Kadınlara verilen reprodüktif şiddet eğitiminin şiddet algısı ile şiddete ilişkin farkındalık ve çatışma çözme yaklaşımlarına etkisi: Randomize kontrollü çalışma
The effect of reproductive violence education provided to women on perceptions of violence, awareness of violence, and conflict resolution approaches: A randomized controlled trial
  1. Tez No: 997485
  2. Yazar: ALEYNA BULUT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YASEMİN AYDIN KARTAL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ebelik, Midwifery
  6. Anahtar Kelimeler: Cinsel şiddet, Duygusal şiddet, Fiziksel şiddet, Kadına yönelik şiddet, Obstetrik şiddet, Psikolojik şiddet, Sosyal şiddet, Sözel şiddet, Yakın partner şiddeti, Sexual violence, Emotional violence, Physical violence, Violence against women, Obstetric violence, Psychological violence, Social violence, Verbal abuse, Intimate Partner violenc
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Hamidiye Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ebelik Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışma“Reprodüktif Dönemdeki Kadınlara Yönelik Şiddet Algısı Ölçeği”nin geliştirilmesi, geçerlik güvenirliğinin test edilmesi ve kadınlara verilen reprodüktif şiddet içerikli eğitimin kadınların şiddet algılarına, çatışma çözme yaklaşımları ve şiddete ilişkin farkındalıklarına olan etkisinin belirlenmesi amacı ile metodolojik ve randomize kontrollü deneysel araştırma olarak yürütülmüştür. Gereç ve Yöntem: Bu araştırma, İstanbul'da bir kamu üniversitesinde çalışan akademik personel dışı kadın personellerle 2024-2025 yılları arasında yürütülmüştür. Araştırmanın örneklemini; ölçek geliştirme bölümü için 222, randomize kontrollü araştırma bölümü için müdahale 41, kontrol 41 olmak üzere toplam 304 kadın oluşturmuştur. Müdahale grubuna reprodüktif şiddet eğitimi verilirken, kontrol grubuna herhangi girişim uygulanmamıştır. Veri toplama araçları olarak Reprodüktif Dönemdeki Kadınlara Yönelik Şiddet Algısı Ölçeği, Çatışma ve Şiddete İlişkin Farkındalık Ölçeği ve Çatışma Çözme Stilleri Formu kullanılmıştır. Veriler uygulama öncesi, uygulamadan 4 hafta sonrası ve uygulamadan 8 hafta sonrası olarak toplanmıştır. Bulgular: Ölçek 2 alt boyuttan (Üreme Zorlaması ve İstismarı; Menstruasyon ve Cinsiyete Dayalı Şiddet) oluşmakta ve toplam 24 madde içermektedir. Ölçeğin Kapsam Geçerliliği İndeksi 0,96 olarak belirlenmiştir. Ölçeğin güvenirliğine ilişkin toplam Cronbach Alpha katsayısı 0,95 alt boyutları için ise 0,96-0,90 arasında bulunmuştur. Uyum indeksleri; CMIN/df 2,265, GFI 0,833, CFI 0,933, SRMR 0,053, RMSEA 0,076 olarak bulunmuş ve modelin istatistiksel uyum gösterdiği tespit edilmiştir. Araştırmanın deneysel aşamasında; Reprodüktif Dönemdeki Kadınlara Yönelik Şiddet Algısı Ölçeği puanları incelendiğinde, müdahale grubunda ön testten son teste anlamlı bir artış olduğu, bu artışın izlem testinde de korunarak istatistiksel olarak anlamlı düzeyde devam ettiği belirlenmiştir (p<0,001). Ayrıca müdahale grubunun son test ve izlem test ölçümlerinin kontrol grubu son test ve izlem test ölçümlerine kıyasla istatiksel olarak anlamlı düzeyde arttığı saptanmıştır. Çatışma ve Şiddete İlişkin Farkındalık Ölçeği sonuçlarında, müdahale grubunun farkındalık puan ortalamaları ön-testte kontrol grubuna göre anlamlı biçimde daha yüksek bulunmuş olup bu anlamlı sonuç son-testte ve izlem-testinde de korunmuştur (p<0,001). Çatışma Çözme Stilleri Formu bulgularında ise müdahale grubunun bütünleştirme, uyma ve uzlaşma stratejilerinde daha yüksek puanlara sahip olduğu, kontrol grubunun ise daha çok kaçınma eğilimi gösterdiği saptanmıştır. Ölçekler arası korelasyon analizlerinde anlamlı ilişki saptanmamıştır. Sonuç: Araştırma sonucunda geliştirilen ölçeğin, reprodüktif dönemdeki kadınlara yönelik şiddet algısını ölçmede geçerli ve güvenilir olduğu sonucuna varılmıştır. Ayrıca, uygulanan eğitimin kadınların reprodüktif şiddet algısını artırdığı, şiddet ve çatışmaya ilişkin farkındalık düzeylerini geliştirdiği ve çatışma çözmede daha yapıcı stratejiler benimsemelerini sağladığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study was conducted as a methodological and randomized controlled experimental research to develop the Perception of Violence Against Women in the Reproductive Period Scale, to test its validity and reliability, and to determine the effects of reproductive violence education provided to women on their perceptions of violence, conflict resolution approaches, and awareness of violence. Materials and Methods: This research was carried out between 2024 and 2025 with non-academic female staff members working at a public university in Istanbul. The sample consisted of a total of 304 women: 222 participants for the scale development phase, and 82 participants for the randomized controlled trial (41 in the intervention group and 41 in the control group). The intervention group received reproductive violence education, while no intervention was applied to the control group. Data were collected using the Perception of Violence Against Women in the Reproductive Period Scale, the Conflict and Violence Awareness Scale, and the Conflict Resolution Styles Form. Data collection was conducted at three time points: prior to the intervention (pre-test), 4 weeks after the intervention (post-test), and 8 weeks after the intervention (follow-up test). Results: The scale consisted of two sub-dimensions (Reproductive Coercion and Abuse; Menstruation and Gender-Based Violence) and included a total of 24 items. The Content Validity Index of the scale was determined to be 0.96. The overall Cronbach's alpha coefficient of the scale was 0.95, while the sub-dimensions ranged between 0.96 and 0.90. The model fit indices were as follows: CMIN/df = 2.265, GFI = 0.833, CFI = 0.933, SRMR = 0.053, and RMSEA = 0.076, indicating acceptable model fit. In the experimental phase of the study, analysis of the Reproductive Violence Perception Scale scores revealed a statistically significant increase in the intervention group from pre-test to post-test, and this increase was maintained at the follow-up assessment (p < 0.001). Furthermore, post-test and follow-up scores of the intervention group were significantly higher than those of the control group. Regarding the Conflict and Violence Awareness Scale, the awareness score means of the intervention group were significantly higher than those of the control group at pre-test, and this significant difference was maintained at post-test and follow-up assessments (p < 0.001). Findings from the Conflict Resolution Styles Form indicated that the intervention group demonstrated higher scores in integration, accommodation, and compromise strategies, whereas the control group exhibited a greater tendency toward avoidance. No significant correlations were found between the scales. Conclusion: The findings indicate that the developed scale is a valid and reliable instrument for measuring perceptions of violence among women in the reproductive period. Moreover, the implemented education program increased women's perceptions of reproductive violence, enhanced their levels of awareness regarding violence and conflict, and promoted the adoption of more constructive conflict resolution strategies.