Üzümdere-Akkuyu (Akseki-Antalya) civarının petrol olanakları
Petroleum possibilites of Üzümdere-Akkuyu (Akseki-Antalya) region
- Tez No: 22824
- Danışmanlar: PROF. DR. NURETTİN SONEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Petroleum, source rock, reservoir rock, petroleum traps, disconf or mi ty, measured stratigraphic section, folding
- Yıl: 1992
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 206
Özet
İ ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ ÜZÜMDERE-AKKUYU (Akseki -ANTALYA) Cİ VARI NIN PETROL OLANAKLARI TURHAN AYYILDIZ ANKARA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ JEOLOJİ MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI Danışman: Prof. Dr. Nurettin Sonel 1991, Sayfa: 198. Jüri : Prof. Dr. Nurettin SONEL Prof. Dr. Vedia TOKER Prof. Dr. Suayip ÜŞENMEZ Bu araştırmada, Üzümdere-Akkuyu (Akseki - ANTALYA ) civarında petrol yönünden ümitli olan ve petrol ana,hazne ve örtü kaya olabilecek çeşitli formasyonların petrol potansiyeli yönünden değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Bölgede Jura'dan Eosen'a kadar Sononiyen'de boksit oluşumuyla sonuçlanan zaman haricinde devamlı bir çokelim vardır incelme alanında allokton ve paraotokton birimler yüzeylemiştir. Allokton birimler, Paleozoyik yaslı olup paraotokton birimler üzerinde sariyajlı dokanakla durmaktadır. Bu araştırmada birimler, pal eontolojik ve litolojik özellikleride dikkate alınarak formasyon ve üye mertebesinde incelenmiştir. inceleme alanında yüzeyieyen paraotokton birimler: Üzümdere, Pisarçukuru, Hendos, Akkuyu, Akseki, Akdağ, Seyrandaki, Aydınkent ve Gümüsdamla formasyonlarıdır. Bölgede görülen bu istiflerin büyük bir kısmı neritik karbonatlardan oluşmuştur. Bunların yanında kumtası - şeyi l ve volkanik katkılı birimlerde mevcuttur. Yapılan petrol ana kaya analizleri sonuçlarına göre Üzümdere Formasyonunun ana kaya olamayacağı, Akkuyu Formasyonunun ise iyi ana kaya özelliğinde olduğu belirienmiştir.Petrol hazne -kaya analizleri sonucu Üzümdere Formasyonunun kuratası seviyeleri, Pisarçukuru ve Hendos formasyonlarının kireçtaşı ve dolomitleri zayıf, Üzümdere Formasyonunun kireçtaşı seviyelerinin orta derecede hazne kaya özelliğinde olduğu anlaşılmıştır. Üzümdere, Ak kuyu ve Aydınkent Formasyonlarının şeyi İli ve marnlı seviyeleri örtü kaya olabilecek özelliktedir. Bölgede etkili tektonik kuvvetler KD - GB yönlüdür ve bu kuvvet yönlerine dik olarak gelişmiş fay ve antiklinaller mevcuttur. İnceleme alanında Akseki asimetrik antiklinali petrol kapanlayabilecek en önemli yapı olarak gözlenmektedir. ANAHTAR KELİMELER: Petrol, anakaya, haznekaya, örtükaya, petrol kapanı, diskonformite, ölçülü strati grafik kesit, kıvrım.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Masters Thesis PETROLEUM POSSIBILITES OF ÜZÜMDERE - AKKUYU C Akseki - ANTALYAD REGION TURHAN AYYILDIZ ANKARA UNIVERSITY Graduate School of Natural and Applied Science Department of Geological Engineering Supervisor: Prof. Dr. Nurettin SONEL 1991. Page: 198. Jury: Prof. Dr. Nurettin SONEL Prof. Dr. Vedi a TOKER Pr of. Dr. Suayi p ÜŞENMEZ The aim of this study is to evaluate the petroleum potential of various formations consisting of source, reservoir and cap rocks, which economically valuable and promising for petroleum exploration, at Üzümdere - Akkuyu C Akseki - ANTALYAD region. In this region continous sedimantation took place from Jurassic to Eosen. Allochthonous and paraautochthonous units are cropped out in the study area. Paraotochthonous units are overlapped by allochthonous units in Paleozoicum age. Due to paleontological and lithological features, the units in this study are shown as formations and member. The paraautochthonous units cropping out in the study area are Üzümdere, Pisarçukuru, Hendos, Akkuyu, Akseki, Akdag, Seyrandagi, Aydznkent, and Gümüşdamla Formation. The neritic carbonate alternation in this sequence deposited. In addition sans tone - shale and units containing volcanic materials. According to the results of source rock analysis, Üzümdere Formation is determined not to be a source rock, however Akkuyu Formation has sufficient features for a good source rock. On the other hand, reservoir rock analysis have shown that sandstone levels in Üzümdere Formation and limestone and dolomite of Pisarçukuru and Hendos formations defined as weak, limestone levels of Üzümdere Formation as moderate reservoir rock. Shale and marl sequence of Üzümdere, Akkuyu and Aydinkent Formation display cap rock features.Predominant tectonic dimensions in the area NE - SW and faults and anticlines are developed vertically to those di mes ions. The most important structure for the trapping of petroleum can be shown as Akseki asimetric anticline in the study area.