Clinical Epidemiology of T-cell Acute Lymphoblastic Leukaemia
T-hücreli Akut Lenfoblastik Lösemi'nin Klinik Epidemiyolojisi
- Tez No: 997442
- Danışmanlar: PROF. DR. ANTHONY MOORMAN, DOÇ. DR. FREDERİK W. VAN DELFT
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyoistatistik, Moleküler Tıp, Onkoloji, Biostatistics, Molecular Medicine, Oncology
- Anahtar Kelimeler: Klinik ve translasyonel bilim, Clinical and translational science
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Newcastle Unıversıty
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Ana Bilim Dalı: Translasyonel Tıp Ana Bilim Dalı
Özet
T-hücreli akut lenfoblastik lösemi (T-hücreli ALL), çocuklarda ve yetişkinlerde nadir görülen agresif bir hastalıktır. Güncel tedavi ve sınıflandırma ile genel sağkalım oranları yaklaşık %85'e ulaşsa da, vakaların yaklaşık %20'sinde nüks görülmektedir ki hastaların sağkalım oranları hala düşüktür. Demografik, klinik ve genetik risk ve prognostik faktörler önerilmiş, ancak nadiren doğrulanmıştır. Minimal/ölçülebilir kalıntı hastalık (MRD), risk sınıflandırması için yaygın olarak kullanılmaktadır; ancak nüks eden hastalarda yardımcı olmamaktadır ve sınırlı doğruluğa sahiptir. Bu nedenle, T-hücreli ALL'de ek prognostik faktörlerin belirlenmesine ihtiyaç vardır. Bu tez, mevcut MRD sınıflandırmasının iyileştirilmesi için pediatrik/genç yetişkin UKALL çalışmalarında (UKALLVIII'den UKALL2011'e kadar) klinik faktörleri (cinsiyet, yaş, tanı anındaki beyaz kan hücresi sayısı, merkezi sinir sistemi tutulumu, organomegali, erken kemik iliği yanıtı, MRD yanıtı ve genetik) araştırmayı amaçlamıştır. Çalışmada, T-hücreli ALL için diğer değişkenler arasında tek önemli prognostik faktör, tedavi yanıtı değişkenleri (erken kemik iliği yanıtı ve MRD yanıtı) olarak bulundu. Sadece 8. günde ölçülen kemik iliği yüzdesini içeren D8BM% modeli, UKALL97/99, UKALL2003 ve UKALL2011'de tedavinin çok erken aşamasında risk gruplarını ayırmada etkili oldu. Daha da önemlisi, bu model klinik olaylar için MRD tahminini iyileştirdi. Doğrusal Olmayan Karma Etkiler (NLME) ve Eğri Altında Kalan Alan (AUC) yöntemleriyle dinamik prognostik modeller, çoklu zaman noktalarındaki tedavi yanıtı değişkenlerine sahip verilere başarıyla uygulandı; ancak, tek zaman noktası ölçümlerine göre üstün bir avantaj sağlamadı. Ek olarak, laboratuvar teknikleri ve denetimsiz öğrenme algoritması ile tespit edilen T-hücreli ALL alt tipleri prognostik açıdan önemli değildi. Özetle, tedavi yanıtı değişkenleri, genetik anormallikler/alt tipler dışında, T-hücreli ALL hastalarını sınıflandırmak için çok önemlidir. Tedaviye erken yanıtın, indüksiyon tedavisinin sonunda MRD sınıflandırmasına prognostik değer kattığı ve bu nedenle T-hücreli akut lenfoblastik lösemi hastalarının tedavinin çok erken aşamasında sınıflandırılmasında etkili olabileceği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
T-cell acute lymphoblastic leukaemia (T-cell ALL) is a rare and aggressive disease in children and adults. Although overall survival rates reach ~85% with contemporary treatment and stratification, relapse occurs in ~20% of cases, and these patients still have poor survival. Demographic, clinical, and genetic risk and prognostic factors have been proposed, but they are rarely validated. Minimal/measurable residual disease (MRD) is widely used for risk stratification; however, it is not helpful with relapsed patients and has limited accuracy. Therefore, there is a need to identify additional prognostic factors in T-cell ALL. This thesis aimed to investigate clinical factors (sex, age, white blood cell count at diagnosis, central nervous system involvement, organomegalies, early marrow response, MRD response, and genetics) in paediatric/young adult UKALL trials (UKALL VIII to UKALL 2011) for the improvement of current MRD stratification. Treatment response variables (early marrow response and MRD response) were the only significant prognostic factors among other variables in T-cell ALL. D8BM% model, containing only bone marrow percentage measured at day 8, was effective in separating risk groups at very early stage of treatment in UKALL 97/99, UKALL 2003, and UKALL 2011. More importantly, this model improved MRD prediction for clinical events. Dynamic prognostic models with Nonlinear Mixed-Effects (NLME) and Area Under the Curve (AUC) methods were successfully applied to data with treatment response variables at multiple time points; however, they did not have a superior advantage over single-time point measurements. Additionally, T- cell ALL subtypes detected by laboratory techniques and unsupervised clustering algorithm did not have prognostic importance. In summary, treatment response variables are crucial to stratifying T-cell ALL patients other than genetic abnormalities/subtypes. Early treatment response adds prognostic value to MRD stratification at the end of induction, so it can be efficient to stratify T-cell ALL patients at very early stage of treatment.