Kalp yetersizliği hastalarında konfor ile semptom şiddeti, öz-bakım davranışları ve yaşam kalitesi arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi
Examination of the relationship among comfort, and semptomseverity, self-care behaviors and quality of life in HEART failure patients
- Tez No: 735408
- Danışmanlar: PROF. DR. LEYLA ÖZDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Kardiyoloji, Nursing, Cardiology
- Anahtar Kelimeler: kalp yetersizliği, konfor, semptomlar, öz-bakım, yaşam kalitesi, comfort, heart failure, quality of life, self-care, symptoms
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bu çalışma, kalp yetersizliği hastalarının konfor ile semptom şiddeti, öz-bakım davranışları ve yaşam kalitesi arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırma evreni Ankara Bilkent Şehir Hastanesi kardiyoloji servisleri ve koroner yoğun bakım ünitelerindeki kalp yetersizliği hastaları olarak belirlenmiştir. Örneklem sayısı güç analizi yapılarak mevcut kardiyoloji servisleri ve koroner yoğun bakım ünitelerindeki 123 kalp yetersizliği hastasından oluşmuştur. Tanımlayıcı ve ilişki arayıcı tasarıma sahip bu araştırma, Şubat 2022- Mayıs 2022 tarihleri arasında Hasta Tanılama Formu, Kalp Yetersizliği Semptom Durumu Ölçeği, Minnesota Kalp Yetmezliği ile Yaşam Anketi, Avrupa Kalp Yetersizliği Öz-bakım Davranışları Ölçeği-12 ve Genel Konfor Ölçeği kullanılarak yapılmıştır. Çalışmamızda kalp yetersizliği hastalarında konfor düzeyinin; hastaların yaşadığı semptom şiddeti ve yaşam kalitesi tarafından etkilendiği (p0.05) bulunmuştur. Semptom şiddeti ve yaşam kalitesinin konfor düzeyini %62,3 oranında açıkladığı bulunmuştur. Çalışmayan, yaşlı, bakım vereni olan, ileri evre, oksijen kullanan, hastaneye yatış ve acile başvuru sayısı fazla olanların konfor düzeyinin düşük olduğu saptanmıştır. Bu bağlamda kalp yetersizliği hastalarında; hasta merkezli bakım çerçevesinde, hemşirelerin konfor kuramının kullanımını yaygınlaştırması ve bakıma entegre etmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to evaluate the relationship between comfort and symptom severity, self-care behaviors, and quality of life in heart failure patients. The study population was determined as heart failure patients in Ankara Bilkent City Hospital cardiology services and coronary intensive care units. The sample size consisted of 123 heart failure patients in current cardiology services and coronary intensive care units by power analysis. This descriptive and correlational study was conducted between February 2022 and May 2022 using the Patient Diagnosis Form, Heart Failure Symptom Status Scale, Minnesota Heart Failure Living Questionnaire, European Heart Failure Self-Care Behaviors Scale and General Comfort Scale. According to our study, comfort level in heart failure patients was affected by the severity of symptoms experienced by patients and by their self-care behaviors (p0.05). Symtom severity and quality of life expained 62.3% of comfort level. Patients who were unemployed, older, had care-giver, use oxygen, had high rate of hospital and emergency admission showed low comfort level. In this context, in patients with heart failure; within the framework of patient-centered care, it is recommended that nurses expand the use of comfort theory and integrate it into care.