Ulus gazetesindeki kültür, sanat, dil ve edebiyat yazıları üzerine bir inceleme (1935-1938)
A study on culture, art, language and literature articles in Ulus newspaper (1935-1938)
- Tez No: 997221
- Danışmanlar: PROF. DR. MUHAMMET FATİH KANTER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Dil, Edebiyat, Kültür, Sanat, Ulus gazetesi, Language, Literature, Culture, Art, Ulus newspaper
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kilis 7 Aralık Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tezde 1935-1938 yılları arasında Ulus gazetesinde çıkan kültür-sanat içerikli yazılar incelenmiştir. Dil, edebiyat, müzik, tiyatro, sinema, resim yazıları üzerinden dönemin kültür-sanat gündemi, genç Cumhuriyet'in kültür-sanat politikaları ve devrimleri, sanatta modernleşme ve kültürel dönüşüm süreci ele alınmıştır. Çalışmada“dil”meselesinin sadece bir özleşme, Türkçeleşme meselesi olmadığı, yeni ve modern bir ulus yaratma hedefinin bir ayağı olarak kabul edildiği görülmüştür. Edebiyat konulu yazılarda çeviri faaliyetlerinin kültürel dönüşüm sürecindeki faydaları, genç edebiyatçıların yetiştirilmesi, edebiyat eğitiminde öğretmenlerin rolü ve eksikleri, okuyan bir toplum yaratma hedefi doğrultusunda yapılması gerekenler gibi konular tartışılmıştır. Yazılar; müzik ve tiyatro türlerinde, bir yandan halk müziği, Karagöz gibi geleneksel ürünlerin derlenip korunduğunu, diğer yandan Batı müziğine ve tiyatrosuna doğru köklü bir açılım yapıldığını açıkça ortaya koymuştur. Gazetede dönem aydınlarının, sinemayı yalnızca eğlencelik bir tür olarak değil aynı zamanda eğitimde faydalanılması gereken bir tür olarak algıladıklarına dair yazılara yer verilmiştir. Resim sanatının ise Cumhuriyet öncesi dönemde birtakım dini ve kültürel yaklaşımlar sebebiyle geri planda kaldığı bildirilmiştir. Bu nedenle devlet destekli sergiler açılarak ve ressamlara birtakım devlet destekleri sunularak bu sanat dalına pozitif ayrımcılık yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis examines culture and arts-related articles published in the Ulus newspaper between 1935 and 1938. Through writings on language, literature, music, theatre, cinema, and visual arts, the cultural agenda of the period, the cultural policies and revolutions of the early Republic, the modernization of the arts, and the broader process of cultural transformation are explored. The study reveals that the issue of“language”was not merely about purification or Turkification, but was regarded as an essential component of building a new and modern nation. The literature-focused articles discuss the role of translation in cultural transformation, the nurturing of young writers, the shortcomings of literary education, and the steps necessary to foster a society of readers. Articles on music and theatre demonstrate a dual effort: preserving traditional forms such as folk music and Karagöz, while simultaneously initiating a deep engagement with Western music and theatre. The newspaper also reflects how contemporary intellectuals viewed cinema not just as a form of entertainment, but as a valuable educational tool. In terms of visual arts, it is noted that painting had remained in the background during the pre-Republican era due to religious and cultural restrictions. As a response, the state provided support for visual artists and organized government-sponsored exhibitions, granting this field a form of positive discrimination.