Akıllı destinasyon uygulamaları, destinasyon adanmışlığı ve turist vatandaşlık davranışı arasındaki ilişkilerin incelenmesi
An examination of the relationships among smart destination applications, destination engagement, and tourist citizenship behavior
  1. Tez No: 997210
  2. Yazar: AYŞEGÜL SİMGE DEMİRCİOĞLU DALGIÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZGÜR DAVRAS
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Akıllı kentler, Akıllı turizm, Antalya, Destinasyon, Müşteri bağlılığı, Müşteri vatandaşlık davranışı, Smart cities, Smart tourism, Antalya, Destination, Customer engagement, Customer citizenship behaviour
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Bilim Dalı
Özet
Küreselleşmenin etkisiyle zaman, mekân ve düşünsel sınırlılıkların giderek ortadan kalktığı gözlemlenmektedir. Bilgi ve iletişim teknolojilerinde (BİT) yaşanan sürekli gelişmeler mekânların zamana bağlı olmaksızın erişilebilir olmasına imkân tanımaktadır. Günden güne gelişen teknolojiye ayak uydurmak isteyen turizm destinasyonları mevcut ilerlemeye adapte olabilmek ve rekabet avantajı sağlayabilmek için teknolojik gelişmeleri bünyelerine entegre etmeye çalışmaktadır. Destinasyonlardaki akıllı uygulamalar sayesinde turistlerin tatil deneyimlerinin kalitesini artmakta ve seyahat kararından eve dönüş sürecine kadar olan tüm aşamalarda onlara kolaylık sağlamaktadır. Tatil deneyiminden memnun olan turistlerin kendilerini ilgili destinasyona ait hissetmeye başladıklarında destinasyonun yararına olacak gönüllü ve olumlu davranışlar sergilemekte, bu süreç aynı zamanda onların destinasyona yönelik adanmışlık duygularını da güçlendirmektedir. Bu doğrultuda, destinasyona yönelik gönüllü davranışlar geliştiren turistlerin, söz konusu destinasyona karşı bir vatandaşlık bilinci geliştirdikleri söylenebilir. Adanmışlık duygusu yüksek olan turistler, destinasyon yararına gerçekleştirdikleri gönüllü eylemler aracılığıyla turist vatandaşlık davranışları sergilemektedir. Bu çalışmanın temel amacı, akıllı destinasyon uygulamaları, destinasyon adanmışlığı ve turist vatandaşlık davranışı arasındaki ilişkilerin belirlenmesidir. Araştırmada nicel araştırma yöntemi kullanılmış olup, verilerin toplanmasında anket tekniğinden yararlanılmıştır. Araştırmanın evrenini Antalya destinasyonuna gelen yabancı turistler oluşturmaktadır. Tüm evrene ulaşmanın maliyetli ve imkânsız olmasından dolayı örnekleme yöntemlerinden tesadüfi olmayan kolayda örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Araştırma verileri 2024 Haziran- 2024 Eylül tarihleri arasında toplanmış olup süreç sonunda 518 adet anket formu elde edilmiştir. Araştırma kapsamında elde edilen anket verilerinin analizi sonucunda, akıllı destinasyon uygulamalarının hem turist vatandaşlık davranışını hem de destinasyon adanmışlığını olumlu yönde etkilediği belirlenmiştir. Ayrıca, destinasyon adanmışlığının da turist vatandaşlık davranışı üzerinde pozitif bir etkiye sahip olduğu bulgulanmıştır. Bu çalışmadan elde edilen bulgular, literatürdeki mevcut bilgi birikimine katkı sağlamanın yanı sıra, destinasyon yöneticilerine pazar paylarını artırmaya yönelik strateji ve politika geliştirmeleri konusunda pratik çıkarımlar sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
With the influence of globalization, it is observed that the constraints of time, space, and cognition are gradually diminishing. Continuous developments in information and communication technologies (ICTs) enable places to become accessible regardless of temporal limitations. Tourism destinations aiming to keep pace with rapidly advancing technologies strive to integrate these developments into their structures in order to adapt to ongoing change and gain competitive advantage. Smart applications implemented within destinations enhance the quality of tourists' holiday experiences and provide convenience throughout all stages of travel—from the decision-making process to the return home. When tourists are satisfied with their holiday experience and begin to feel connected to the destination, they exhibit voluntary and positive behaviors that benefit the destination. This process simultaneously strengthens their level of engagement with the destination. Accordingly, tourists who perform voluntary behaviors for the benefit of a destination may be considered to develop a sense of citizenship toward it. Tourists with high levels of engagement display tourist citizenship behaviors through voluntary actions aimed at supporting the destination. The main purpose of this study is to determine the relationships among smart destination applications, destination engagement, and tourist citizenship behavior. A quantitative research method was employed, and data were collected using a questionnaire technique. The population of the study consists of foreign tourists visiting the Antalya destination. Since reaching the entire population is costly and impractical, a non-probability convenience sampling method was used. Data were collected between June 2024 and September 2024, resulting in 518 usable questionnaires. Analysis of the data revealed that smart destination applications positively influence both tourist citizenship behavior and destination engagement. Additionally, destination engagement was found to have a positive effect on tourist citizenship behavior. The findings of this study not only contribute to the existing body of literature but also provide practical insights for destination managers in developing strategies and policies to increase market share.