Sağlık yönetimi öğrencilerinin girişimcilik düzeyi ve problem çözme becerilerinin değerlendirilmesi: İstanbul ili örneği
Evaluation of entrepreneurship level and problem-solving skills of healthcare management students: The case of Istanbul province
  1. Tez No: 997209
  2. Yazar: UMUT AKDENİZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CAN METE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Yönetimi, Healthcare Management
  6. Anahtar Kelimeler: Problem çözme, Sağlık yönetimi, Sağlık yönetimi eğitimi, Problem solving, Health management, Healthcare management training
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
Özet
Gelişen ve değişen dünyada, yenilik ve risk alma temelinde gerçekleşen girişimcilik faaliyetleri ile hemen hemen her sektörde karşılaşılan problemlerin çözülmesine yönelik becerilere ihtiyaç artmaktadır. Sağlık yönetimi öğrencilerinin girişimciliğe yönelik bakış açıları ve problem çözme becerilerini incelemek; girişimcilik ile problem çözme becerilerinin alt boyutlarını araştırmak; alt boyutların demografik özelliklere göre farklılaşıp farklılaşmadığını değerlendirmek amaçlanmıştır. Çalışmanın evrenini İstanbul ilinde öğrenim gören sağlık yönetimi lisans öğrencileri oluşturmaktadır. Kesitsel bir tasarıma sahip olan çalışmamıza katılım gösteren 221 öğrencinin cevapları SPSS 25 programı kullanılarak değerlendirilmiştir. Anket, girişimcilik ölçeği (Yılmaz ve Sünbül, 2009), problem çözme envanteri (Heppner ve Petersen, 1982) ve demografik sorulardan oluşmaktadır. Değerlendirmede faktör analizi, güvenilirlik analizi ve istatiksel anlamlılık testleri kullanılmıştır. Faktör analizi sonucunda; girişimcilik ölçeğinde öz güven ve yenilikçilik boyutları; problem çözme envanterinde ise güven ve kararlılık, önemsememe, dikkatsizlik boyutları tespit edilmiştir. Lisans eğitiminin girişimcilik ve problem çözme becerilerine katkı sağladığı, kendine ait iş fikri olanlar, sınıflara göre ve karşılaştığı sorunlar karşısında problem çözmeyi sevdiğini düşünenlere göre anlamlı bir şekilde farklılaşmıştır. Cinsiyet ve üniversite türüne göre girişimcilik ve problem çözme becerilerinin anlamlı bir şekilde farklılaştığı gözlenmiştir. Lisans eğitiminde girişimcilik ve problem çözme becerilerine yönelik eğitim içeriklerinin artırılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
In the evolving and changing world, entrepreneurial activities based on innovation and risk-taking require skills to solve problems related to almost every outcome. This study examines the perspectives of healthcare management students on entrepreneurship and the characteristics of the problems they encounter; investigates the sub-dimensions of entrepreneurship and problem-solving skills; and shows whether these sub-dimensions differ according to demographic data. The study population consisted of undergraduate healthcare management students studying in Istanbul. The responses of 221 students participating in this cross-sectional study were evaluated using SPSS 25. The questionnaire consisted of an entrepreneurship scale (Yılmaz and Sünbül, 2009), a problem-solving inventory (Heppner and Petersen, 1982), and demographic questions. Factor analysis, reliability analysis, and statistical significance tests were used in the evaluation. Factor analysis revealed that self-confidence and development dimensions were prominent in entrepreneurship; the problem-solving inventory identified dimensions of confidence and determination, disregard, inattentiveness. Undergraduate education significantly contributed to supporting entrepreneurship and problem-solving, and the number of individuals with business ideas, classes, and those who considered problem-solving in the face of encountered issues. Significant differences in entrepreneurship and problem-solving were also observed based on gender and university type. It is recommended that the educational content focusing on entrepreneurship and problem-solving skills be increased in undergraduate programs.