Latife Tekin'in romanlarının sanat ve estetik kuramlar bağlamında incelenmesi
An analysis of Latife Tekin's novels in the context of art and aesthetic theories
  1. Tez No: 997220
  2. Yazar: BEGÜMHAN SÜMER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUHAMMET FATİH KANTER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Edebiyat, Estetik, Estetik roman, Roman, Sanat, Tekin, Latife, Literature, Aesthetics, Aesthetic novel, Novel, Art, Tekin, Latife
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kilis 7 Aralık Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
Özet
Felsefenin alt kollarından biri olan estetik sanatı, sanatın anlamını sorgulayan, sanat eserinin hangi değerlerle tanımlandığını, doğa ile sanat arasındaki ilişkiyi, güzel/çirkin ve iyi/kötü kavramlarının ölçütlerini sorgulayan ve tanımlayan bilim dalıdır. Güzelliğin göreceli olması ve belli bir tarifinin yapılamaması estetik bilimini kurallar belirlemeye zorlar. Bu kurallar öznel yargılardan arınarak evrensel boyutta sanat eserini belli çerçevede estetik kuramlarla açıklamaya çalışır. Estetik kuramlar sadece güzelin ne olduğunu açıklamaz, ona zıt gelen kavramları ve bireyde uyandırdığı hazlara da odaklanır. Dolayısıyla estetik kuramlar hem sanatı, hem insanı hem de doğanın estetik değerini çözümlemeyi amaçlayan kapsamlı inceleme alanı olarak kabul görür. Estetik kuramlar tüm sanat dallarında varlığını gösterdiği gibi edebiyat sanatının alt kollarında da kendini gösterir. Edebiyatın en yaygın türlerinden biri olan roman, kurgusal bir olay örgüsüne dayanan, karakterlerin iç dünyasını, toplumsal ilişkilerini, yaşadıkları çevreyi ayrıntılı biçimde işleyen tür olması bakımından estetik kuramların inceleme alanına girer. Bu tez çalışmasında sanat ve estetik kuramlar bağlamında Latife Tekin'in romanlarının incelenmesi hedeflenmiştir. Romanlardaki yapısal unsurlar, motifler romanlara estetik unsur kazandıran imgeler ortaya çıkarılarak romanların estetik yapısı ortaya çıkarılmaya çalışılmıştır. Latife Tekin'in romanlarında işlenen konular, dil özellikleri, yapısal unsurların kurgulanış tarzı estetik kuramlar bağlamında incelendiğinden Tekin'in romanlarının estetik niteliğe sahip olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Aesthetics, a sub-branch of philosophy, is a branch of science that questions art and the meaning of art, questions and defines the values by which works of art are defined, the relationship between nature and art,and the critria for tıhe concepst of beauty and uglinees, good and süblime. The relativity of beauty and the inability to define it force aesthetics to establish rules. These rules, free from subjetive judgments, attempt to explain works of art on a universal scale within a specific framework of aesthetic theories. Aesthetic theories not only explain what beauty is, but also focus on the concepts associated with it and the pleasures it evokes in the individual. Therefore, aesthetic theories are considered a comprehensive field of study that aims to analyze the aesthetic value of art, humanity and nature. Aesthetic theories exist in all branhes of art, as well as in the sub-branches of literature. The novel, one of the most widespread genres of literature, falls under the purview of aesthetic theories because it is a genre based on a fictional plot, detailing the inner worlds of characters, their social relationsships, and their environmenst. This thesis aims to examine Latife Tekin's novels within the context of art and aesthetic theories. The aesthetic structure of her novels is explored by exploring the structural elements, motifs and images that contribute to their aesthetic value. Because the themes, linguistic features and the way structural elements are constructed in Latife Tekin's novels are examined within the context of aesthetic therories, it has been determined that Tekin's novels possess an aesthetic quality.