Sinema ve resim sanatının diyaloğu: Robert Eggers sinemasında göstergelerarasılık
Dialogue of cinema and painting: Intersemiotics in the cinema of Robert Eggers
- Tez No: 997206
- Danışmanlar: DOÇ. TUĞBA GÜNGÖR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Radyo-Televizyon, Radio and Television
- Anahtar Kelimeler: Sinema, Cinema
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İletişim Bilimleri Bilim Dalı
Özet
Sinema, farklı sanat dallarıyla etkileşim kurarak birçok disiplini bir araya getiren ve kendine has yapısıyla öne çıkan bir sanat biçimidir. Çağdaş sinemanın önemli isimlerinden Amerikalı yönetmen Robert Eggers'in sinematik yaklaşımı, resim sanatıyla kurduğu güçlü etkileşimle dikkat çekmektedir. Bu çalışmada, sinemanın resim ile olan bağlantısı göstergelerarasılık kavramı çerçevesinde ele alınmıştır. Araştırmanın temel amacı; Robert Eggers'in The Witch: A New- England Folktale, (Cadı, 2015) The Lighthouse (Deniz Feneri, 2019) ve The Northman (Kuzeyli, 2022) filmlerinde referans aldığı ressamları ve eserleri tespit etmek; bu eserlerin sinematik anlatıda nasıl yeniden üretildiğini çözümlemektir. Çalışmanın sonucunda, Eggers'in sinemasının resimden esinlenerek yaratıcı kadrajlarla yeni görseller inşa ettiği, görsel anlatılarla iletişim kurduğu ve hikayeleme ögeleriyle şekillenen özgün bir sinema dili geliştirdiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Cinema is an art form that integrates multiple disciplines through its interaction with various artistic practices and is distinguished by its unique expressive structure. The cinematic approach of American director Robert Eggers, a significant figure in contemporary cinema, is particularly notable for its strong engagement with painting. This study examines the relationship between cinema and painting within the framework of intersemiotic relations. The primary aim of this research is to identify the painters and artworks referenced in Robert Eggers' films The Witch: A New England Folktale (2015), The Lighthouse (2019), and The Northman (2022), and to analyze how these visual sources are reinterpreted within cinematic narration. The findings indicate that Eggers' cinema draws inspiration from painting to construct new visual compositions through creative framing, communicates through visual narratives, and develops a distinctive cinematic language shaped by narrative elements.