Exploring the interconnected dynamics of container throughput and liner shipping connectivity in international trade
Uluslararası ticarette konteyner elleçleme ve düzenli hat taşımacılığı bağlantı düzeyinin karşılıklı dinamiklerinin incelenmesi
- Tez No: 997486
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDULLAH AÇIK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ekonomi, Denizcilik, Uluslararası Ticaret, Economics, Marine, International Trade
- Anahtar Kelimeler: Döngü, Geri bildirim, Konteyner taşımacılığı, Panel nedensellik, Loop, Feedback, Container transportation, Panel causality
- Yıl: 2026
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Denizcilik İşletmeleri Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Denizcilik İşletmeleri Yönetimi Bilim Dalı
Özet
Standartlaştırılmış konteynerlerin gelişimiyle mümkün hale gelen konteyner taşımacılığı, küresel ticarette verimliliği artırarak, maliyetleri düşürerek ve ülkelerin rekabet gücünü güçlendirerek büyük bir dönüşüm oluşturmuştur. Bu sistem içerisinde Düzenli Hat Taşımacılığı Bağlanabilirlik Endeksi (DHTBE), konteyner taşımacılığının arz tarafını ölçen temel bir gösterge olarak işlev görmekte ve altyapı yatırımlarının yönlendirilmesinde, politika tasarımlarında ve küresel ticaret entegrasyonu stratejilerinde kritik bir rol üstlenmektedir. Bu çalışma, 2008–2021 dönemini kapsayan, 85 ülke ve 1.190 gözlemden oluşan dengeli bir panel veri seti kullanarak konteyner elleçleme hacmi (container throughput) ile DHTBE arasındaki nedensellik ilişkisini incelemektedir. Analiz, kesitsel bağımlılığı dikkate alarak başlamış ve bir ülkedeki bağlantı veya elleçleme gelişmelerinin yalıtık olmadığını, ortak ticaret rotaları, limanlar arası rekabet ve küresel tedarik zinciri bağımlılıkları aracılığıyla diğer ülkelere yayıldığını ortaya koymuştur. Örneğin, yeni liman yatırımları, komşu ülkelerde yaşanan aksaklıklar ya da büyük ölçekli küresel tedarik zinciri şokları, denizcilik ağlarının karşılıklı bağımlı yapısını yansıtan sistemik etkiler doğurmaktadır. Birim kök testleri her iki değişkende de şokların kalıcı olduğunu doğrulamış, bu durum liman altyapısındaki yatırımların, ticareti kolaylaştırıcı anlaşmaların ve küresel krizlerin kalıcı etkilerine işaret etmiştir. Bu dinamikleri dikkate alabilmek için durağan serilerle panel nedensellik analizleri uygulanmış ve dirençli test yöntemleri tercih edilmiştir. Elde edilen bulgular, DHTBE ile konteyner elleçleme arasında pozitif katsayılarla desteklenen anlamlı çift yönlü bir nedensellik olduğunu göstermektedir. Konteyner trafiğindeki artış bağlantıyı güçlendirirken, DHTBE'nin konteyner elleçleme üzerindeki etkisi (0,1396), tersi yöndeki etkinin (0,1049) üzerinde çıkmıştır. Bu durum, bağlantı ve elleçleme gelişmelerinin karşılıklı olarak birbirini besleyen bir geri besleme döngüsü oluşturduğunu göstermektedir. Mekanizma, Myrdal'ın (1957) kümülatif nedensellik teorisi ile birlikte ağ teorisi ve gravitasyon modelinin öne çıkardığı karşılıklı bağımlılık, kendini güçlendiren büyüme ve ticaret kolaylaştırma etkileriyle uyumludur. Bu çalışma, küresel konteyner taşımacılığında söz konusu geri besleme döngüsünü ampirik olarak doğrulayarak literatüre katkı sağlamaktadır. Politika önerileri ise bu kümülatif etkinin değerlendirilebilmesi için denizcilik altyapısına yönelik koordineli yatırımların, dijitalleşmenin ve ticareti kolaylaştırıcı anlaşmaların önemini vurgulamaktadır. Gelecek araştırmalarda daha yüksek frekansta veri kullanımı ve ülke kümeleri üzerinden yapılacak analizler, kısa vadeli dinamiklerin ve farklı ekonomilerdeki etkilerin daha ayrıntılı şekilde ortaya konmasına olanak sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
Container transportation, enabled by the development of standardized containers, has revolutionized global trade by enhancing efficiency, reducing costs, and strengthening the competitive power of countries. Within this system, the Liner Shipping Connectivity Index (LSCI) functions as a key measure of the supply side of container shipping, guiding infrastructure investment, policy design, and global trade integration strategies. This study investigates the causal relationship between container throughput and LSCI using a balanced panel dataset of 85 countries, covering the period 2008–2021 with 1,190 observations. The analysis begins by addressing cross-sectional dependence, revealing that developments in one country's connectivity or throughput are not isolated but spill over to others via shared trade routes, competitive port dynamics, and global supply chain interdependencies. For instance, new port investments, disruptions in neighboring countries, or large-scale global supply chain shocks are shown to exert systemic effects, reflecting the interconnected nature of maritime networks. Unit root tests confirmed the persistence of shocks in both variables, reflecting the enduring impact of port infrastructure, trade agreements, and global crises. To account for these dynamics, panel causality analysis was conducted with stationary series and robust testing strategies. Results demonstrate a significant bidirectional causality between LSCI and container throughput, with positive coefficients in both directions. While growth in container throughput stimulates improvements in connectivity, the effect of LSCI on throughput (0.1396) is stronger than the reverse effect of throughput on LSCI (0.1049). This finding highlights the existence of a reinforcing feedback loop, where improvements in connectivity and throughput mutually amplify one another. The mechanism aligns closely with Myrdal's (1957) theory of cumulative causation, as well as network theory and the gravity model, which together emphasize interdependence, self-reinforcing growth, and trade facilitation effects. This study contributes to the literature by empirically confirming the presence of such a feedback loop in global container shipping. Policy implications underscore the importance of coordinated investments in maritime infrastructure, digitalization, and trade-enhancing agreements to leverage this cumulative effect. Future research could benefit from higher-frequency data and country clustering to further uncover short-term dynamics and heterogeneous impacts across economies.