alma hususlarında ciddi avantajlar sağlayabileceğini göstermektedir. Sonuç olarak Türkiye için Akkuyu NGS; fiyat istikrarı, arz güvenliği ve karbonsuzlaşma hedefleri doğrultusunda enerji dönüşümü sürecinde kilit rol oynayan“öncü proje”niteliği taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the potential impacts of the Akkuyu Nuclear Power Plant (NPP) a strategic breakthrough for Turkey's energy supply security and its 2053 net zero emission targets on the Turkish electricity market and energy system are evaluated. Within this scope, the possible effects of commissioning the plant on the merit order, market clearing price (MCP), production shares of fossil fuel based power plants and total system wide carbon emissions are examined using a quantitative and scenario-based approach. The quantitative analyses regarding the impacts on the operation of the electricity energy system were conducted using the EnergyPLAN software. These analyses were based on hourly generation data of power plants with variable production characteristics and real time hourly electricity consumption data obtained from the Energy Exchange Istanbul (EXIST) Transparency Platform for the period July 2024 - July 2025, along with installed power capacity data provided by the Turkish Electricity Transmission Corporation. Estimations of the potential impact on the MCP were carried out using an Excel based multiple regression analysis model, employing the EXIST data covering the period January 2023 - September 2025, including monthly average power plant generation, monthly average electricity consumption, monthly average natural gas prices and monthly weighted average MCP values. The obtained findings indicate that Akkuyu NPP could provide significant advantages in terms of reducing the MCP and carbon emissions, as well as replacing fossil fuel based thermal power plants. In conclusion, Akkuyu NPP stands out as a“pioneering project”that plays a key role in Turkey's energy transition process by contributing to price stability, supply security and decarbonization objectives.