Seyr-u sülûk usûlü olarak sohbet ve hizmet
Sohbet and hizmet as principles of the seyr-u sülūk method
- Tez No: 997207
- Danışmanlar: PROF. DR. RİFAT OKUDAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: El-İrşad, Hizmet, Seyr u süluk, Sohbet, Tarikatlar, Tasavvuf, İrşad, Al-Irşad, Service, Seyr u süluk, Conversation, Religious orders, Mystic, Guidance
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tezde, İslâm kültür ve düşünce tarihinde derin köklere sahip sohbet ve hizmet kavramlarının tarihî seyri ve tasavvuf geleneğindeki yeri incelenmiştir. Çalışmada, Hz. Peygamber devrinden başlayarak sahâbe, tâbiûn ve tebeu't-tâbiîn kuşakları üzerinden bu kavramların nasıl bir terbiye yöntemi ve mânevî olgunlaşma yolu olarak benimsendiği ortaya konulmuştur. İlk dönem örneklerinde sohbet, bilgi aktarmanın ötesine geçerek bir hâl aktarımı ve kalp eğitimi vasıtası olmuş; hizmet ise bu eğitimin dışa yansıyan sadık bir tezâhürü olarak değerlendirilmiştir. Araştırmanın bulguları, tarikat yapılarının oluşumuyla birlikte sohbetin mürşid-mürid ilişkisini güçlendiren bir irşad halkasına, hizmetin ise nefsin tezkiyesi için vazgeçilmez bir sınav alanına dönüştüğünü göstermektedir. Kâdiriyye, Nakşibendiyye, Sühreverdiyye, Şâzeliyye ve Halvetiyye gibi yolların her biri, sohbeti kalpten kalbe akan feyiz olarak, hizmeti ise müridin mânevî istikrarını besleyen fiilî sadâkat vesilesi olarak yaşatmıştır. Tarih boyunca tekkeler ve dergâhlar, bu iki kavram sayesinde sadece ferdi kemâle değil, toplumsal huzura da katkıda bulunmuş; sohbet meclisleriyle düşünce ve ahlâk terbiyesi sağlanırken, hizmet faaliyetleriyle dayanışma ve paylaşım bilinci diri tutulmuştur. Böylece sohbet ve hizmet, İslâm toplumunun mânevî omurgasını oluşturan iki ana unsur olarak asırlardır varlığını sürdürmüştür. Bu çerçevede hazırlanan tez, sohbet ve hizmetin köklü geçmişinden hareketle tasavvuf geleneğinin şekillenmesinde ve toplumların mânevî dokusunun korunmasında belirleyici bir rol üstlendiğini gözler önüne sermektedir.
Özet (Çeviri)
This dissertation examines the historical development and significance of the concepts of sohbet (spiritual discourse) and hizmet (selfless service) within Islamic culture and thought. Starting from the era of the Prophet Muhammad, the study traces how these two elements evolved as an effective method of spiritual training and moral refinement through the generations of the Companions (sahaba), their followers (tabi'un), and subsequent mystic circles. In the early periods, sohbet was not limited to the transmission of knowledge but served as a means of transmitting states and purifying hearts, while hizmet emerged as the faithful outward manifestation of this internal discipline. Findings demonstrate that with the institutionalization of Sufi orders, sohbet became an indispensable circle of spiritual guidance strengthening the master-disciple bond, and hizmet was seen as an essential means for purifying the self through practical trials. Various orders, such as the Qadiriyya, Naqshbandiyya, Suhrawardiyya, Shadhiliyya, and Khalwatiyya, preserved sohbet as a source of heart-to-heart inspiration and hizmet as a practice that nourished the disciple's spiritual steadfastness and humility. Throughout history, lodges and tekkes maintained both individual and communal harmony by upholding these principles; sohbet gatherings nurtured moral and intellectual growth, while acts of hizmet cultivated solidarity and a spirit of sharing. Thus, sohbet and hizmet have endured for centuries as two fundamental pillars supporting the spiritual backbone of Muslim communities. Based on this framework, the dissertation reveals how these two time-honored practices shaped the formation of the Sufi tradition and played a decisive role in sustaining the spiritual fabric of society.