Çağdaş Türk resminde sürrealizm ve arı imgesi
Surrealism and the image of the bee in contemporary Turkish painting
- Tez No: 997202
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FİLİZ ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Sürrealizm, Çağdaş Türk Resmi, Gerçeküstü, Arı İmgesi, Resim Sanatı, Sanal sanat, Çağdaş resim sanatı, Surrealism, Contemporary Turkish Painting, Bee Image, Painting Art, Virtual art
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ardahan Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Sanat Dalı
Özet
Sürrealizm, sanat üretimlerinin psikolojik açıdan incelenmesiyle ve Sigmund Freud'un psikanaliz kuramından yararlanarak ortaya çıkmıştır. Avrupa'da, Birinci ve İkinci Dünya Savaşları arasında çıkan ve birçok sanat dalını etkileyen Sürrealizm akımı, Türk resminde 1950'den itibaren görülmeye başlamıştır. Çalışmada, Cumhuriyet dönemi ile günümüz arasında Türk resminde sürrealist etkiler incelenmiş bu üslupta eser veren seçilmiş sanatçılar ve eserleri örnekler verilmiştir. Bu dönemde soyut temalar ön plana çıkmış ve bireysel ifadeye daha çok yer verilmeye başlanmıştır. Batı sanatındaki akımların etkili olduğu dönemlerde olmasa bile 1950 ve 1960'lı yıllardan itibaren Türk resim sanatında sürreal etkiler görülmeye başlanmıştır. Çalışmanın uygulamalar kısmında kuvvetli bir anlatım gücüne sahip olan arı imgesi tercih edilmiştir. Arı imgesinin, tarihte belli başlı mitolojik metinlerde ve arkeolojide ele geçen buluntularda bereket, temizlik-saflık, çalışkanlık gibi simgesel anlatımlarıyla karşılaşılmıştır. Arı imgeli resimleri de konuya dâhil edip arıların hayatta kalma içgüdülerini, insanlara benzeyen karakteristik yapılarından ilham alarak düşsel bir ifadeyle aktarılmıştır. Çalışma, Türk sürreal resim sanatının gelişim sürecini inceleyerek günümüzdeki durumu hakkında bilgi vermeyi ve arı imgesinin sembolik ve estetik potansiyelini kullanarak sürrealist yaklaşımla sanatsal uygulamalar yapmayı amaçlamıştır.
Özet (Çeviri)
Surrealism emerged through the psychological examination of artistic productions and by drawing on Sigmund Freud's psychoanalytic theory. The Surrealist movement, which emerged in Europe between the First and Second World Wars and influenced many art forms, began to appear in Turkish painting from 1950 onwards. This study examines surrealist influences in Turkish painting between the Republican era and the present day, providing examples of selected artists and their works in this style. During this period, abstract themes came to the fore and greater emphasis was placed on individual expression. Even if it was not a period influenced by Western art movements, surrealist influences began to appear in Turkish painting from the 1950s and 1960s onwards. The image of the bee, with its powerful narrative force, was chosen for the applications section of the study. The image of the bee has been encountered in historical mythological texts and archaeological findings with symbolic representations of fertility, cleanliness-purity, and industriousness. Images featuring bees have also been included in the subject matter, conveying the bees' survival instincts and their human-like characteristics through an imaginative expression inspired by these traits. The study aims to examine the development process of Turkish surrealist painting, provide information about its current state, and create artistic applications using a surrealist approach by utilizing the symbolic and aesthetic potential of the bee image.