Yoğun bakım hemşirelerinin bakım davranışları ve yaşlı hastalarda fiziksel tespit kullanımı algıları
Caring behaviors of intensive care nurses and their perceptions of physical restraint use in elderly patients
- Tez No: 997407
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEVDA ATEŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Bakım Davranışı, Fiziksel Tespit, Hemşire, Yoğun Bakım, Care Behavior, Physical Restraint, Nurse, Intensive Care
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, yoğun bakım hemşirelerinin bakım davranışları ve yaşlı hastalarda fiziksel tespit kullanım algıları ile aralarındaki ilişki incelenmiştir. Bu çalışma, Kasım 2024 ile Haziran 2025 tarihleri arasında bir üniversite ve bir devlet hastanesinin erişkin yoğun bakım ünitesinde gerçekleştirilmiştir. Bulgular, yoğun bakım hemşirelerinin bakım kalitesine ilişkin algılarının (5,44±0,50) ve yaşlı hastalarda fiziksel tespit uygulama eğilimlerinin yüksek düzeyde (4,63±0,33) olduğunu göstermektedir. Sağlık meslek lisesi ve ön lisans mezunu olan hemşirelerin, yüksek lisans mezunu olan hemşirelere kıyasla güvence puan ortalamaları yüksekti (p=0,03). Çalıştıkları kurumda fiziksel tespit ile ilgili hizmet içi eğitim almış olan hemşirelerin bakım kalitesine ilişkin algı düzeyleri daha yüksekti (p=0,03). Yoğun bakım hemşirelerinin fiziksel tespit öncesi alternatif yaklaşımları çoğunlukla uyguladıkları saptandı.“Gevşeme egzersizleri yaptırma”,“Erken mobilizasyonu sağlama”ve“Aile üyelerini bakım sürecine dahil etme”alternatif yaklaşımını kullanan hemşirelerin bakım davranışları ve yaşlı hastalarda fiziksel tespit kullanım eğilimleri daha yüksek bulundu (p<0,05). Bakım davranışları ve yaşlı hastalarda fiziksel tespit kullanım algı düzeyi puan ortalamaları pozitif yönde orta düzeyde ilişkiliydi (r=0,58, p<0,01). Bulgular yoğun bakım hemşirelerinin bakım davranışları düzeyinin, yaşlı hastalarda fiziksel tespit uygulamalarına yönelik eğilimlerini etkilediğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study examined the relationship between intensive care nurses' care behaviors and their perceptions of physical restraint use in elderly patients. This study was conducted in the adult intensive care unit of a university and a state hospital between November 2024 and June 2025. The findings indicate that intensive care nurses' perceptions of care quality (5.44±0.50) and their tendency to use physical restraints in elderly patients (4.63±0.33) were high. Nurses who graduated from health vocational high schools and associate degree programs had higher confidence scores than nurses with master's degrees (p=0.03). Nurses who had received in-service training on physical restraints at their workplace had higher perceptions of care quality (p=0.03). It was found that intensive care nurses mostly used alternative approaches before resorting to physical restraints. Nurses who used alternative approaches such as“performing relaxation exercises,”“ensuring early mobilization,”and“involving family members in the care process”had higher care behaviors and tendencies to use physical restraints in elderly patients (p<0.05). The mean scores for care behaviors and perceptions of physical restraint use in elderly patients were moderately positively correlated (r=0.58, p<0.01). The findings indicate that the level of care behaviors of intensive care nurses affects their tendency to use physical restraints in elderly patients.