Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli'nin 9.sınıf Türk Dili ve Edebiyatı dersinde yaratıcı düşünme ve yaratıcı yazma becerilerine etkileri
The effects of the Türkiye Century Education Model on creative thinking and creati̇ve writing skills in the 9th-grade Turkish Language and Literature course
  1. Tez No: 997359
  2. Yazar: PINAR ALTUN TURAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDULHAK HALİM ULAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Eğitim modelleri, Education models
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı,Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli'ne göre düzenlenmiş 9. sınıf Türk Dili ve Edebiyatı dersinin öğrencilerinin yaratıcı yazma ve yaratıcı düşünme becerileri üzerindeki etkisini, öğrencilerin ön test ve son test puanları arasındaki farklılaşmayı inceleyerek belirlemektir. Yöntem: Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli'nin yaratıcı düşünme ve yaratıcı yazma becerileri üzerindeki etkisini öğrencilerin ön test ve son test puanları arasındaki farklılaşmayı inceleyerek belirlemeyi amaçlayan bu çalışmada Tek Gruplu Ön Test-Son Test Deseni kullanılmıştır. Çalışmanın örneklemini, 2024-2025 eğitim-öğretim yılında öğrenim gören 98 dokuzuncu sınıf öğrencisi oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak literatürde geçerliği ve güvenirliği kanıtlanmış olan Torrance Yaratıcı Düşünme Testi (TYDT) ve Yaratıcı Yazma Ürünlerini Değerlendirme Ölçeği (YAYÜDÖ) kullanılmıştır. Verilerin analizi sürecinde normallik varsayımları kontrol edilmiştir. Normal dağılım gösterdiği belirlenen faaliyetlerde parametrik bir test olan İlişkili Örneklemler t-Testi (Paired Samples t-Test) kullanılmıştır. Normallik varsayımı karşılanmayan diğer tüm faaliyetler için Wilcoxon İşaretli Sıralar Testi ile analiz yapılmıştır. Bulgular: Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli'nin 9. sınıf Türk Dili ve Edebiyatı bağlamında yaratıcı düşünme ve yaratıcı yazma becerilerinde anlamlı gelişmeler gösterdiğini ortaya koymuştur. Özellikle Torrance Yaratıcı Düşünce ölçeğinin akıcılık ve esneklik gibi alt boyutlarında belirgin ilerlemeler tespit edilmiştir. Ayrıca Yaratıcı Yazma Ürünleri Değerlendirme Ölçeği üzerinden elde edilen edebî ürünlerin niteliğinde de önemli iyileşmeler saptanmıştır. Analizler, müfredata bağlı uygulamaların bu becerileri güçlendirdiğini destekler nitelikte bulgular sunmuştur. Sonuçlar: Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli'nin 9. sınıf Türk Dili ve Edebiyatı dersinde yaratıcı düşünme ve yaratıcı yazma becerilerini anlamlı düzeyde geliştirdiği, geçerli ve güvenilir ölçeklerle desteklenen bulgularla ortaya konmuş; bu sonuçlar, müfredatın işlevselliğini kanıtlayarak eğitim uygulamalarına somut bir temel sağlamıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this study is to determine the effect of the 9th-grade Turkish Language and Literature course, designed in accordance with the Century of Türkiye Education Model, on students' creative writing and creative thinking skills by examining the differences between their pre-test and post-test scores. Method: The One-Group Pretest-Posttest Design was employed in this study, which aims to determine the effect of the Century of Türkiye Education Model on creative writing and creative thinking skills by examining the differences between students' pre-test and post-test scores. The study sample consists of 98 ninth-grade students enrolled during the 2024-2025 academic year. The Torrance Tests of Creative Thinking (TTCT) and the Creative Writing Products Evaluation Scale, whose validity and reliability have been established in the literature, were used as data collection instruments. During the data analysis process, normality assumptions were checked. The Paired Samples t-Test, a parametric test, was used for activities determined to exhibit a normal distribution. For all other activities where the normality assumption was not met, analyses were performed using the Wilcoxon Signed-Rank Test. Findings: The Türkiye Yüzyılı Maarif Model has demonstrated significant improvements in creative thinking and creative writing skills within the context of 9th-grade Turkish Language and Literature. Notably, marked progress was identified in the fluency and flexibility sub-dimensions of the Torrance Tests of Creative Thinking. In addition, significant improvements were observed in the quality of literary products evaluated through the Creative Writing Products Assessment Scale. The analyses provided evidence supporting that curriculum-based implementations strengthened these skills. Results: Findings supported by valid and reliable scales have revealed that the Century of Türkiye Education Model significantly enhances creative thinking and creative writing skills in 9th-grade Turkish Language and Literature lessons. These results confirm the effectiveness of the curriculum, providing a tangible foundation for educational applications.