Sanatlararası etkileşim üzerine görsel önermeler
The visual hypothesis on interaction between arts
- Tez No: 280200
- Danışmanlar: DOÇ. CEBRAİL ÖTGÜN
- Tez Türü: Sanatta Yeterlik
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Etkileşim, Disiplinlerarasılık, Fluxus, Mitoloji, Enstalasyon, Interaction, Interdisciplines, Fluxus, Mythology, installation
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 142
Özet
?Sanatlararası Etkileşim Üzerine Görsel Önermeler? adlı bu tez ile farklı sanatsal kategoriler arasında sağlanan etkileşimin sanatçının yaratma süreci üzerindeki rolünü gösterilmeye çalışılmıştır. Bu nedenle tarih boyunca birbiriyle ilişkide olan sanatsal disiplinlerin konumu, birbirleriyle girdikleri etkileşim alanına bağlı olarak ortaya çıkan yaratma etkinlikleri üzerinden zamansal dizge gözetilerek irdelenmiştir.Dört ana bölüm olarak belirlenen bu çalışmanın ilk bölümünde sanatlar arasındaki etkileşimin oturduğu bağlamların ayırdı yapılmış, sanatların kendi başlarına bağımsız başlıklar olarak ayrışma ve tekrar kaynaşma süreci hatırlatılmıştır.Sanatların birbiriyle olan iletişim ve alışverişinin yoğun olarak başladığı modernist süreci kapsayan ikinci bölümde, yüzyılın başında belirgin biçimde diğer sanatları etkileyen müziğin resim sanatı ile olan diyaloğu, etkileşimin edebi alandaki ve sahne sanatlarındaki yansımaları ele alınmıştır.1960 sonrası sanatın araçlarının iyice genişlemesi sonucu ortaya çıkan görsel ve teknik geçirgenliğin etkinlik alanını daha da esnettiği etkileşim, postmodernizmde devam eden boyutu ile müzik, performans, mimari, tasarım, sinema gibi sanatlarda açıklanmaya devam edilmiştir.Üçüncü bölümde çağdaş sanatın sac ayaklarından biri olarak karşımıza çıkan kavramın günümüz sanat ortamındaki etkin rolüne işaret edilmiş, bu nedenle üretim biçimi olarak disiplinlerin biraradalığını benimseyen çağdaş sanatın konuyla ilişkili güncel örnekleri, araştırma süresince izlenerek tez kapsamına dahil edilmiştir.Konuyla bağlantılı olarak ortaya çıkan uygulama sürecinin anlatıldığı dördüncü bölümde ise farklı kategoriler içinde beliren etkileşim örnekleri sıralanmış, konuyla ilişkili üretilmiş olan uygulamaların konu kapsamındaki açıklamaları yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
It was tried to argue that the role of ınteraction between different artistic categories on artist?s creative process by this thesis is named ?The Visual Hypothesis On Interaction Between Arts?. Therefore the position of art disciplines which are ın relation to each other during the history, was searched with the creative activities according to interaction between each other on based the time period. The first part of this study which was determined as four main parts, the different form of interaction between arts was specified and the process of separation and combination as ındependence titles was reminded.The second part contains the modernistic process which has the interaction between arts very dense and the dialogue between music and painting which effected to the other arts very clear ın the beginning of the century. And also the reflection of ınteraction on literature and performing arts.After 1960 when the instrument of art has enlarged, as a result of this enlargement the visual and technic passages has appeared. And this made the interaction?s field of activity more flexible. The interaction was keep to explaine ın postmodernism on some arts like music, performance, architecture, design, cinemaIn the third part, the concept which is the one leg of contemporary art and ıt?s effective role on today art was stressed. So the actuel sample of contemporary art that concern about subject which embraces the synergy of disciplines as a form of production was added ınto the content of thesis by folllowing during the researchIn the fourth part ıt was told that the practice process which is concern about subject. And ıt was organized that the sample of ınteraction in different categories. the comment of practises hold a place which were generated concern about subject.