Üniversite öğrencilerinin akıllı telefon bağımlılığının akademik başarı düzeylerine etkisi: Süleyman Demirel Üniversitesi öğrencileri üzerine bir araştırma
The effect of smartphone addiction on academic achievement levels among university students: A studyon studentsat Süleyman Demirel University
- Tez No: 997211
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SELİN ALTAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: Üniversite öğrencileri, Akıllı telefon bağımlılığı, Akademik başarı, Akıllı telefonlar, Bağımlılık, Cep telefonu, Teknolojik bağımlılık, University students, Smartphone addiction, Academic achievement, Smartphones, Dependency, Mobile phone, Technological dependence
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmada, teknolojiyi oldukça sık kullanan üniversite öğrencilerinin akıllı telefon bağımlılıklarının akademik başarı düzeylerine etkisi ve aralarındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırma örneklemini Süleyman Demirel Üniversitesi öğrencileri arasından nicel basit tesadüfi yöntemle seçilen toplam 419 katılımcı oluşturmuştur. Araştırmada veri toplama yöntemi olarak akıllı telefon bağımlılığı ölçeği ve akademik başarı ölçeği anket formları kullanılmıştır. İstatistiksel analizler için ölçekler arası anlamlı bir ilişki olup olmadığı tespit edilmek için korelasyon analizi, akıllı telefon bağımlılığının akademik başarıya etkisini tespit etmek için regresyon analizi kullanılmıştır. Çalışma verileri değerlendirilirken katılımcıların, demografik özellikleriyle akademik başarı algıları arasında anlamlı bir farklılık olup olmadığını tespit etmek için T Testi ve Anova testlerinden yararlanılmıştır. Araştırmada verilerin analizi için SPSS (Statistical Package for the Social Sciences) paket programı kullanılmıştır. Analizler sonucunda üniversite öğrencilerinin akıllı telefon bağımlılıklarının akademik başarı düzeyleri arasında negatif yönde bir ilişki olduğu, buna göre öğrencilerin akıllı telefon bağımlılığı arttıkça akademik başarılarını azaldığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the effect of smartphone addiction among university students who use technology quite frequently on their academic achievement levels and the relationship between them. The research sample consisted of a total of 419 participants selected from among Süleyman Demirel University students using a quantitative simple random sampling method. The smartphone addiction scale and academic achievement scale questionnaire forms were used as data collection methods in the study. For statistical analysis, correlation analysis was used to determine whether there was a significant relationship between the scales, and regression analysis was used to determine whether smartphone addiction had an effect on academic achievement. When evaluating the study data, the T-test and ANOVA test were used to determine whether there was a significant difference in perceptions based on the demographic characteristics of the participants. The SPSS (Statistical Package for the Social Sciences) software package was used to analyze the data in the study. The results of the analysis revealed a negative relationship between university students' smartphone addiction and their academic achievement levels; accordingly, it was found that as students' smartphone addiction increased, their academic achievement decreased.