Gayrimenkul sektöründe satın alma davranışı ve marka ilişkisi: Batman İli örneği
Purchasi̇ng behavi̇or and brand relati̇onshi̇p i̇n the real estate sector: The Case of Batman Provi̇nce
- Tez No: 997443
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAMZA ŞİMŞEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maliye, Ekonomi, Finance, Economics
- Anahtar Kelimeler: Finansal tüketici, Stratejik satın alma, Financial consumer, Strategic purchasing
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Batman Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Finansal Ekonomi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışmasının amacı, Batman ili gayrimenkul piyasasında marka değerinin satın alma davranışı üzerindeki etkisini incelemektir. Çalışmada Aaker temelli marka değeri bileşenleri (marka farkındalığı, algılanan kalite, marka çağrışımları ve marka sadakati) ile güven, algılanan risk, satın alma niyeti ve fiyat primi ödeme eğilimi arasındaki ilişkiler analiz edilmiştir. Batman'da toplanan anket verileri üzerinde ölçek uyarlaması, geçerlilik ve güvenirlik testleri, keşfedici ve doğrulayıcı faktör analizleri, çoklu regresyon ve aracılık (mediasyon) analizleri uygulanmıştır. Bulgular, marka farkındalığı ve algılanan kalitenin güveni artırdığını ve algılanan riski düşürdüğünü; güven ve algılanan riskin sırasıyla satın alma niyeti ve fiyat primi ödeme eğilimi üzerinde anlamlı etkilere sahip olduğunu göstermektedir. Ayrıca önceki olumlu deneyimlerin marka sadakati üzerinde güçlü bir etkisi olduğu bulgulanmıştır. Genel değerlendirme olarak, şeffaf proje iletişimi, zamanında teslim ve satış sonrası hizmetler ile desteklenen kurumsallaşmış bir marka mimarisinin Batman piyasasında talep istikrarına ve gayrimenkulün değerlenmesine katkı sunduğu sonucuna ulaşılmıştır. Çalışma, uygulayıcı firmalar için ölçülebilir bir stratejik yol haritası önerirken, literatüre gayrimenkul bağlamında“marka değeri–güven–risk–satın alma niyeti–fiyat primi”ilişkilerini bütüncül biçimde test eden bölgesel kanıt sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This study investigates how brand equity affects purchase behavior in the real estate market of Batman province. Building on Aaker's brand equity framework—brand awareness, perceived quality, brand associations, and brand loyalty—it analyzes their relationships with trust, perceived risk, purchase intention, and willingness to pay a price premium. Survey data collected in Batman were subjected to scale adaptation, validity and reliability checks, exploratory and confirmatory factor analyses (EFA/CFA), multiple regression, and mediation tests. The results show that brand awareness and perceived quality increase trust and lower perceived risk; in turn, trust and risk perceptions significantly shape purchase intention and willingness to pay a premium. The study also finds that prior positive experiences amplify the effect of brand loyalty. Overall, a formalized brand architecture—grounded in transparent project communication, on-time delivery, and robust after-sales services—stabilizes demand and supports value appreciation in the Batman market. Managerially, the findings provide a measurable roadmap for firms; academically, they offer a cohesive regional evidence base that jointly examines brand equity–trust–risk–intention–price premium linkages in a real estate context.