Hekim aydınlatma becerilerinin paylaşılmış karar verme eğitimi öncesi ve sonrasında değerlendirilmesi
Evaluation of physicians' informed consent skills before and after shared-decision making training
  1. Tez No: 997414
  2. Yazar: MUSTAFA ÖZÜNAL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YUSUF TUNÇ DEMİRCAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Aydınlatılmış onam, Informed consent
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
  10. Enstitü: Adli Tıp ve Adli Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıp Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
Sağlık hukukunun en temel konularından biri olan aydınlatılmış onam kavramı, tıbbi müdahaleleri hukuka uygun kılan önemli unsurlardan biridir. Öte yandan, aydınlatılmış onamın içeriği, şekli, geçerliliği ve ispatı gibi konular üzerinde pek çok tartışma yapılmakta ve kesin konsensüsler oluşturulamamaktadır. Aydınlatılmış onam kavramı, yargısal süreçlerde mahkeme kararlarında da irdelenmekte, tedaviyi hukuka uygun kılan bir unsur olarak ele alınmaktadır. Tedavinin başarısı üzerinde olumlu etkileri dikkate alındığında, hukuksal yönü kadar tıbbi yönü olan aydınlatılmış onamın iyileştirilmesi ve geliştirilmesi için pek çok çalışma yapılmakta, iyi alternatifler üretilmeye çalışılmaktadır. Bu alternatiflerden biri de paylaşılmış karar vermedir. Giriş Amaç: Paylaşılmış karar verme, hekim ve hastanın tedavi seçeneklerini birlikte değerlendirdiği, hastanın değer ve tercihlerini merkeze alan, karşılıklı bilgi alışverişine dayalı bir süreçtir. Bu çalışmada; Paylaşılmış karar verme süreçlerini iyileştirmede eğitimin rolünü araştırmak üzere bir eğitim modeli tasarlanmış, hedef gruba uygulanmış ve eğitim öncesi/sonrası katılımcılara uygulanan Türkçe geçerliliği ve güvenilirliği kanıtlanmış sağlık iletişiminde yetkinlik ölçeği ile etkinliği değerlendirilmiştir. Materyal Metot: Özel sağlık kuruluşunda çalışan hekimlere yönelik olarak, yapılandırılmış vaka temelli bir eğitim modeli uygulanmıştır. Bulgular: 171 katılımcı ön test (eğitim öncesi) ve 103 katılımcı eğitim sonrası katılmıştır. Eğitim sonrası“Hekimin öz yetkinliği”,“Hekimin Diğer Yetkinliği”ve“Hasta Yetkinliği”değerlerinin anlamlı olarak yükseldiği saptanmıştır. Tartışma: Eğitim Sonrası Katılımcıların Likert Tipi Sağlık İletişim Yetkinlik Ölçek Yanıtlarına İlişkin iyileşmeye yönelik Bulgular tespit edilmiştir. Aynı zamanda, interaktif bir şekilde gerçekleştirilen eğitim sırasında gündeme gelen, terminal dönem hastalarda karar verme mekanizmaları, bu kararlara ailelerin katılımı, DNR(do-not-resuscitate order) talebinin ülkemizde geçerliliği ve onam (tedavi reddi) olarak kabul edilip edilemeyeceği, onam için makul süre, onamlarda biyometrik imza kullanımı gibi önemli konuların PKV eğitimlerine dahil edilmesi gerektiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Informed consent, one of the fundamental concepts of health law, is a crucial element that renders medical interventions legally valid. However, there is ongoing debate and a lack of clear consensus regarding the content, form, validity, and evidentiary value of informed consent. The concept of informed consent is frequently examined in judicial processes and court decisions, where it is addressed as a factor that legitimizes medical treatment. Considering its positive effects on treatment outcomes, numerous studies have been conducted to improve and develop informed consent from both legal and medical perspectives, and alternative approaches have been proposed. One such alternative is shared decision-making. Objective: Shared decision-making is a process based on mutual information exchange in which physicians and patients jointly evaluate treatment options, placing patients' values and preferences at the center of care. In this study, a training model was designed to investigate the role of education in improving shared decision-making processes. The model was implemented in the target group, and its effectiveness was evaluated using a Turkish version of a health communication competence scale with established validity and reliability, administered before and after the training.Materials and Methods: A structured, case-based training model was applied to physicians working in a private healthcare institution.Results: A total of 171 participants completed the pre-test (before training), and 103 participants completed the post-test (after training). Post-training scores for“Physician Self-Competence,”“Physician Other-Competence,”and“Patient Competence”increased significantly.Discussion: The findings demonstrated an improvement in participants' Likert-type health communication competence scale responses after the training. Additionally, several important issues that emerged during the interactive training sessions—such as decision-making mechanisms for terminally ill patients, family involvement in these decisions, the legal validity of do-not-resuscitate (DNR) orders in Turkey and whether they can be considered a form of consent (treatment refusal), the reasonable time required for obtaining consent, and the use of biometric signatures in consent processes—were identified as topics that should be included in further shared decision-making training programs.