Alçı çıkarma işlemi sırasında kullanılan sanal gerçeklik gözlüğü ve müziğin çocuklarda ağrı, korku ve emosyonel duruma etkisi
The effect of virtual reality glasses and music used during the plaster removal procedure on pain, fear, and emotional state in children
  1. Tez No: 997358
  2. Yazar: RIZA ATASOY
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SELDA YÜZER ALSAÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuk, Alçı çıkarma işlemi, Korku, ağrı, Emosyonel durum, Sanal gerçeklik gözlüğü, Müzik, Hemşire, Child, Plaster removal procedure, Fear, Pain, Emotional state, Virtual reality glasses, Music, Nurse
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yozgat Bozok Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, alçı çıkarma işlemi sırasında kullanılan sanal gerçeklik gözlüğü ve müziğin çocuklarda ağrı, korku ve emosyonel duruma etkisini incelemek amacıyla yapılmıştır. Araştırma, Ağustos 2024–Aralık 2024 tarihleri arasında Yozgat Sorgun İlçe Devlet Hastanesine alçı çıkarmak için başvuran ve araştırmaya katılmayı kabul eden 6–12 yaş arasındaki 150 çocuk ile gerçekleştirilmiştir. Çalışmada sanal gerçeklik grubu (n=50), müzik grubu (n=50) ve kontrol grubu (n=50) olmak üzere üç grup oluşturulmuştur. Verilerin toplanmasında Tanımlayıcı Bilgi Formu, Wong Baker Yüzler Ağrı Değerlendirme Ölçeği (WBFPS), Çocuk Korku Ölçeği (CFS) ve Çocuklarda Emosyonel Göstergeler Ölçeği (ÇEGÖ) kullanılmıştır. Her üç gruptaki çocukların alçı çıkarma işleminden önce ve işlem sırasında ağrı, korku ve emosyonel durumları değerlendirilerek kaydedilmiştir. Araştırmada çocukların işlem esnasında sanal gerçeklik gözlüğü ile video izletilmiş, müzik grubundaki çocuklara ise kulaklık aracılığıyla müzik dinletilmiştir. Kontrol grubuna herhangi bir müdahale uygulanmamıştır. Verilerin analizinde parametrik yöntemler kullanılmış; bağımsız gruplarda kategorik değişkenlerin oranları arasındaki farklar Ki-Kare ve ANOVA testleri ile değerlendirilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre, sanal gerçeklik gözlüğünün, çocukların dikkatini işlemden uzaklaştırarak duygusal düzenlemeyi güçlendirdiği ve negatif emosyonel tepkileri azaltmada müziğe kıyasla daha güçlü bir araç olabileceği düşünülmektedir. Bu tür duyusal müdahalelerin, çocuk hemşirelerinin klinik uygulamalarında çocukların daha az stresli, daha kontrollü ve daha olumlu bir deneyim yaşamalarını destekleyebilecek önemli bir yaklaşım sunmaktadır. 2026, xiii + 92 Sayfa
Özet (Çeviri)
This study was conducted to examine the effects of virtual reality goggles and music used during cast removal on pain, fear, and emotional status in children. The study was carried out between August 2024 and December 2024 with 150 children aged 6–12 years who applied to Yozgat Sorgun District State Hospital for cast removal and agreed to participate in the study. The participants were divided into three groups: virtual reality group (n=50), music group (n=50), and control group (n=50). Data were collected using a Descriptive Information Form, the Wong-Baker Faces Pain Rating Scale (WBFPS), the Child Fear Scale (CFS), and the Emotional Indicators Scale for Children (EISC). Pain, fear, and emotional status of the children in all three groups were assessed and recorded before and during the cast removal procedure. During the procedure, children in the virtual reality group watched a video using virtual reality goggles, while children in the music group listened to music through headphones. No intervention was applied to the control group. Parametric methods were used for data analysis, and differences in categorical variables between independent groups were evaluated using Chi-square and ANOVA tests. The results of the study suggest that virtual reality goggles, in particular, may be a more powerful tool than music in reducing negative emotional reactions by diverting children's attention away from the procedure and enhancing emotional regulation. Such sensory interventions may offer an important approach for pediatric nurses in clinical practice to support children in experiencing less stressful, more controlled, and more positive medical procedures. 2026, xiii + 92 Pages